• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.02.2021

23:00

KAKO ĆEMO NA MORE POSLE VAKCINACIJE OD KORONE? U Grčku na leto uz "korona kod"

Društvo

KAKO ĆEMO NA MORE POSLE VAKCINACIJE OD KORONE? U Grčku na leto uz "korona kod"

Podeli vest

Naši turisti uskoro bi bez ograničenja mogli da putuju u inostranstvo ukoliko se priznaju digitalne potvrde da su vakcinisani od koronavirusa

Srbija trenutno pregovara sa nekoliko zemalja o međusobnom priznavanju digitalnog sertifikata o obavljenoj vakcinaciji, takozvanog korona koda, s kojim bi naši turisti bez ograničenja mogli da putuju u inostranstvo, saznaje Informer.

Najbliže smo stigli u razgovorima sa Grčkom, a prema najavama, Srbi bi na omiljenu letnju destinaciju mogli da krenu već od 1. maja. Do tada, obe strane treba da potpišu sporazum kojim će se "korona kod" prihvatiti kao dokaz za nesmetano putovanje građana obe zemlje.

Pregovori u toku


Sledeći Grčku, naša zemlja je već pokrenula razgovore i sa drugim zemljama da se uključe u međusobno priznanje digitalnih potvrda o vakcinaciji. Kako se nezvanično može čuti, pregovori o tome već su u toku sa Nemačkom, Italijom, Izraelom...
Tim povodom ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić juče je ambasadoru Austrije Nikolausu Luterotiju predložila da razmotri mogućnost započinjanja pregovora dve zemlje o uspostavljanju obostrano odobrenog digitalnog sertifikata.

Putovanja opala za 74 odsto

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNVTO) navela je da su međunarodna putovanja prošle godine opala za 74 odsto, što je nanelo gubitke od 1,3 biliona dolara prihoda i 120 miliona radnih mesta dovelo u rizik. Pojedini analitičari imaju različite prognoze za ovu godinu, 45 odsto njih smatra da će 2021. biti bolja u odnosu na prošlu godinu za turizam, 25 odsto da će biti ista, dok 30 odsto očekuje goru godinu.

- Srbija uspešno sprovodi plan imunizacije i taj sertifikat bi znatno doprineo prevazilaženju stagnacije u turističkoj razmeni usled pandemije kovida-19 - rekla je Matićeva.

Grčka je, inače, već počela da sklapa ovakve sporazume, prvi dogovor napravili su sa Izraelom, koji je najdalje otišao u zaštiti svog stanovništva od koronavirusa. Ove dve zemlje potpisale su sporazum o ublažavanju ograničenja putovanja u Grčku za Izraelce koji imaju dokaz o vakcinaciji protiv kovida-19. Grčki premijer Kirijakos Micotakis poručio je da bi izraelska brza kampanja imunizacije i sporazum mogli da ukažu na put ka sličnim sporazumima sa drugim zemljama kasnije. Takav ishod zato očekuje i Srbija.

Podsetimo, Grčka nam je zvanično zatvorila granice za naše građane još 6. jula prošle godine, a pojedini srpski turisti vraćeni su s granice i mnogima je letovanje, iako uredno plaćeno, propalo. Od tada ulazak srpskih građana u ovu zemlju nije moguć.

Foto: AP/Photo

Olakšanje za agencije
 

U turističkim agencijama još nisu želeli da komentarišu predstojeće odluke uz obrazloženje da čekaju zvanične informacije.
- Sigurno je da će postojati nekakva procedura, da li će se tražiti da obavezno turisti budu vakcinisani, ili neki sertifikat, dokaz da imate antitela, videćemo. Ono što je izvesno jeste da će moći da se putuje. Čim Grci sve više pričaju o tome, jasno je da su u velikom problemu i ne mogu da priušte sebi da još godinu dana budu bez turista - kažu u jednoj domaćoj agenciji.

Saša Zarić iz turističke agencije "Ponte" kaže da bi, ukoliko bi se ovakvi sertifikati uveli, putovanja bila mnogo izvesnija.
- Vakcine svakako olakšavaju stvar, jasno je da dobra volja postoji, videćemo kako će biti na kraju. Ako se dogovori postignu do marta, mislim da ćemo makar na leto moći da računamo da će ljudi koji su lane uplatili letovanje moći da putuju - navodi Zarić.

Šta sadrži "korona kod"

Digitalni sertifikat o obavljenoj imunizaciji sadrži sve neophodne informacije za putovanje u inostranstvo. On se očitava skeniranjem takozvanog QR koda, koji je jedinstven za svakog građanina koji je vakcinisan i nemoguće ga je zloupotrebiti. Sadrži:
1. lične podatke (ime i prezime, JMBG, adresa stanovanja, pol, datum rođenja...)
2. podatke o vakcinaciji (šifra potvrde vakcinacije, datum primanja prve i druge doze vakcine);




 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija