• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

19.01.2021

07:37

DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB, ČEKA SE ODLUKA O MERAMA Brojke su manje, ali da bi skinuli maske MORA DA BUDE ISPUNJEN JEDAN USLOV

Društvo

DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB, ČEKA SE ODLUKA O MERAMA Brojke su manje, ali da bi skinuli maske MORA DA BUDE ISPUNJEN JEDAN USLOV

Podeli vest

Sednica Kriznog štaba najavljena je za 9 časova, a svi se pitaju samo jedno: Da li će biti popuštanja mera?

Kako sada stvari stoje, iako se poslednjih dana mnogo govori o relaksaciji mera, ekonomski deo štaba se nadaju da do pooštravanja neće doći, imaju svoje argumente ta to, dok je medicinski deo Kriznog štaba čvrstog stava da još nema opuštanja i popuštanja mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je izjavio da iako se korona brojke smanjuju, epidemiološka situacija je još nestabilna. Zbog toga će mere ostati nepromenjene najverovatnije do kraja janaura.

Sačekaćemo dok skinemo maske

- Ovo je vrhunac tolerancije. Sigurno da je medicinski deo Kriznog štaba stava da bi trebalo da budu strože mere. Ipak, racionalno o svemu razmišljamo, svakako da bi bilo brže da su mere više restriktivnije, ali bi onda bilo i više problema - zaključio je dr Kon.

Na pitanje "Blica" o tome kada ćemo moći potpuno da skinemo maske, rekao je da ćemo morati da sačekamo i ponovio da će to da se desi kada budemo bili na dvocifrenom broju pozitivnih.

- Skidanje maske biće moguće tek kada budemo sigurni da smo dostigli neophodni kolektivni imunitet. Takođe, skidanje maski sigurno nije moguće dok se brojke spuste ispod dvocifrenog broja, o tome nema ni govora. Dakle, da potpuno skinemo maske to ćemo sačekati - naglasio je dr Kon.

Foto: printscreen Tanjug

Teško da će biti popuštanja mera: Predrag Kon

Koju bismo to "slobodu" prvo osvojili nakon tog teoretskog relaksiranja mera, dr Kon je rekao da bi se nemedicinski Kriznog štaba prvo zalagao za potreba privrede.

- Verovatno će u Kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vreme za neki sat, ali o tome će biti reči u narednom periodu. Mislim da tokom januara nema ni govora o tome - naglašava Kon i dodaje da na važeće mere nisu stavljeni rokovi, a da "nema ni teoretske osnove da se nešto toliko promeni u drugoj polovini januara da bi došlo do popuštanja mera".

PKS: Samo da ne pooštre mere

U Privrednoj komori Srbije za "Blic" su ipak rekli da od dnašanje zasedanja Kriznog štaba očekuju da "ne pooštre postojeće mere", ali i prema njihovim podacima o zaraženima u privredu, kažu da za to ni nema mesta.

Jedno od objašnjena zašto još nije vreme za opuštanje i pored dobrih parametara i vakcine kao "oružja u rukama u borbi protiv korone", obrazložio je takođe dr Kon u gostovanju na televiziji "Pink".

- Mi se nalazimo u nekoj silaznoj putanji kada je reč o brojkama novozaraženih, to je sve niže i niže. Međutim, ako se pojave sojevi sa Zapada, teško je verovati da će drugačije biti nego kod njih. Zato će zaštita od novog soja zavisiti od brzine imunizacije - rekao je Kon.

Ističe da se neprekidno pojavljuju novooboleli, a treba sačekati, dodaje, kako će se epidemiloška situacija odvijati nakon pocetka školske godine i Svetog Jovana.

Kon kaže da zbog toga trenutne mere moraju ostati na snazi, jer bi, ističe, svako popuštanje mera značilo nagli skok broja zaraženih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija