• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D./RTS

22.01.2021

12:01

ZATVARALI DECU U ORMAN, KOLENIMA IM GNJEČILI GLAVU! Snimci iz vrtića užasnuli su Srbiju, INSPEKCIJA POTVRDILA NAJGORE STRAHOVE

Društvo

ZATVARALI DECU U ORMAN, KOLENIMA IM GNJEČILI GLAVU! Snimci iz vrtića užasnuli su Srbiju, INSPEKCIJA POTVRDILA NAJGORE STRAHOVE

Podeli vest

Vriska mališana, zastrašivanje dece zatvaranjem u orman, guranje cucle u usta na silu i gnječenje dečje glave kolenom "vaspitne" su mere koje je jedna vaspitačica koristila u jednom privatnom vrtiću u beogradskom naselju Voždovac!

Jezivi video-snimak mučenja dece osvanuo je na društvenim mrežama, a Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda hitno je poslao inspekciju u vrtić.
- Na snimku se vidi kako je jedna vaspitačica oborila dete na pod i grubo ga držala rukama, kolenom mu gnječeći glavu kako bi mu na silu gurnula cuclu u usta. Prethodno je izvukla troje dece iz ormana u kom su bila zatvorena u mraku zbog kazne (!?!), i bacala ih na pod i stolice da sede mirno. Reč je o najmlađoj deci, uglavnom trogodišnjacima - objašnjava jedan roditelj.

Povraćaju od straha

I drugi roditelji s kojima je Informer kontaktirao kažu da se deca plaše odlaska u vrtić.
- Mališani nisu raspoloženi, već naprotiv, vraćaju se kući istraumirani, a ujutro bukvalno preplašeni mole da ih ne vodimo u obdanište - kaže jedan roditelj.
Celo klupko počelo je da se odmotava kada su deca masovno počela da odbijaju da idu u vrtić, da plaču i mole roditelje da ih ne vode. Roditelji su uzajamno kontaktirali i uskoro je istina isplivala na videlo.

Foto: Printscreen Pink

Vrtić gde se sve odigralo


- Ta kuća više podseća na neki maloletnički zatvor, tamnicu nego na vrtić. Da bi imale manje posla, vaspitačice stavljaju pelene i deci koja su prestala da ih nose i to je jedna od zamerki. Moja ćerka već nekoliko dana povraća kada dođe iz vrtića zbog stresa. Kada sam je pitala o čemu je reč, rekla mi je da su joj vaspitačice na silu gurale hleb u usta jer nije htela da jede i da ne želi da je vodim tamo. Veoma sam se potresla i planirala sam i pre ovog skandala da je ispišem - tvrdi majka, koja nam je rekla da je ugovoren sastanak roditelja sa upravom vrtića.

 


Kako saznajemo, vlasnica vrtića nije znala šta se dešava u njenoj ustanovi i juče joj je pozlilo kad je pogledala snimak. Zbog toga nije bila u mogućnosti da da izjavu novinarima.

 

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je naveo da je snimak koji prikazuje zlostavljanje deteta jaslenog uzrasta autentičan.

"Juče je sprovedena vanredna kontrola, u jednom delu, pošto je u jednom momentu prekinuta zato što je direktorki vrtića pozlilo. Hitna pomoć je stabilizovala zdravstveno stanje direktorke vrtića, ali su konstatovali da nadzor ne može da se nastavi. Snimak jeste autentičan. Dogodilo se upravo to, u toj predškolskoj ustanovi", naveo je Gak tokom gostovanja u RTS Jutarnjem dnevniku.

Dodao je da će se lično zalagati da se proces sprovede do kraja i da će zahtevati najstrožu kaznu, kada su počinioci zlostavljanja u pitanju, ali i za predškolsku ustanovu.

Skandalozno ponašanje
Slobodanka Radosavljević, ispred Saveza vaspitača, kaže da je ponašanje koleginice iz vrtiću "Zamak" za svaku osudu i da bi vlasnici te ustanove, kao i zaposleni, morali da snose najstrože kazne, ukoliko se utvrdi da je priča tačna.
- Sav trud koji vaspitači ulažu u svoj posao i sve ono što radimo padne u vodu zbog samo jednog ovakvog ponašanja pojedinca. Sramota je da se neko brutalno ponaša prema mališanima koji tek stvaraju svoju ličnost, a poznato je da do sedme godine deca grade svoje temelje koji će ih pratiti ceo život. Radim ovaj posao punih 45 godina i odgovorno tvrdim da svako ko želi da upiše Učiteljski fakultet i bude vaspitač mora da polaže poseban test tipa ličnosti, jer definitivno ovaj posao nije za svakoga i kvalitet rada ne zavisi samo od diplome - priča Radosavljevićeva. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laki

pre 3 godine

Imali taj vrtic jo s vaspitačica ili jhe ona jedina. Ako ima, onda s u i one krjve jer nisu reagovale na ovaj kriminasl.

nesa

pre 3 godine

Puno ime i prezime tih vaspitacica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Baki

pre 3 godine

Ovu krm..u mor sud osuditi na najmanje 40 g. Zatvora bez prava skraćivanja kazne . CRK.A DA BOG DA U NAJVEĆIM MUKAMA.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija