• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

15.01.2021

07:12

DRŽAVA SPREMA JOŠ JEDAN PAKET POMOĆI Evo koliko novca mogu da očekuju RADNICI I POD KOJIM USLOVIMA

Društvo

DRŽAVA SPREMA JOŠ JEDAN PAKET POMOĆI Evo koliko novca mogu da očekuju RADNICI I POD KOJIM USLOVIMA

Podeli vest

Firme i preduzetnici bi mogli da očekuju pomoć u vidu 32.000 dinara po zaposlenom za dva meseca ili oko 48.000 dinara za tri meseca

Država će do Sretenja, 15 februara, izdvojiti još najmanje 48 milijardi dinara ili 400 miliona evra za pomoć privredi i radnicima kao podsticaj za oporavak od posledica koronavirusa.

Prema planu, preduzeća će dobiti još jednu finansijsku injekciju u vidu polovine dva ili tri minimalca, a novac će stići do više od milion zaposlenih radnika. Paket će sadržati i novu jednokratnu pomoć za penzionere, a oni će je dobiti kasnije u toku godine. Država je tako od početka pandemije za pomoć građanima i privredi iz državne kase izdvojila čak 6,3 milijarde evra.

Novi podsticaj

Dodatni, treći po redu, paket pomoći privredi biće definisan do Sretenja,15. februara, kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, a trenutno se rade poslednje analize kako bi se na pravi način usmerio novac. Dakle, preduzeća bi mogla da očekuju pomoć u vidu 32.000 dinara po zaposlenom za dva meseca ili oko 48.000 dinara za tri meseca. Kada su uslovi u pitanju, prema nezvaničnim najavama, očekuje se da oni budu isti kao i u prvom i drugom krugu pomoći, a to je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika, i to tri meseca nakon dobijanja poslednje minimalne zarade. Kako je predsednik najavio, to neće biti izdašna pomoć kao prvi paket, ali će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća.

DOSADAŠNJA POMOĆ PRIVREDI

* 800 miliona evra - tri neto minimalca za svakog zaposlenog u mikro, malim i srednjim preduzećima za mart, april i maj
* 156,6 miliona evra - dva puta po 60 odsto od minimalne zarade svim zaposlenima u mirko, malim i srednjim preduzećima za jul i avgust
* 10,2 miliona evra - pomoć hotelijerima od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici
* 18,6 miliona evra - minimalac od 30.367 dinara za 72.500 zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu
* Odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade tokom vanrednog stanja
* Odložene rate svih kredita, bez ikakvih troškova i dodatnih kamata za ukupno pet meseci
* Pozajmice za likvidnost mikro, malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga
* Najpovoljnije moguće kamate na dinarska sredstva

- Biće i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca. Nastojaćemo i da dodatno pomognemo penzionerima, pored povećanja penzije - istakao je Vučić.

Pomoć za ugrožene

I ministar finansija Siniša Mali kaže da se razmatra više opcija pomoći, kako bi podršku dobili svi kojima je potrebna.

- Verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna pomoć za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su prethodno od 1. januara dobili povećanje penzija od 5,9 odsto - precizirao je Mali.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da Vlada i predsednik Vučić još jednom pokazuju da imaju razumevanja, naročito za one sektore privrede koji su najviše pogođeni krizom, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam i putnički saobraćaj.

DOSADAŠNJA POMOĆ GRAĐANIMA

* 595,7 miliona evra - država je dala po 100 evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Srbije
* 57,8 miliona evra - po 4.000 dinara isplaćeno je u aprilu 2020. svim penzionerima
* 72,3 miliona evra - po 5.000 dinara pomoći svim penzionerima u decembru 2020.
* 13 miliona evra - po 10.000 pomoći zdravstvenim radnicima
* Odložene su rate svih kredita, bez ikakvih troškova i dodatnih kamata za ukupno pet meseci

- Nema dela privrede koji nije pogođen krizom, a najavljene mere su način da privreda vrlo brzo pokaže dobre rezultate ukoliko brzo bude uspostavljena kontrola nad epidemiološkom situacijom - naveo je Čadež.

Država je inače, otkako je počela epidemija koronavirusa, na razne načine pomagala preduzetnicima, firmama i građanima, pa je pomoć stizala i u vidu odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, kao i jeftinih pozajmica...

Moguća i nova pomoć građanima

Predsednik Vučić je nagovestio i da razmišlja na koji način tokom godine može da se pomogne građanima ne bi li podstakli opštu potrošnju. Stručnjaci smatraju da, ukoliko se pominje podstrek potrošnje, verovatno je da država razmišlja o novoj finansijskoj pomoći za sve građane, kao što je pomoć od sto evra koja je lane svima uplaćena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija