• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

25.01.2021

07:14

JEDNA OD NAJMOĆNIJIH RUSKIH FIRMI STIŽE U SRBIJU! "Sputnjik V" praviće se i na Torlaku, U TOKU PREGOVORI

Društvo

JEDNA OD NAJMOĆNIJIH RUSKIH FIRMI STIŽE U SRBIJU! "Sputnjik V" praviće se i na Torlaku, U TOKU PREGOVORI

Podeli vest

Ruska vakcina protiv koronavirusa proizvodiće se u Srbiji na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak"!

Domaći eksperti otputovali su u Rusiju, gde su posetili pogone kompanije "Generijum", koja proizvodi "sputnjik V". Od stručnjaka koji su neposredno radili na razvoju ruske vakcine dobili su sve važne informacije za njenu proizvodnju. Već narednih dana očekuje se dolazak ruske ekspedicije u našu zemlju kako bi proverila da li je "Torlak" spreman i dovoljno opremljen da pravi vakcinu.

Domaća vakcina

Prema rečima domaćih stručnjaka, ovo su sjajne vesti za našu zemlju jer ćemo tako obezbediti mnogo više količina vakcine protiv kovida, a što je najbitnije - nećemo zavisti toliko od drugih, već ćemo imati cepiva za sopstvene potrebe!

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vera Stoiljković istakla je da je ovaj institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

- Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznati. Uverena sam da bi naš institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji - istakla je Stoiljkovićeva.

Foto: Reuters

Srbija će dobiti mnogo proizvodnjom vakcina na Torlaku


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potvrdio je da su počeli razgovori o proizvodnji ruske vakcine "sputnjik V" u Srbiji.

Rusi spremni da pomognu
- Ruska strana je spremna da izvrši prenos tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa u našoj zemlji. Odmah su pozitivno odgovorili na našu molbu da se ruska vakcina proizvodi kod nas i naloženo je da se nađe način kako da uspostavimo proizvodnju u najkraćem mogućem roku. U narednim danima ruski stručnjaci će posetiti Institut "Torlak" kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija. To je još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije - rekao je Popović.

- Ne treba posebno napominjati koliki će značaj za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi - istakao je ministar i otkrio da se u ovom trenutku ruske vakcine "sputnjik V", van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.

Poznati epidemiolog koji je svoj radni vek proveo na Institutu "Torlak" dr Radmilo Petrović kaže da su ovo sjajne vesti i da će saradnja sa Rusijom presudno doprineti u suzbijanju epidemije.

- To će, pre svega, mnogo značiti za samu državu, zato što nećemo zavisiti od drugih i strepeti da li će za nas biti dovoljno vakcine protiv kovida-19. Ogromno olakšanje jeste to što nam Rusi daju tehnologiju i svoje stručnjake koji će obučavati i pomagati našima. Sam proces bi trebalo da traje nekoliko meseci, jer je stvar ubrzana i već dobijamo veliki deo odrađenog posla koji su napravili ruski naučnici - objašnjava dr Petrović.

Imamo sve uslove

Na pitanje da li je "Torlak" spreman za ovakav posao on kaže:

- Ovaj institut i jeste napravljen kao kuća u kojoj će se praviti vakcine. Siguran sam da sve to može da se postigne. Uz savete i tehnologiju Rusa mogu da se steknu svi uslovi i da se uz malu adaptaciju napravi sve što je potrebno za pravljenje ove vakcine. Sada su samo bitni intenzitet rada, komunikacija i dobra saradnja.
 

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak"

* Nacionalna ustanova za prevenciju, lečenje i praćenje infektivnih bolesti
* Jedna je od najstarijih ustanova ovog tipa u svetu, sa tradicijom od 80 godina
* Poseduje četiri nacionalne referentne laboratorije za dijagnostiku, sertifikovane od strane SZO
* Bavi se proizvodnjom vakcina, seruma i drugih imunobioloških preparata
* Skladišti i distribuira vakcine
* Poseduje veliki prostor
* Opremljen je savremenim aparatima
* Zapošljava veoma kvalitetan kadar

"Generijum" među najboljima

Ruski "Generijum" je treća najmoćnija farmaceutska kompanija u Rusiji, prema prestižnom američkom časopisu "Forbs".

Iz nje se svakog meseca isporuči između pet i osam miliona doza vakcina. Samo na jednoj mašini proizvede se 5.000 doza za sat vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 3 godine

Добро је да и напа држава почне производњу вакцине. То значи самостслност, безбедност и технолошки напредак. Једино се бојим да ће неко и ово на неки начин саботирати, па ћемо опет извисити, или сами себи (и кад почне производња) поднетнути клип, и униптити своју предност (пример Крушик). Има много зла код нас. Смрт фашизму, слобода народу.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija