• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.01.2021

13:56

Potrebna znanja i veštine da se prepoznaju lažne vesti!

Društvo

Potrebna znanja i veštine da se prepoznaju lažne vesti!

Podeli vest

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže da su neophodna znanja i veštine medijske pismenosti kako bi se iz digitalnog okruženja izvuklo najbolje i prepoznale lažne vesti

Ona je, na otvaranju konferencije "Nova pismenost za novo doba", navela da je trka za informacijama dovela je do toga da je u digitalnom svetu sve više poruka, naslova, vesti koji su nam svima dostupni na jedan klik.

"Sve veća popularnost društvenih mreža, obilje informacija i njihova nepreglednost, posebno ako se one nekritički koriste, lako mogu dovesti do toga da postanemo žrtva lažnih vesti, a njihovim šerovanjem da se dalje šire takve nepouzdane infromacije", navela je Gojković, preneto je u saopštenju projekta "Nova pismenost" .

Ona je naglasila da svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija, kao jedan od neophodnih stubova demokratije.

"I naše društvo prepoznaje značaj informisanja, njegovu ulogu i važnost i nastoji kontinuirano da radi na unapređenju ove oblasti, rekla je Gojković.

Konferencija Nova pismenost za novo doba održana je danas u Novom Sadu u okviru programa Inicijativa za novu medijsku i digitalnu pismenost koji sprovodi Propulsion, u partnerstvu s Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID.

Foto: Informer

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da su evidentne potrebe da se učenici kreativno doprinose medijskom i digitalnom prostoru, a da bi to mogli uspešno da čine moraju imati uspostavljen čvrst temelj - visok nivo čitalačke pismenosti i razvijenu sposobnost kritičkog mišljenja.

On je dodao da nastava srpskog jezika i književnosti predstavlja sistemski i kontinuiran odgovor na ovu potrebu.

Raspolažemo sa bogatim i raznovrsnim nastavnim sadržajima koji se izučavaju na časovima ovog predmeta čija je zastupljenost u nastavnoj nedelji, u poređenju sa većinom drugih znatna, rekao je ministar.

Ružić navodi da, s obzirom na to da se udeo vremena koje učenici provode u kontaktu sa medijima povećava u korist onlajn sfere, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja intenzivno rade na jačanju digitalnih kompetencija učenika i razvoju digitalnog obrazovanja uopšte.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navela je na otvaranju konferencije da se bez digitalne pismenosti i digitalnih veština u pristupu medijskom sadržaju koji je u potpunosti prilagođen digitalnim konvergencijama i u kontekstu ekspanzije onlajn društvenih mreža, ograničava i bazična informisanost i edukacija a samim tim i kritička selekcija, zaključivanje i mogućnosti pravilne i efikasne primene dostupnih informacija.

Ona je navela da nedostatak digitalne pismenosti u novom digitalnom dobu može imati i dalekosežne posledice po ponašanje i donošenje pravilnih odluka u konkretnim situacijama kao što je zaštita ličnog zdravlja i zaštita bližnjih.

Ministarstvo već osam godina radi na podršci razvoju digitalnog društva, gde digitalnoj pismenosti pristupa kao jednom od nosećih stubova novog društva. Uključivanje našeg stanovništva u onlajn okruženje prate programi za razvoj digitalnih veština i digitalne pismenosti, ali i infrastrukturni projekti, kao što su izgradnja širokopojasne mreže u ruralu i kapitalni projekat izgradnje lokalne računarske mreže u svim školama u Srbiji , zaključuje Matić.

Prisutnima obratio Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji koji je rekao da veruje da je nova pismenost važna za sve u našem globalnom društvu: za građane, medije, za način na koji organizujemo obrazovanje i predavanja nastavnika u školama, a ništa manje ni za privatni sektor, jer se efikasnije dolazi do dobara i usluga na tržištu, uz dramatičan rast ekonomije , istakao je De la Rosa.

On je naveo da unapređenje medijske i digitalne pismenosti presudno je za povečhanje ekonomskog razvoja i integracije u evropsko i globalno tržište i ekonomiju i istakao da program kao što je Nova pismenost može, uz pomoc? USAID-a, pružiti građanima, kompanijama i državnim službenicima nove veštine neophodne za ekonomski i društveni razvoj u 21. veku.

Nakon otvaranja konferencije, ministarka Maja Gojković i Darko Soković, direktor programa Nova pismenost, potpisali su Memorandum o saradnji kojim je predviđen rad na priručnicima, predavanjima, obukama i vebinarima s ciljem da roditeljima, javnoj upravi i kompanijima pomognu da se snađu u sve kompleksnijem medijskom i digitalnom okruženju u Srbiji.

Soković je u ime Nove pismenosti sličan memorandum potpisao i sa Dejanom S. Miletićem, vršiocem dužnosti direktora Nacionalne akademije 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija