• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

20.01.2021

22:00

SVAKA ČAST! UČENIK MATEMATIČKE GIMNAZIJE U BEOGRADU JE PRAVI GENIJE  Dobrica je najbolji maturant na svetu

Društvo

SVAKA ČAST! UČENIK MATEMATIČKE GIMNAZIJE U BEOGRADU JE PRAVI GENIJE Dobrica je najbolji maturant na svetu

Podeli vest

Dobrica Jovanović (18) iz Beograda osvojio je čak 13 medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike

Recept za uspeh jeste da volite ono što radite, da imate velike ciljeve i da se trudite da ih dostignete. Ovakav savet vršnjacima daje Dobrica Jovanović, 'najbolji maturant na svetu' i učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Dobrica u februaru puni tek 18 godina, ali je dosad osvojio čak 13 medalja na međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike. Osim što je natprosečno uspešan, on stiže i da se druži sa prijateljima, a u slobodno vreme igra folklor i trenira plivanje.

Dar od malih nogu

'Najbolji maturant na svetu' kaže da je sve počelo još u drugom razredu osnovne škole, kada je otkrio svoju strast i ljubav prema prirodnim naukama. Veliku podršku već tada imao je od svoje porodice.
- Još od malih nogu obožavao sam da igram karte, a moja mama, koja predaje matematiku, tata fiziku, kao i baka i deka, koji su takođe prosvetni radnici, prepoznali su da imam 'žicu'. U drugom razredu osnovne škole otišao sam na takmičenje koje je organizovalo matematičko društvo 'Arhimedes' i tu sam potvrdio da imam dara za matematiku. Nastavio sam i osvajao sam razne nagrade. Posle je, u šestom razredu, došla i fizika, to mi se baš svidelo i počeo sam i iz toga da se takmičim... - počinje priču Dobrica.

Neke od Dobričinih nagrada


* zlatna medalja - Međunarodna olimpijada iz matematike koja je održana u Moskvi, 2019.
* bronzana medalja - 50. međunarodna olimpijada iz fizike u Izraelu, 2019.
* zlatna medalja i drugo mesto u zvaničnom apsolutnom plasmanu - Evropska olimpijada iz fizike, 2020.
* zlatna medalja - Žautikovska olimpijada iz fizike, 2020.
* zlatna medalja - 37. balkanska matematička olimpijada, 2020.
* bronzana medalja - Međunarodno takmičenje iz matematike održano u Rumuniji, 2020.

Trenutno ga najviše zanima fizika, a želja mu je da se bavi naučnim istraživanjima iz oblasti prirodnih nauka. Ima i velike planove za budućnost.
- Aplicirao sam za nekoliko stranih i prestižnih univerziteta, ali još čekam odgovore. Prezadovoljan sam dosadašnjim rezultatima, a prošla godina je za mene bila zlatna, jer sam odneo zlatne medalje na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, balkanskoj matematičkoj olimpijadi i zlatnu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike - kaže on.

Veliki izazov

On navodi da je veoma važno da mladi rade ono što vole i da temeljno rade na svojim uspesima.
- Na takmičenja sam počeo da gledam kao na odskočnu dasku i veoma mi je važno da ostanem u treningu. Smatram da, ukoliko je nekome stalo do nečega, ako voli da radi to što radi, može da uspe u svim sferama. Veoma je važno da nema prevelikog pritiska od roditelja, već da oni budu samo podrška - priča ovaj mladić.

Foto: Informer/privatna arhiva

Mirjana Katić, direktorka škole i Dobrica Jovanović, maturant

Mladić predodređen za uspeh


Dobrica naglašava da je na putu uspeha ogromnu podršku, bez koje ne bi mogao, imao od svoje druge kuće, kako naziva Matematičku gimnaziju, kao i od svoje nastavnice, ali i direktorke Mirjane Katić.
Ona za svog najboljeg učenika ima samo reči hvale i kaže da ima čast i privilegiju da predaje Dobrici već četiri godine.
- Dobrica je dete koje se razlikuje od druge dece. On je skroman, ali ima redak dar, a to je talenat koji se ne sreće u svakoj generaciji. Držati časove takvoj deci koja su svojim darom predodređena na veliki uspeh veliki je izazov i sa njima i mi predavači učimo ceo život. Takvi đaci, kao što je Dobrica, postavljaju pitanja na koja ni mnogi odrasli ne bi imali odgovor - priča Katićeva.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija