• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

24.02.2021

11:32

OVE 4 LEPOTICE IZ SARAJEVA ZADESILA JE ISTA NESREĆNA SUDBINA, sve su stradale od ustaške ruke u LOGORIMA SMRTI /FOTO/

Društvo

OVE 4 LEPOTICE IZ SARAJEVA ZADESILA JE ISTA NESREĆNA SUDBINA, sve su stradale od ustaške ruke u LOGORIMA SMRTI /FOTO/

Podeli vest

Film Dara iz Jasenovca privukao je ogromnu pažnju, a konačno je na videlo izašla dugo "pod tepih skrivana" nesrećna sudbina brojnih Srba, Jevreja i Roma koji su stradali u zločinačkim logorima u Jasenovcu. Konačno se javno govori o godinama zataškavanoj istini, o monstruoznim zločinima počinjenim u ustaškim logorima Jasenovac i Stara Gradiška

Dara iz Jasenovca je bila "okidač" da se konačno naglas progovori o jezivom stradanju i monstruoznim torturama u logorima smrti, a svaki dan se iznova šokiramo pričama o žrtavama, kojima, kako se čini, nema kraja.

Jelena, Zorica, Branka i Olga su četiri prelepe Srpkinje iz Sarajeva koje je zadesila ista nesrećna sudbina, sve četiri su stradale od ustaške ruke i ubijene u logorima Jasenovac i Stara Gradiška.

Jelena Vitas

Jelena Vitas (1919) je prelepa i nadasve hrabra i plemenita devojka koju su okupacione snage uhapsile 1943. godine zbog antifašističkih aktivnosti.

Jelena Vitas do sredine 1943. godine bila zatvorena u sedištu tadašnje ustaške nadzorne službe i, kako kažu, pored najstrašnijih tortura kojima je bila podvrgnuta nije htela da sarađuje s fašistima.

Nakon toga je prebačena u zloglasni logor Jasenovac u Staroj Gradiški, a porodici se poslednji put javila pismom 10. oktobra 1944. godine, nakon čega je ubrzo i ubijena.

Foto: Printskrin video

Jedno od Jeleninih ranijih pisama

Poslednje pismo Jelena je napisala na poleđini fotografije 10. oktobra 1944. godine i  ono je objavljeno u knjizi "Otpor u logoru Stara Gradiška".

- Brankić, moj najmiliji, uvijek budi što si bio, ne zaboravi nikad zašto treba da živiš Ti, moj Sadija, Natuška moja, Milane moj. A majkici predragoj ljubim ruke, oči, čelo, svu, svu i milion puta hvala za sve što mi je dala. Odlazim mirna i sve vas u duhu ljubim. Sve, sve, mamu, Natu, Sadiju - pisalo je u poslednjem Jeleninom pismu.

Pre tri godine u Sarajevu je pokrenuta inicijativa da neka od sarajevskih ulica ili vrtića ponese ime Jelene Vitas, ali to se do danas nije dogodilo.

Olga Ivković

 

 

Olga Ivković (1925) iz Sarajeva, ubijena je u logoru Stara Gradiška.

Stara Gradiška

Stara Gradiška je bio logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Bio je to peti pod-logor koncentracionog logora Jasenovac, osnovan 1941. godine istočno od glavnog logora, u blizini sela Stara Gradiška. U logor Stara Gradiška su 19. maja 1941. dovedeni prvi zatvorenici. Početkom 1942. iz logora Danica dovedeno je u ovaj logor oko 600 žena, pa je u krugu logora Stara Gradiška oformljen poseban logor za žene. 

Ustašku upravu ženskog dela koncentracionog logora u Staroj Gradiški sačinjavale su logornica Maja Buždon i „dužnosnice": Božica Obradović i Nada Luburić. Logoraši su ih opisali rečima "Pljačkale su i oduzimale sve od zatočenica. Tukle su, kažnjavale, bacale u samice i same ubijale za sitnicu".

Branka Stanić

Branka je imala 25 godina kada je ubijena.

 

 

Branka Stanić (1920) iz Sarajeva, ubijena je u KCL Jasenovac 1945. godine.

Zorica Čerkez

 

 

Zorica Čerkez iz Sarajeva, ubijena je u logoru Jasenovac.

Dara iz Jasenovca

Radnja filma Dara iz Jasenovca dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Pored Alise Radaković i Petra Đurđevića, u filmu igraju i Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film Dara iz Jasenovca režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Fiko

pre 3 godine

U Sarajevu postoji park u blizini Narodnog pozorišta koji nosi ime Jelena Vitas.

VLADO

pre 3 godine

DJABA VAM JE PISATI I SLATI FOTOGRAFIJE, VI STE TI KOJI STE OSUDJENI ZA GENOCID A NE HRVATI.POSLIJE TOLIKO GODINA VI HOCETE DA DOKAZET DA STE JUNACKI NAROD?????? JESTE KAD NA KURCU NIKNE NOKAT ! ! ! VISTE NAPRAVILI GENOCID NAD BOSNJACIMA I VUKOVAR DUBROVNIK I DA NE NABRAJAM NIKAKVA VAS REKLAMA NE MOZE OPRATI.SADA CE SAVIJET EU DA ZABRANI SUDSKU ODLUKU O GENOCIDU SRBA DA SE NEGIRA.SLIJEDE VISOKE ZABRANE I KAZNE PA VI NASTAVITE.

Vanesa

pre 3 godine

Evo ga javio se pravi!!!Bolest ne bira,žao mi te !?!

Kole

pre 3 godine

Ej moj retardu nepismeni, pa vukovar , dubrovnik i jesu srpski gradovi, branimo samo sto je Nase!!!!;

Ana

pre 3 godine

Vlado idi leči se, mada mislim da je već kasno za tebe, kao što je kasno i da se opismeniš.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija