• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

16.01.2021

11:50

U SEBI IMA "MRTAV" VIRUS I PO JEDNOJ STVARI JE DRUGAČIJA OD OSTALIH Ovo su glavne osobine kineske vakcine koja je stigla u Srbiju

Društvo

U SEBI IMA "MRTAV" VIRUS I PO JEDNOJ STVARI JE DRUGAČIJA OD OSTALIH Ovo su glavne osobine kineske vakcine koja je stigla u Srbiju

Podeli vest

U Srbiju su danas stigle prve količine kineske vakcine protiv korona virusa kompanije “Sinofarm”. Reč je o cepivu Pekinškog instituta za biološke proizvode koju je odobrila Kina, a evo šta se sve zna o njoj.

Ova prva uslovno odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini, za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je “izuzetnog kvaliteta i verovatno najskuplja”, napravljena je od samog koronavirusa, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Naziva se i BBIBP-CorV.

Kako prenosi "Njujork tajms", ona funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitela protiv SARS-COV-2 korona virusa. Telo se izlaže “mrtvim” delovima virusa, tako da se nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma. Inače, korišćenje neaktivnih virusa za pravljenje vakcine postoji još od pedeseth godina i u osnovi su onih protiv besnila i hepatitisa A.

Kako nastaje imunitet

Kada se ovako “mrtav” virus ubrizga u ruku, njega će praktično progutati posebni tipovi imunih ćelija. One razlažu virus na delove koje zatim izbacuju na svoju površinu. Takozvane T ćelije, važni činioci imunog sistema otkrivaju ove fragete. One se aktiviraju i mogu da regrutuju ostale imune ćeije da pruže odgovor na vakcinu.

Foto: Tanjug

Efikasna je 86 odsto

Na scenu potom stupaju B ćelije, koje se takođe vezuju za delove virusa i aktiviraju se. Na isti mogu da se zakače i T ćelije, pa se tako stvaraju antitela, prilagođena obliku i površini tih delova virusa, da bi ih lakše detektovale prilikom novog kontakta. Imuni sistem može da odgovori i na infekciju sa živim koronavirusom, jer će B ćelije proizvoditi antitela koja će se lepiti za “uljeze”. Ona pronalaze te takozvane šilaste proteine i mogu da spreče virus da uđe u ćeliju. Druge vakcine bokiraju virus na drugačiji način.

Klinička ispistivanja su pokazala da ova vakcina štiti protiv COVID -19, ali niko ne može da kaže sa sigurnošću koliko dugo. Moguće je da nivo anitela opada kroz nekoliko meseci. Ali treba imati na umu da imunitet ima specijalne ćelije koje mogu da pamte infomracije o koronavirusu i tokom nekoliko godina, pa čak i decenija. Sinofarm vakcina se daje u dve doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspešno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata, i to bez ikakvih ozbiljnih neželjenih efekata.

Napravljena po starom receptu

U odnosu na Fajzerovu i Moderninu, pa čak i Sputnjik-V, koje su efikasne u više od 90 odsto slučajeva, kineska vakcina se suštinski razlikuje od ostalih u ponudi.

Naime, jedino ova vakcina napravljena je po "starom receptu". Za razliku od revolucionarnih mRNK vakcina, kakve su Fajzerova i Modernina i koje dosad nisu testirane na ljudima, Sinofarm vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili besnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u telu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija