• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.02.2021

18:21

SUTRA NE PROPUSTITE SPECIJALNO IZDANJE INFORMERA NA 24 STRANE! SVE O JASENOVCU - Izjave preživelih logoraša, šokantna priznanja ustaških koljača i opisi monstruoznih zločina!

Društvo

SUTRA NE PROPUSTITE SPECIJALNO IZDANJE INFORMERA NA 24 STRANE! SVE O JASENOVCU - Izjave preživelih logoraša, šokantna priznanja ustaških koljača i opisi monstruoznih zločina!

Podeli vest

* Izveštaj Zemaljske komisije o ustaškim zločinima u logoru smrti * Kako je Titova partizanska vlast u izveštaju koji je 15. novembra 1945. potpisao Hrvat Venceslav Celigoj utvrdila da je u logoru ubijeno između 500.000 i 600.000 Srba, Jevreja i Roma! * Detaljne izjave preživelih logoraša, šokantna priznanja ustaških koljača, detaljni opisi monstruoznih zločina od kojih se ledi krv u žilama

Izveštaj Zemaljske komisije o ustaškim zločinima u logoru smrti u Srbiji objavljen je samo jednom, u martu 1991. godine, i to u malom, ograničenom tiražu. Kao da se neko ovih 75 godina trudio da sakrije istinu o strašnom logoru smrti u kojem su nevini ljudi i deca ubijani na najgrozomornije načine, a njihova krivica bilo je samo to što su bili druge nacije i vere.

Posle premijere filma Dara iz Jasenovca, koji je konačno široku domaću i svetsku javnost upoznao sa strahotama "logora smrti", Informer objavljuje kompletan izveštaj o Jasenovcu koji je 15. novembra 1945. godine u Zagrebu potpisao Hrvat Venceslav Celigoj.

Izveštaj objavljujemo u integralnoj verziji, na način kako je i napisan, bez ikakvih skraćivanja.
Istina je, pročitaćete, strašnija, mnogo strašnija od filma!

"Granik je bila naprava gdje su se iz brodova i splavi dizali i iskrcavali tereti... Na tom su graniku ustaše ubijale žrtve udarcima maljem ili čekićem po glavi, rezali im trbuhe, vješali im na ruke željezne terete, te ih bacali u Savu..."

"Svjedok Breyer Oto: Bio sam prisutan kada su ustaše zatočenike utovarili u kamione, pa im naredili da čučnu ili sjednu. Pokrili ih zatim velikim ceradama, a onda se na svaki kamion popelo 5-6 ustaša i počelo skakati po zatočenicima, gazeći ih nogama i tukući kundacima. Takvo su kundačenje i ubijanje ustaše zvali - oporavak u Đakovu"

"Svjedok Duzemlić Milan: Vidio sam sa nekolicinom zatvorenika mjeseca decembra 1944, kako su se Luburić, Matković, Ljubo Miloš, Stojčić i Kordić zabavljali na taj način što su 19-godišnju djevojku Lončarević Maricu iz Plesma povalili golu golcatu na zemlju, noge joj raširili i razapeli na stol i palili joj cigaretama spolovilo, u koje su otresali pepeo...

... vidio sam kako su ustaše prigodom likvidiranja djece u logoru bacili jedno dijete godinu dana staro u zrak, a drugi ga je ustaša dočekao na bajunet

... vidio sam također kako je ustaški vodnik Bračić Nikola zaklao zatočenika Šulekić Ivana iz Kozarice i pio mu krv..."

Foto: Informer

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DušanSilni

pre 3 godine

Jeste tužno i bolno sećanje,ali bravo za informer. I još više feljtona,i publikacija na temu-da se nikada ne zaboravi. Ja bih i dokumentarce na RTS-u makar jednom mesečno puštao. I još deset igranih filmova bih snimio,pa nek kritikuju,pljuju,pričaju šta hoće.I strane,poznate glumce bih debelo platio i zvao da igraju. Kad hrvati snimaju naučno-fantastične serije o kraljevima,puštaju ih na history-ju,imamo i mi valjda pravo da ožalimo i spomenemo naše žrtve.Nedužne žrtve,krive samo zato što su bili srbi.Ili jevreji i romi. p.s.Probajte da nađete prof.SrboljubaŽivanovića,on je radio na iskopavanjima u logoru,pa pobegao u London pod pritiscima.Stariji je dosta čovek,treba ubrzati,šteta da ga nema makar na RTS. Hvala,kupiću novinu,samo napred.

Net

pre 3 godine

Najveći zločin II. svjetskog rata: Srpski četnici zaklali stotine male djece i beba

zoran

pre 3 godine

Poemu JAMA, napisao je Ivan Goran Kovačić - o stradanju u Jasenovcu. Zašto su ga četnici ubili?

Dragoljub

pre 3 godine

Филм "Дара из Јасеновца" је дечија песмица у односу на оно шта се стварно дешавало у систему Јасеновачких логора!!

aha

pre 3 godine

dok su ustaške psihopate radile ovakve zločine.... srpski borci su u miru i tišini napravili prvi judengraj grad u evropi...... dobra tema za sledeći tekst u Vasim najcitanijim novinama...

Spuvanac

pre 3 godine

Srbi trebaju više ovakvih filmova kukanja i stradanja, tako da nešto nauče bar iz njih, kad ne uče iz istorije pa im se ponavlja.

prika

pre 3 godine

na samo 24 strane ? sramota, drugi put bar duplo

Bata

pre 3 godine

Ide tuzba. Kojim pravom umanjujete broj zrtava,ko vam je dao za to pravo. Da niste to dobili od EU i Hrvatske. Na ulazu u Jasenovac stoji 700000hiljada zrtava je ovde pobijeno. Dedijer je napisao da je izmedju 700000 hiljada i 1,2 miliona zrtava stradalo od Hrvata. Nisam nigde video vaseg novinara kada se radila eksertiza i kada su se vrsila iskopavanja,djubrad. Umanjujete Srpske zrtve,sramota. Pa necu valjda Hrvatima i Cetnicima da verujem. Objavite ovo ako smete.

Katarina

pre 3 godine

Frustracija Hrvata kao nacije i kompleks niže vrednosti u odnosu na PRAVOSLAVNE SRBE - oseti se i u njihovoj pesmi...?! ... Kao i svi KONVERTITI, Hrvati imaju iracionalan osećaj MANJE VREDNOSTI u odnosu na Srbe pa to nadoknađuju - na ovaj način...! Upravo taj njihov večiti osećaj manje vrednosti i "niže rase" u odnosu na Srbe nagoni ih na patološku MRŽNJU kako u političkom ( svakodnevnom!) govoru, isto tako i u nekoj vrsti kvazi kulture koju demonstriraju kroz distih ( najprimitivniji oblik poezije, koji smišljaju uglavnom deca oko 10.g. starosti, i ljudii sa IQ oko: 70-80.maksimum...) da bi makar na jedan takav prizeman način izlečili svoje frustracije i komplekse, koje kao frustrirana nacija svakodnevno osećaju u odnosu na PONOSIT! SRPSKi NAROD - koji ne mora na isti način (prizemnom i primitivnom u suštini poezijom, distiha...!) da im uzvraća...! Srbi ipak imaju jednog Dučića, jednog Šantića, jednog Lazu Kostića, kao i NOBELOVCA IVU ANDRIĆA, Miloša Crnjanskog, Dobricu Ćosića pa sve - do Mome Kapora i Pere Zubca ( t.j srpske moderne...) Jer Srbima kao SVETOSAVCIMA ipak ne priliči da se bave jednom ovakvom u suštini, debiloidnom "poezijom" mržnje ... - malog primitivnog naroda... !!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija