• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika.rs

02.02.2021

22:26

SRBIJO, NAJZAD SI SE DOZVALA PAMETI! "Dara iz Jasenovca" je tek prvi, sledi niz filmova sa nacionalnom tematikom!

Društvo

SRBIJO, NAJZAD SI SE DOZVALA PAMETI! "Dara iz Jasenovca" je tek prvi, sledi niz filmova sa nacionalnom tematikom!

Podeli vest

Pored "Dare iz Jasenovca", u pripremi su "Košare", "Žetva" na temu "žute kuće", "Deca Kozare", "Heroji Halijarda", i filmovi koji se bave temama kao što su "Oluja" i NATO agresija

Dok je "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića uveliko uzburkala svetsku, pre svega američku javnost temom koju obrađuje, o zloglasnom logoru smrti u NDH za vreme Drugog svetskog rata, trenutno se snima ili priprema još nekoliko ostvarenja sa važnom nacionalnom tematikom, podseća Tanjug.

Poznat je veliki projekat "Košare" kao film i TV serija koji režira Balša Đogo, američko-srpska koprodukcija "Žetva" na temu "žute kuće" o trgovini ljudskim organima na Kosovu, "Deca Kozare" Lordana Zafranovića, "Heroji Halijarda" Radoša Bajića, i filmovi koji se bave temama iz novije istorije kao što su "Oluja" i NATO bombardovanje.

Dosta se pričalo i pisalo o snimanju ambicioznog ratnog filma "Košare", što je kasnije otišlo u drugu krajnost, jer je snimanje obustavljeno usled nesuglasica između producenata kuće "Omega" i reditelja, što je istisnulo glavni cilj da se oda počast žrtvama ? srpskim borcima. Bitka na Košarama koja se odigrala pre više od dve decenije bio je dramatičan sukob pripadnika Vojske Jugoslavije i tzv. oslobodilačke vojske Kosova, koju su podržavali NATO avijacija i Vojska Albanije, tokom 1999. godine, podseća Tanjug.

Ista produkcija "Omega" u saradnji sa "Telekomom" planira da kreira svojevrsnu ratnu trilogiju, gde će se u narednim projektima studiozno baviti periodima zlokobne "Oluje", kao i NATO bombardovanjem. Drugi deo filma i serije, biće zasnovan na sudbine pojedinih oficira koji se vraćaju u prošlost, pre svega u vreme hrvatske vojne akcije "Oluja", a na isti način će biti zabeleženo i bombardovanje 1999. godine. Ipak, ti projekti su u ranoj fazi pripreme, odnosno tek se pišu scenarija.

Foto: printscreen

Dok se čeka premijera filma "Dara iz Jasenovca", novo delo domaće kinematografije "Deca Kozare" obrađuje tematiku tog miljea, kompleksna ratna drama značajnog reditelja Lordana Zafranovića. Još pre 40 godina čuveni režiser, autor "Okupacije u 26 slika", pričao je da je o logoru u Jasenovcu i stradanju dece Kozare neophodno napraviti dobar dugometražni igrani film. Film je na konkursu Filmskog centra Srbije bio odbijen više puta, i nedavno je konačno prošao komisiju, čime su obezbeđena značajna sredstva, tako da je snimanje izvesno u bliskoj budućnosti.

Predstoji sklapanje kompletne finansijske konstrukcije za film sa ostalim republikama bivše Jugoslavije koje ovu temu mogu da podrže, kao i evropski fond "Euroimaž" i Češka Republika, gde Zafranović živi i radi. Za sada se ne zna o glumačkoj podeli, osim da bi reditelj za jednu od najvećih uloga voleo da vidi Nikolu Koja, a birao bi decu iz područja Kozare jer želi autentičnost u svakom smislu, pa tako i u jeziku. Kojo bi odigrao rolu ustaše, koji poseduje izvesne crte humanizma, gde se u njegovoj ličnosti meša dobro sa zlom. Njegov lik usvaja jedno od dece sa Kozare i postaje mu otac, što pokazuje da ima neke ljudskosti u njemu, ali više prevagne zlo.
Kako je najavio, Zafranović se sprema za jedan vrlo žestok film, veoma provokativno ostvarenje koje će izazvati burne polemike, i po njemu je veoma potrebno da se ovaj film snimi udarno i snažno, da izazove diskusiju o tome što se to desilo od 1941. do 19945. u Hrvatskoj u logorima smrti.

DEDA, DEDA, BAŠ SI... NAPRAVIO 84 PREKRŠAJA U SAOBRAĆAJU! MUP ga provalio analizirajući snimke sa kamera, ispisali mu kaznu od 755.000 dinara!

Producent filma je Miša Mogorović, ispred kuće "Art and Popcorn", koji je posle dobijanja sredstava na konkursu FCS istakao da je u pitanju jaka antifašistička i humanistička ideja scenarija s važnom nacionalnom temom, što je danas veoma potrebno i korisno. Mogorović je otkrio ranije da je ovo najbolji i najuzbudljiviji scenario koji je u karijeri pročitao i siguran je da će rediteljsko umeće i umetnički senzibilitet velikog reditelja obogatiti srpsku kinematografiju za još jedan veliki i važan film.

Reditelj, scenarista, glumac i producent Radoš Bajić je takođe prošao na konkursu FCS sa projektom "Heroji Halijarda" o spasavanju savezničkih pilota 1944. godine oborenih nad Srbijom koje je spasila Jugoslovenska vojska u otadžbini. Od tog bioskopskog filma o Drugom svetskom ratu biće izvedena i TV serija za RTS radnog naziva "Vazdušni most" o operaciji "Halijard", tokom koje su pripadnici Ravnogorskog pokreta, kako su još nazivali vojnike Jugoslovenske vojske u otadžbini, spasili oko pet stotina savezničkih pilota, oborenih nemačkim protivvazdušnim oruđem iznad teritorije okupirane Srbije.

Foto: RINA

I za sada poslednji film koji se bavi nacionalnom tematikom jeste američko-srpska koprodukcija "Žetva" reditelja iz SAD Pola Kampfa, za koji je FCS odvojio 40 miliona dinara. Film je fokusiran na temu o trgovini organima i zloglasnoj "žutoj kući", rađenom prema poznatom romanu Veselina Dželetovića "Srpsko srce Johanovo". Komisija je radila u sastavu: Biljana Srbljanović (predsednica), Predrag Antonijević, Ivan Karl, Jugoslav Pantelić i Igor Bojović.

Obezbeđeno je učešće i stranih glumaca kao što su Harvi Kajtel i Maja Morgenštern („Stradanje Isusovo") iz Rumunije, a upravo njih dvoje su u Srbiji snimali film "Odisejev pogled" Tea Angelopulosa (1995). Jednu od važnih uloga tumačiće Miloš Biković, kostime će realizovati svetski tražena umetnica Bojana Nikitović, za scenografiju je zadužen Aljoša Spajić, dok će specijalne efekte raditi oskarovac Skot Anderson.

ŠTA ĆE BITI SA SRBIJOM?! MORAĆE DA PRISTANU NA PUTINOV SCENARIO, svetska finansijska elita nema izbora, ali planetu čekaju godine pakla!

Zahtevna radnja, rađena iz ugla glavnog lika, stranca koji dolazi u selo na Kosovu u želji da upozna porodicu svog donatora, aktuelizuje intrigantnu i nikada do kraja istraženu priču o "žutoj kući" i navodnoj nelegalnoj trgovini ljudskim organima.

Snimanje filma "Žetva" planirano je u prvim mesecima tekuće godine.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goga

pre 3 godine

Napokon da smo se opametili da prikazemo svetu ogromnu patnju naseg naroda.....Bravo Srbijo

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija