• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv

14.01.2021

10:32

BIZNIS KOJI U SRBIJI DONOSI ZARADU OD 10.000 EVRA! Ovim poslom se bave SVETSKE ZVEZDE - Bijonse, Bred Pit, Leonardo di Kaprio...

Društvo

BIZNIS KOJI U SRBIJI DONOSI ZARADU OD 10.000 EVRA! Ovim poslom se bave SVETSKE ZVEZDE - Bijonse, Bred Pit, Leonardo di Kaprio...

Podeli vest

Da je gajenje pčela dobar biznis i u svetu, pokazuje primer svetskih medijskih zvezda, kao što su pevačica Bijonse, glumci Leonardo di Kaprio, Bred Pit, Morgan Frimen, koji se ozbiljno bave ovim poslom

Pčelarstvo polako postaje unosna privredna grana jer, prema procenama pčelara, od 100 košnica može da se zaradi, ukoliko su optimalni uslovi za pčele, i do 10.000 evra.

Samo od jedne košnice, koja se ne seli sa mesta na mesto, može da se dobije 20 kilograma, a od one koja se premešta i do 50 kilograma meda. Ako se cela količina isceđenog meda proda po četiri evra, ulaganje može da se duplira već u prvoj sezoni.

Foto: pexels.com

Pčelarstvo

Inače, kilogram meda na tržištu košta, zavisno od vrste, od 700 do 1.000 dinara.

Da je gajenje pčela dobar biznis i u svetu, pokazuje primer svetskih medijskih zvezda, kao što su pevačica Bijonse, glumci Leonardo di Kaprio, Bred Pit, Morgan Frimen, koji se ozbiljno bave ovim poslom.

Kod nas je sve više porodica koje se ozbiljno bave gajenjem pčela i, ma koliko izgledao kao lagan posao, on to nikako nije. Naime, poznavaoci ove grane poljoprivrede, kao što je Rodoljub Živanović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, kažu da je to u stvari nauka.

Ulaganje u košnice se brzo isplati

- Pčelarima je neophodno veliko znanje o gajenju pčela - kaže Živanović.

- Oni moraju stalno da se edukuju i usavršavaju. Od košnica se može zaraditi, ali ne i obogatiti. Volim da kažem da barem deset godina pčelar mora da radi da bi postao dobar početnik. Ulaganje nije malo, a prinos meda zavisi pre svega od meteoroloških uslova – i mi zavisimo od sunca, kiše, mraza, odnosno od roda biljaka i useva.

Foto: pixabay.com

Pčelarstvo

Cena košnice se kreće oko 50 evra, a isto toliko košta i roj pčela.

Ipak, pčelari kažu da se ulaganje brzo isplati, pod uslovom da je godina dobra, odnosno cvetna i rodna, i u zavisnosti od toga da li se pčele sele sa mesta na mesto.

Pčelari koji se ozbiljno bave ovim poslom premeštaju košnice i po nekoliko puta do zime.

Država, a i Grad Beograd, podržavaju pčelare raznim subvencijama. Podsticaj je prošle godine bio 720 dinara po košnici. Da bi dobio pomoć države, pčelar mora da ima najmanje 20 košnica.

Srbija poseduje oko 1,1 milion košnica. Registrovano je oko 15.000 pčelara, a gajenjem pčela bavi se oko 30.000 domaćinstava. Proizvodnja meda se kreće od 6.000 do 9.500 tona godišnje, a od toga se trećina odnosi na bagremov i suncokretov med.

Foto: pexels.com

Pčelarstvo

Srbija ima odlične agroekološke i meteorološke uslove za gajenje pčela. Proizvodimo šest vrsta meda sa zaštićenim geografskim poreklom. To su homoljski, kačerski, đerdapski, deliblatski, fruškogorski i vlasinski.

Pogon od 3.000 tona

- Da bi pčelarstvo bilo ozbiljan biznis koji donosi dobru zaradu, mora da se poseduje najmanje 250-300 košnica – kaže Živanović.

Sve manje od toga je samo dodatni posao za porodicu. Takođe, važno je da pčelari prodaju med bez posrednika. Strani kupci više vole da kupuju med direktno od proizvođača nego od nakupaca.

Zbog toga je Savez pčelarskih organizacija Srbije prošle godine sagradio u Rači pogon za prikupljanje i plasman meda. Njegov kapacitet je 3.000 tona godišnje i nastao je na inicijativu samih pčelara. Tako su dobili fer cenu i siguran plasman. Ovaj pogon otkupljuje med po 4,70 evra, što je trenutno jedna od najvećih velikoprodajnih cena.

Foto: pixabay.com

Pčelarstvo
Rusi najviše vole naše medne proizvode

Med se najviše izvozi u Rusiju, ali i u zapadnoevropske zemlje.

- Od bake sam nasledio pčelinjak i sada imamo 200 košnica - kaže Bojan Batinić iz Vlaškog dola kod Smederevske Palanke, koji zajedno sa suprugom već 17 godina gaji pčele.

- Košnice zbog većeg prinosa selimo na Homolje i blizu polja suncokreta. Pčelarstvo je posao od kojeg živimo i planiramo da ga proširimo. Med prodajemo jednoj firmi i sa njima dobro sarađujemo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

Četiri evra za kilogram čistog pčelinjeg meda, pa gde to ima, i ko će ga prodati po toj ceni ??? Možda osam ili deset evra po kilogramu ! ! ! ! ! !

Pedja

pre 3 godine

Kao dugogodišnji pčelar,moram da vam kažem da kad bi bilo sve idealno,kako nije, ovo što pišete bi bilo mnogo lepo. Rashode ne računate,normalno,samo prihod i to u idealu. Zadnju deceniju vremenske prilike ne dozvoljavaju neki profit od meda.Budimo malo realni, pa i aronija puževi i lešnici su super zarada da ne radiš ništa..

Stevan

pre 3 godine

Ali kad se dese godine kao 2019. i 2020. Di Caprio i Byonse ce da zive ko bubreg u loju a Stevo ce da djelje slaninu i krpi carape

siki

pre 3 godine

Slatko sam se nasmejo ovom clanku,ja imam 130 kosnica i zaradim 500-600e godisnje nekad ni toliko.Bilo je pre 25-30 godina drugacije nije bilo hemije i trovanja pcela i prinosi su bili veci.Vas sagovornik je najmanje 10 godina presednik SPOSA i ima 35 kosnica .Da se zaradjuje toliko zar on ne bi poveco broj.Toliko

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija