• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.01.2021

07:17

U ORGANIZMU SE JAVLJA DRASTIČNA "UZBUNA"...Doktor Milanko otkriva POSLE KOLIKO DANA OD VAKCINACIJE SE STVARAJU ANTITELA

Društvo

U ORGANIZMU SE JAVLJA DRASTIČNA "UZBUNA"...Doktor Milanko otkriva POSLE KOLIKO DANA OD VAKCINACIJE SE STVARAJU ANTITELA

Podeli vest

Dug je put od prve doze vakcine do antitela i momenta kada je postignut neki zaštitni nivo imuniteta, gde se sa velikom verovatnoćom garantuje bezbednost i da nećete imati težu kliničku sliku bolesti, kaže za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo Milanko Šekler.

Milanko Šekler je tokom gostovanja u Beogradskoj hronici naveo da se nakon prve doze vakcine u organizmu javlja "uzbuna".

"Prvo se digne uzbuna, limfociti krenu na to mesto gde je aplicirana vakcina da obrađuju to što je ubrizgano, da obrađuju informacije koje se dobijaju, da vide šta je to što je strano u organizmu jer oni to prepoznaju kao nešto strano i opasno i imuni sistem počinje da odrađuje po fazama, korak po korak. Obrađuje taj antigen, šalje signale drugim ćelijama. Počinje proizvodnja antitela i mobilizacija limfocita koji se dižu, napadaju tog stranog igrača, to nešto što je tuđe u našem organizmu", objašnjava Šekler.

Sedmi dan ključan

Dodaje da ceo proces počinje onog trenutka kad je vakcina aplicirana, a da se ozbiljnija količina antitela proizvodi sedmog dana od dobijanja prve doze vakcine.

"Ozbiljnija količina antitela već počinje da se proizvodi od sedmog dana, desetog dana to može i laboratorijski da se dokazuje. Nakon dve nedelje već kreće da raste eksponencijalno, i negde na tri nedelje dostiže neki zavidni nivo i baš tada se, u trećoj ili četvrtoj nedelji, u zavisnosti od vakcine, dodaje druga doza kako bismo dobili isti efekat kao za prvu, samo što sada krećemo sa nivoa koji je postignut, ali on nije dovoljan da bi bio zaštita, da može da garantuje da se čovek neće inficirati", objašnjava Šekler.

Dodaje da se aplikacijom nove količine antigena sada stvara drastična uzbuna u organizmu jer je njemu, kako kaže, sve već poznato i nivo antitela se drastično diže.

Foto: Gareth Fuller/PA Wire/Pool via REUTERS

Sve je već uhodano, organizam zna šta treba da proizvodi

"Sve je već uhodano, organizam zna šta treba da proizvodi, već je sve informacije spremio i samo taj novi impuls, ta nova vakcina diže taj zaštitni imunitet i posle nekih, obično kažu, nedelju dana od druge doze, ja obično iz opreznosti kažem iz nekog ličnog iskustva ispitujući neke druge vakcine da to uvek bude ipak dve nedelje možemo da kažemo da imamo već neki zaštitni nivo imuniteta gde vam se garantuje sa velikom verovatnoćom da ste vi sada bezbedni u smislu da ne možete da se inficirate sa nekom težom kliničkom slikom", navodi Šekler.

Kako se ponašati nakon prve doze vakcine 

Na pitanje kako treba da se ponaša osoba koja je primila prvu dozu vakcine navodi da treba da se ponaša kao i ranije, kao da nije primila vakcinu – da nosi masku, održava distancu.

"Znači, nema nikakvog razloga za opuštanje, sve dok ne primi drugu dozu vakcine i dok ne prođu još dve nedelje, moraju da se pridržavaju apslutno svih mera, kao da se ništa nije desilo. Tek nakon dve nedelje od druge doze imuni sistem je dostigao onaj nivo zaštite da vi možete da kažete: sad sam zaštićen, u smislu da se nećete teško razboleti. Vakcina ne može da vam garantuje da nećete uopšte da se razbolite, ona vam samo garantuje da je vaš život sada zaštićen i da ne možete da dobijete neki teži oblik i budete životno ugroženi", ističe Šekler.

Novi soj ne stvara teže kliničke slike

Na pitanje da li je virus oslabio, navodi da je on istog inteziteta, ali da je epidemija oslabila.

Kada je reč o novom britanskom soju koronavirusa, za koji se tvrdi da se brže širi i izaziva veću smrtnost, Šekler kaže da se se zna da se lakše prenosi, ali ne i to da stvara teže kliničke slike.

"Može samo da se kaže da se nesumnjivo lakše prenosi pri čemu se krenulo sa paušalnom procenom da se prenosi 70 odsto lakše, pa je to korigovano od zvaničnih organa Velike Britanije da se prenosi od 30 do 50 odsto, ali opet je to neka procena koja se zasniva na terenskim odnosno praktičnim podacima, a tu uvek postoji opasnost da se pogreši. Što se tiče kliničke slike, tu nema promena - ne izaziva teže, a ne izaziva ni lakše, za sada izgleda isto", objašnjava Šekler.

Na pitanje da li je izolacijom žene koja je došla iz Londona, a kod koje je izolovana britanska varijanta mutiranog koronavirusa sprečeno širenje novog soja virusa navodi:

"Ta osoba je igrom slučaja pronađena, ali veliko je pitanje da li negde postoji još neka osoba koja nije pronađena zato što se ne sekvinciraju svi uzorci. Znači taj uzorak je izabran za sekviciranje igrom slučaja, pa je pronađen. To ne znači da smo pronašli sve zato da biste pronašli sve potrebno je da sekvincirate sve koje su pozitivni, a to je tehnički nemoguće", zaključio je Šekler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa

pre 3 godine

Ovaj covek toliko lepo objasni stvari, da je steta sto nije u kriznom stabu.

TREĆINA SRBIJE PRELEŽALA KORONU, a evo koliko smo daleko od KOLEKTIVNOG IMUNITETA! Antitela se mogu zadržati I DO GODINU DANA, a najviše otpornih je među mlađima od 19 godina!
Društvo

TREĆINA SRBIJE PRELEŽALA KORONU, a evo koliko smo daleko od KOLEKTIVNOG IMUNITETA! Antitela se mogu zadržati I DO GODINU DANA, a najviše otpornih je među mlađima od 19 godina!

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 323.367 obolelih od kovid infekcije, ali su procene da je koronu preležao svaki treći stanovnik Srbije. Svakako da je broj zaraženih daleko veći nego što je zvanično potvrđeno, jer se procenjuje da su dobar deo obolelih asimptomatski slučajevi i da nikad ne budu otkriveni

28.12.2020

08:08

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59