• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

11.02.2021

08:39

Ministar Popović: SPUTNJIK V MOGU DA PRIME I STARIJI OD 60 GODINA! Foto/Video

Društvo

Ministar Popović: SPUTNJIK V MOGU DA PRIME I STARIJI OD 60 GODINA! Foto/Video

Podeli vest

Ministar bez portfelja Nenad Popović kaže za RTS da je vakcina "Sputnjik V" bezbedna i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina. Popović ističe da je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju ruske vakcine

Nenad Popović, koji je juče u Moskvi imao sastanke sa predstavnicima ministarstva zdravlja Rusije, rekao je u Dnevniku RTS-a da ljudi stariji od 60 godina mogu da prime vakcinu Sputnjik V.

"Vakcina Sputnjik V je bezbedna i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina", istakao je Popović.

Navodi da su juče na sastanku u ministarstvu zdravlja Rusije, gde su prisustvovali stručnjaci iz instituta Gamalej i drugih struktura, dobili sva razjašnjenja, sva zvanična pisma i dokumentaciju koja potvrđuje da su vakcine Sputnjik V bezbedne za građane starije od 60 godina još od 25. decembra prošle godine i da mogu da se koriste odmah.

"Mi smo svu dokumentaciju prosledili nadležnima u Republici Srbiji i vrednim radom svih stručnjaka u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i stručnjaka u Torlaku, noćas su donesene sve dozvole kako bi se vakcina Sputnjik V mogla od danas koristiti za sve građane starije od 60 godina", naveo je Popović.

"Siguran sam da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju sputnjika"

U Beograd danas stižu ruski stručnjaci, koji idu u Institut Torlak da utvrde ima li uslova za početak proizvodnje vakcine Sputnjik, čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju iz Srbije, dok druga faza znači pun ciklus proizvodnje u Srbiji.

"Sputnjik lajt bi trebalo da bude odobren u martu u Rusiji"

Što se tiče vakcine "sputnjik lajt", Popović navodi da bi ona trebalo da bude odobrena u martu u Rusiji.

"Razlikuje se jer ima kraće dejstvo od Sputnjika V, koji deluje dve godine, a Sputnjik lajt bi imao kraći rok dejstva. Vakcina bi bila blaža, ali bi zato bila lakša za proizvodnju i bila bi masovnija proizvodnja", kaže Popović.

Popović je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju, ali da je potrebno da se vide tehničke i tehnološke mogućnosti na institutu Torlak.

"Ono što je najvažnije jeste da imate stručne ljude, to Srbija ima, Torlak ima stručnjake", ističe ministar.

Napominje da za drugu fazu proizvodnje to nije dovoljno i da je potrebno da se nabavi adekvatna oprema, koja danas nedostaje u svetu.

"Potrudićemo se da do decembra sva ta oprema bude u Srbiji, ali prvu fazu možemo da pokrenemo možda već za tri meseca. To ćemo znati posle današnjih i sutrašnjih razgovora sa stručnjacima iz Rusije", kaže Popović.

Foto: Reuters

Sputnjik V vakcina

Nada se da će Srbija uspeti za dva do tri meseca da vakcinu distribuira iz Torlaka, ne samo po Srbiji, nego i po celoj Evropi, a za devet do 10 meseci da će imati pun ciklus proizvodnje vakcine Sputnjik u Srbiji.

"Mi smo jedina evropska zemlja koja bi proizvodila tu vakcinu u Evropi, pored Rusije", navodi Popović.

"Nadam se da ćemo do kraja marta dobiti dva miliona vakcina" 

Podseća da smo prvi u Evropi krenuli u pregovore sa Rusijom.

"Vidite sada da i Nemačka i Austrija i Češka i druge zemlje žele da proizvode rusku vakcinu, ali Rusi su Srbiju stavili na prvo mesto", ukazuje ministar.

Napominje da je Rusija čak i u dostavi vakcina Srbiju stavila na prvo mesto. "Nadam se da ćemo do kraja marta meseca dobiti svu količinu od dva miliona vakcina", kaže Popović.

"Nama su rekli decidirano da ćemo u svim dopremanjima vakcine biti na prvom mestu i po količinama i po vremenu", ističe ministar.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 3 godine

Od prvog dana ruska vakcina sputnjik mi uliva najvise poverenja,i dok cekam red pojacacu dozu mojih vitamina,opc+c i indijskog tamjana.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija