• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.01.2021

13:53

IMPRESIVNO, OVO NEMA NIKO OSIM SRBIJE! Puštena u rad NAJDUŽA GONDOLA NA SVETU, pogled iz nje ODUZIMA DAH! Foto/Video

Društvo

IMPRESIVNO, OVO NEMA NIKO OSIM SRBIJE! Puštena u rad NAJDUŽA GONDOLA NA SVETU, pogled iz nje ODUZIMA DAH! Foto/Video

Podeli vest

Gold gondola Zlatibor, kao najduža panoramska gondola na svetu, predstavlja novu turističku atrakciju

Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem će se nalaziti međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1000 putnika/h. Vožnja Gondolom pružiće impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

 

 

Srce gondole nalazi se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor (turizam visoke kategorije, na preko 200 ha zemljišta), dok će završna stanica gondole biti na samom vrhu Tornik , na visini od 1496 m.

Očekivanja su da se investicija u gondolu od 13 miliona evra vrati kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

 

 

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Pomagalski kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.

Danas je gotovo nezamisliv pravi ugođaj planinskog boravka svakog iole zahtevnijeg turiste bez panoramske gondole, kojom se plovi pod oblacima i krstari iznad najlepših i najuređenijih mesta sa ski stazama i zimskim rekreativnim i sportskim sadržajima. Gold gondola Zlatibor ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima, ekskurzijama i svim zainteresovanima nezaboravan pogled na Zlatibor.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Gold gondola na Zlatiboru
Najduža gondola na svetu

Svetski rekord u dužini trase pripada Gold gondoli Zlatibor (9 km), a  pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je TianmenShan Cable Car gondola (7,4 km) koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film Avatar  nagrađen oskarom reditelja Džejmsa Kamerona.

Panoramska vožnja žičarom

Prelepi proplanci zlatnog bora, po kome je ova planina dobila ime, mame uzdahe svakog turiste. Čudotvorna klima, mešanje planinskog i morskog vazduha, čini ovu planinu i vazdušnom banjom.

 

 

Na početnoj stanici Gold gondole gradi se najveći na Balkanu Avantura park, koji će ponuditi rekreativno-zabavne sadržaje u autentičnom zlatiborskom ambijentu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Gold gondola na Zlatiboru

Ovaj park se prostire na površini od oko 1000 m2. Jedan deo parka sastoji se iz različtih prepreka kao što su: gelenderi (zip line), viseći mostovi, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže od užadi, cik-cak mostovi, prečka-most, kretanje surf daskom ili sankama i sl. U drugom delu za najmlađe korisnike i početnike napravljeni su zanimljivi sadržaji na stubovima, sa opremom maksimalne bezbednosti. Treći deo je „agiliti poligon“, koji se sastoji iz prepreka kao sto su drveni lavirint, mreže, penjalice, balans greda, zid za penjanje, viseći mostić i sl. Park je urađen u atraktivnim bojama sa mnoštvom zanimljivih detalja što igru čini interesantnijom, piše na zvaničnom sajtu gondole.

Foto: printscreen/goldgondola.rs

Trasa gondole na Zlatiboru

Međustanica će biti pozicionirana nekoliko kilometara od Zlatiborskog naselja, kod Ribničkog jezera. Na ovoj lokaciji je master planom predviđena izgradnja Zlatnog grada – centra za zdravstveni i sportsko-rekreativni turizam.

Završna stanica, planinski centar Tornik udaljen je od centra Zlatibora 7 kilometara i predstavlja mesto puno zabave i uživanja. Na Torniku postoji mogućnost uživanja u živopisnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta.

Sa vrha Tornika vidi se Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor…

A pre i posle uživanja u pogledu možete se upustiti u različite sadržaje za posetioce smeštene na vrhu Tornik.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Olja M

pre 3 godine

Nema mesta losim komentarima i namerama jasno je da je ucinjena velika stvar za zlatiborski okrug, mozemo samo da se ponosimo.

Ljiljana

pre 3 godine

Za Zlatibor je ovo jedan veliki plus koji ce privuci veliki broj turista!

Sara

pre 3 godine

Prava zimska idila, prvom prilikom ću posetiti i provozati u gondoli.

Ceca

pre 3 godine

Zlatibor je nas poznati skijaski centar u Evropi, sada ce imati priliku da vide svu lepotu Srbije!

Grada

pre 3 godine

Duzina od 9 kilometara je impresivna i nema potrebe lagati da je najduza na svetu. Istine radi evo dve duze zicare po podacima WIkipedije. Najduza u eksploataciji je 13.2 km (8.2 mi) Norsjö aerial tramway Mensträsk-Bjurfors u mestu Norsjö, u Svedskoj. Sledeca po duzini vecoj od Zlatiborske je12.5 km (7.8 mi) Mérida cable car Mérida, u Venecueli.

Kole

pre 3 godine

Puštena u rad NAJDUŽA GONDOLA NA SVETU, pogled iz nje ODUZIMA DAH! 9km duzine,ovo je vazan projekat za Zlatibor i za Srbiju.

Ana

pre 3 godine

Novac se pametno ulaze u investicije koje donose veliko rezultate i koje doprinose razvoju ekonomske slike srbije.

Darko

pre 3 godine

Voznja gondolom ce dodatno obogatiti nasu prelepu planinu Zlatibor... postaje sve bolja i primamljivija za turiste, kako domace tako i strane.

Baja

pre 3 godine

Prava atrakcija, koja ce Zlatibor odvesti korak dalje na evropskoj turistickoj mapi.

Mira

pre 3 godine

Vožnja gondolom na Zlatiboru će posebnu radost doneti najmlađima, a njihov osmeh nema cenu, svaka čast

Jeca

pre 3 godine

Podrzavam to sto se promovise zimski turizam u Srbiji. Mi imamo mnogo potencijala i treba ih iskoristiti na pravi nacin

vera

pre 3 godine

Ovo je zaista impresivno.Budimo ponosni na ovom znacajnom projektu.Ljudi ovo niko nema na svetu.Srbija je br.1!

Katarina

pre 3 godine

Gondola predstavlja veliki doprinos turističkoj ponudi Zlatibora i regionalnom turizmu. Predsedniku je važno sve ono što je dobro i značajno za Srbiju i njene gradjane. Ovo je samo jedan od dokaza.Zlatibore sad si jos lepsi.

Ivan

pre 3 godine

Gondola će biti prava atrakcija turistima koji će moći da uživaju u prelepim predelima Tornika i Ribničkog jezera, a skijašima će značajno olakšati dolazak na Ski-centar Tornik i biće manje gužve u jeku skijaške sezone.

Sonja

pre 3 godine

Gondola na Zlatiboru oplemenila je ne samo turist. ponudu pomenute planine vec i cele Srbije. Ponosni smo na ovaj projekat koji utice na razvoj turizma i bogati ponudu za sve turiste iz svih krajeva Sveta, koje ova planina sve vise privlaci kao nezaobilazna destinacija.

Jasmina

pre 3 godine

Najduza gondola na svetu, 11 kilometara, nalazi se u La Pazu u Boliviji. Prijatno svima!

Ana

pre 3 godine

Srbija ima čime da se ponosi. Veličanstven prizor.

miki

pre 3 godine

jos jedan dobar potez drzave koji ce dovesti jos turista

Tanja

pre 3 godine

Srbija sada moze komotno da stane u korak sa svetom.

Filip

pre 3 godine

Srbija ce postati veoma privlacno mesto za strane turiste.

Jana

pre 3 godine

Zaista sam oduševljena. Divim se uspešnim i korisnim projektima. Gondola je prava atrakcija.

Mima

pre 3 godine

Gondola će nam omogućiti da uživamo u prelepim predelima Tornika i Ribničkog jezera, kao i olakšati dolazak na Ski-centar Tornik.

Ivana

pre 3 godine

Naravno da je gondola najveća na svetu i privući će sve strane turiste, Zlatibor treba da bude na listi najpoželjnijih planina na svetu.

Aleksandar

pre 3 godine

Ova gondola je dokaz u kom smeru se ide i kako se radi!

Marija

pre 3 godine

Neka im je sa srećom.Još jedan plus za naš turizam.

Natasa

pre 3 godine

Gondola će, kao atrakcija, svakako uticati na još veći priliv gostiju na Zlatiboru.

Nikola

pre 3 godine

Kako stvari stoje, izgradnjom ove gondole Zlatibor će biti još popularniji za turiste iz Srbije ali i iz celoga sveta. Svetsko a naše!

Radojičić

pre 3 godine

Gledajući jedan od snimaka žmarci su mi prošli kroz telo, ovaj pogled je ludilo.Ova gondola će poslužiti svrsi najviše skijašima koji će biti stacionirani na Zlatiboru ali isto će imati čari leti, ti pregledi će još više doći do izražaja.

Anna

pre 3 godine

Ova gondola kako je važna za zapadni region tako je i za celu Srbiju.Sa ovim projektom ćemo privući dosta veći broj turista nego do sada.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija