• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

17.01.2021

12:43

VOŽNJA PO SNEGU I LEDU! Obratite pažnju - OVO MORA DA ZNA SVAKI VOZAČ!

Društvo

VOŽNJA PO SNEGU I LEDU! Obratite pažnju - OVO MORA DA ZNA SVAKI VOZAČ!

Podeli vest

Sneg često vezujemo sa problemima u saobraćaju koji mogu da nastupe. Kada temperature padnu ispod nule i počne da pada sneg u vožnji je potrebno biti mnogo oprezniji

Ovo su stvari ne koje bi trebalo da obratite pažnju ili koje nipošto ne biste smeli da radite tokom vožnje u zimskim uslovima, kako ne biste rizikovali da ugrozite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Stakla i svetla

Vetrobransko staklo se zimi mnogo češće prlja, zato se pobrinite da imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakala namenjenu za uporabu pri niskim temperaturama. Pre vožnje, proverite stanje brisača, očistite farove i svetla za maglu.

Gas i kočnice

Zimi treba biti pažljiviji sa pritiskanjem papučica gasa i kočnice. Ne treba naglo kretati, dok kočenje treba započeti ranije kako ne bi došlo do prejakog pritiska na papučicu, što za posledicu može imati blokiranje točkova i proklizavanje.

Zimi sve traje duže

U vožnji u zimskim uslovima ništa ne treba raditi naglo. Vožnju treba prilagoditi uslovima na putu i broju ostalih učesnika u saobraćaju, oko vas. Važno je da zapamtite da po snegu sve traje duže, pa zato dajte sebi vremena za svaku radnju koju morate da obavite i, ponavljamo, ne činite nagle pokrete.

Držite rastojanje

Držanje distance između od ispred vašeg jedan je od glavnih faktora bezbedne zimske vožnje. Zato bi on zimi trebalo da bude duplo duži u odnosu na vožnju po suvom vremenu. Time ćete dobiti više vremna i prostora, ukoliko dođe do nagog kočenja vozila ispred vašeg ili potrebe za nekom drugom reakcijom.

Foto: Tanjug

Kočenje

Nezavisno od toga da li vaš auto ima ili nema ABS, kočenje se u zimskim uslovima izvodi laganim, isprekidanim pritiskanjem papučice, što će sprečiti blokiranje točkova.

Izbegavajte potpuno zaustavljanje

Vreme kretanja se po snegu produžava, pa ukoliko ne morate, izbegavajte zaustavljanje. Ukoliko to uslovi u saobraćaju dozvoljavaju, to možete učiniti ranijim otpočinjanjem usporavanja vozila i puštanjem da se ono lagano "kotrlja" prema semaforu dok čekate da se upali zeleno svetlo.

Uspon i nizbrdica

Za vožnju uz strmu ulicu, ukoliko već ne možete da je izbegnete, potrebno je da imate odgovarajuću brzinu koja će vam dati potrebnu inerciju za njeno svladavanje. Nipošto ne pokušavajte da se zaustavite u strmoj ulici. Budite pažljivi sa gasom, jer će vozilo, ako je on previše jak, proklizavati. Spuštanje nizbrdo izvodite bez gasa i pri što manjoj brzini.

Ne krećite na put, ako ne morate

Nisu svi vozači dovoljno iskusni i vešti u vožnji u zimskim uslovima, po zavejanim i zaleđenim ulicama i putevima, pa ako već ne morate nigde na vozite sami, koristite druga prevozna sredstva ili ostante kod kuće.

Ako, ipak, morate da putujete, pogotovo van grada ili u planinske predele, na put nipošto ne krećite bez obavezne zimske opreme, piše Telegraf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đole

pre 3 godine

Izbacite iz teksta hrvatske reči da vas ljudi shvate....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija