• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

03.02.2021

11:51

TAJNA TITOVOG SEFA Označen je sa 3 brojke, krio je pravo blago, a NI DANAS NIJE REŠENA JEDNA MISTERIJA

Društvo

TAJNA TITOVOG SEFA Označen je sa 3 brojke, krio je pravo blago, a NI DANAS NIJE REŠENA JEDNA MISTERIJA

Podeli vest

Titov sef, koji je bio zapečaćen pod oznakom „depo 555“, godinama je krio pravo blago, ali šta je danas ostalo od svega toga, ne znaju ni njegovi naslednici.

Prema dostupnim podacima, u sefu je bilo oko 30 kilograma zlata u polugama i u prahu, 2.663 komada velikih i malih zlatnika, 149 dijamanata i brilijanata, 1.271 komad numizmatičkog novca ogromne vrednosti, 13 odlikovanja, 251 predmet od zlata i drugih plemenitih metala, 18 kompleta posuda od srebra sa pozlatom, 83 medaljona, bisera, privezaka, značaka i pozlaćene dugmadi, veće svote dolara i maraka.

„Depo 555“ formiran je nakon smrti Josipa Broza Tita, a popisala ga je komisija na osnovu odluke Predsedništva SFRJ od 30. marta 1982. i predala na čuvanje Trezoru NBS sa oznakom „državna tajna“. Ovu oznaku je skinuo u februaru 2013. predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Međutim, javnosti do sada nije saopšteno šta je državna komisija pronašla u vrećama iz „depoa 555“.

Foto: tanjug/Ž Vučić

Još se ne zna šta je bilo u sefu niti da li nešto nedostaje

Kako su pisali mediji, svi predmeti koji su tada popisani trebalo bi da su i dalje u 11 platnenih vreća u sefu Narodne banke Srbije, u zgradi na Slaviji. Na spisku dragocenosti pre otvaranja sefa bila je i kruna kraljice Marije, zlatni medaljon s njenim likom i likom kralja Aleksandra, privezak s fotografijom Romanovih...

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je početkom 2016. da bilo šta od ovih stvari vrati Titovim naslednicima, ali i Karađorđevićima, koji su potraživali ono što pripada njima.

Titov unuk Joška Broz svojevremeno je izjavljivao da je ubeđen da su najvrednije stvari iz sefa pokradene.

- To je pokrao neko ko je mogao da ima ključ ili je mogao da dođe do njega. A to sigurno nije neko sa ulice. Nije to pokradeno odmah posle njegove smrti. Ubeđen sam da su najvrednije stvari iz dedinog sefa nestale još početkom devedesetih - tvrdi Joška.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Ono što Dolanc nije pokupio, pokupio je Nikolić i onaj njegov profesor Antić koji je sastavio komisiju.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Vitkovac i Simonović nemaju dilemu: Sada sve zavisi od Zvezde!
Košarka

Vitkovac i Simonović nemaju dilemu: Sada sve zavisi od Zvezde!

Bivši košarkaši večitih Marko Simonović (37) i Čedomir Vitkovac (41) smatraju da su crveno-beli u ogromnoj prednosti posle vođstva 2:0 u finalnoj seriji regionalne lige i da bi u nedelju (20.30) u trećoj utakmici mogli da završe čitav posao, pogotovo ako ponove igru u odbrani iz drugog susreta.

17.05.2024

13:35

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija