• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

24.02.2021

17:38

RUSIJA NA NOGAMA ZBOG DARE IZ JASENOVCA! Srbi su ponovo uz Ruse, sada u borbi protiv povampirenih neonacista koji bi da falsifikuju istoriju!

Društvo

RUSIJA NA NOGAMA ZBOG DARE IZ JASENOVCA! Srbi su ponovo uz Ruse, sada u borbi protiv povampirenih neonacista koji bi da falsifikuju istoriju!

Podeli vest

Na Dan branilaca otadžbine (23.februar) zasluženo su proslavljeni oni koji štite granice istorije od širenja krila pristalica rehabilitacije fašizma, podržani od pojedinih snaga na Zapadu. I opet, kao u godinama Drugog svetskog rata, u borbi protiv „smeđe kuge" ispostavilo se da su naši geopolitički saveznici, Srbi, rame uz rame sa narodima Rusije, piše ruska Gazeta

Ovih dana je široj javnosti predstavljen film „Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, koji je uspeh postigao na američkoj blagajni, ali je iz političkih razloga isključen iz daljeg takmičenja za Oskara.

Film snimljen uz državnu podršku Srbije, govori o srpskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je prošao kroz represivne mašine marionetske Nezavisne Države Hrvatske - NDH (1941-1945), koja je obuhvatala deo moderne Hrvatske bez Istre i veći deo Dalmacije, kao i celu modernu Bosnu i Hercegovinu, neka područja Slavonije i Srema. Glavni lik je desetogodišnja devojčica Dara, koja je zajedno sa rodbinom završila u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac - simbolu zločina NDH i trećem najvećem po broju žrtava u Evropi logoru nakon Aušvica i Treblinke. Vođa NDH Ante Pavelić i ministar prosvete, pisac Mile Budak želeo je da srpsko pitanje reši radikalno: da uništi, da prisilno pokatoliči, da iseli u Srbiju. Slogan koji je izmislio Budak glasio je: „Srbe na vrbe". Rezultati genocida, počinjenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva, bili su zastrašujući - uništeno je 299 pravoslavnih crkava, prisilno pokatoličeno 240.000 Srba i ubijeno oko 750.000 Srba, piše Ruska gazeta u članku pod nazivom „Dara iz Jasenovaca" - srpski odgovor falsifikatorima istorije.

Zašto je film „Dara iz Jasenovca" važan za Rusiju?

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesor Draga Mastilović, odgovorio je na ovo pitanje dopisniku „Ruske gazete", objašnjavajući da su pod pokroviteljstvom Hitlera i njegovih najvernijih saveznika - ustaša činjeni svi napori da se dovrši projekat zapadnih ideologa 19. veka, a cilj je bio da se spreči prodor Rusije i pravoslavlja na topla mora ubijanjem skoro dva miliona pravoslavnih Srba.

/VIDEO/ VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PATRIJARHOM: Kad su država i Crkva na istoj strani, onda je Srbija jaka!

"Izveštaj Državne komisije FNRJ o utvrđivanju zločina okupatora i njihovih saučesnika (1945), između ostalog, kaže: žPostignuće NDH bilo je to što je istorija dobila novu predstavu o svireposti i krvoproliću. Čitava istorija masovnih ubistava samo je izbledela slika pred nezapamćenim terorom u NDH. Dok je tokom tri veka španska inkvizicija donela oko 30 hiljada žrtava, Nezavisna Država Hrvatska, sa populacijom manjom od šest miliona ljudi, ubila je 500-700 hiljada ljudi u roku od nekoliko meseci.ž Ovi zločini su čak i nemačke i italijanske oficire ostavili bez reči. General Edmund fon Horstenau, Hitlerov predstavnik u NDH, nazvao je postupke ustaša "besom nehumanih sadistaž", napominje profesor.

Foto: Rueters/Fotomontaža

Slične tačke gledišta je i Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji navodi da je jedan od glavnih razloga neprijateljstva Zapada prema Srbima taj što ih od 19. veka smatraju „malim Rusima".

MATIJA BEĆKOVIĆ POZVAO SANU DA SE IZJASNI PO PITANJU KOSOVA: Ono što je Kostić izjavio postalo je neka vrsta magične kocke

- Zaista, Rusija je pružila odlučujuću podršku borbi Srba za oslobođenje od osmanske vlasti, a Srbi su Rusiji uvek odgovarali univerzalnom ljubavlju, koja se može nazvati sastavnim delom srpskog nacionalnog identiteta - primetio je istoričar.

- Srbi nikada neće zaboraviti pomoć Nikolaja II i Rusije u kritičnoj 1914. godini. Zadržavajući zapadne krstaše, Srbi su svojim masovnim stradanjima i 1941. i 1999. godine, ukazivali Rusiji na opasnost, davali joj vremena da se sabere i pripremi za odbranu. Mislim da je važno da se shvati - agresija Zapada protiv Srba - to je samo priprema za pohod na Rusiju".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 3 godine

Teško nama, ako nas Rusija opet bude branila.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija