• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.02.2021

09:04

VODI SE BORBA NA DVA FRONTA! Milika Ašanin: Od početka epidemije u KCS lečeno oko 7.000 pacijenata /Video/

Društvo

VODI SE BORBA NA DVA FRONTA! Milika Ašanin: Od početka epidemije u KCS lečeno oko 7.000 pacijenata /Video/

Podeli vest

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da se od početka epidemije u KCS vodi borba na dva fronta, kovid i nekovid. U nekovid delu je od marta do danas lečeno više od 60.000 pacijenata, navodi Ašanin

Milika Ašanin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je od početka epidemije oko 7.000 kovid pacijenata hospitalizovano u okviru sistema Kliničkog centra Srbije, a pregledano je više od 60.000 pacijenata. 

Ističe da je trend epidemije bolji nego što je bio, ali dodaje da već danima "nije baš najbolji" broj pacijenata koji su u bolnicama, onih na respiratorima, ali i preminulih.

Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike bude između 130 i 150 pregleda dnevno i između 89 i 90 hospitalizovanih.

U bolnici Batajnica trenutno je hospitalizovan 421 pacijent, od kojih je 57 na intenzivnoj nezi i 40 intubiranih, kaže Ašanin dodajući da je bolnica juče primila 48 novih pacijenata.

Trenutno je zaraženo ko 490 zdravstvenih radnika KCS, od kojih 139 lekara, i malo njih je hospitalizovano, navodi direktor KCS.

Ašanin navodi da je u KCS formiran samostalni vakcinalni punkt i ukazuje da je do sada vakcinisano ko 2.500 zaposlenih i još oko 500 građana iz raznih medicinskih organizacija.

"Epidemija uticala na rad KCS" 

Kada je reč o nekovid delu KCS, koji je jedina civilna ustanova koja se bavi nekovid pacijentima, bilo je oko 300.000 ambulantnih pregleda i oko 250.000 pregleda u Urgentnom centru od marta prošle godine do danas.

Lečeno je, ističe Ašanin, 60.000 kovid negativnih pacijenata. 

"Jedna teška epidemija koja se pojavila je uticala na drugačiji pristup lečenju pacijenata uopšte. Morali smo da se organizujemo u mnogo pogleda, pulmologija po dva i po meseca dva puta ulazila i izlazila iz sistema. Pomagali smo svim kliničko-bolničkim centrima, naši anesteziolozi su radili i postavili sistem, morali smo da pomažemo i drugima u unutrašnjosti Srbije. Sve je to uticalo na naš rad", navodi direktor KCS.

Foto: printscreen RTS

Milika Ašanin

Ašanin je naveo da svaki peti čovek u Srbiji umire od malignih bolesti.

"Uložili smo dodatne napore za lečenje tih bolesnika, povećali rad u dnevnim bolnicama. Na iks nožu u 2019. obavljeno je 3.100 tretmana, a u 2020. godini 5.100 tretmana", istakao je direktor KCS.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija