• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

25.02.2021

20:50

ODAVDE JE DOŠAO PATRIJARH! INFORMER U POSETI MANASTIRU KOVILJ! Porfirije je Božiji dar za Srbiju!

Društvo

ODAVDE JE DOŠAO PATRIJARH! INFORMER U POSETI MANASTIRU KOVILJ! Porfirije je Božiji dar za Srbiju!

Podeli vest

Kada je on došao za igumana Kovilja, ovde smo imali samo jednu kravu, a danas smo jedan od najvećih i najuređenijih manastira * Patrijarh Porfirije će tako voditi i SPC, siguran sam u to, kaže vladika Isihije

Vladika mohački Isihije, iguman manastira Kovilj, u kojem jenovoizabrani patrijarh Porfirije 1990. godine rukopoložen u čin jeromonaha, kaže da je novi poglavar SPC pravi Božiji dar za Srbiju i sve Srbe.

Prema njegovim rečima, kada je sadašnji patrijarh došao u Kovilj za igumana, imali su samo jednu kravu, a danas je ovaj manastir jedan od najvećih i najuređenijih u čitavom pravoslavnom svetu. Vladika Isihije je uveren da će Porfirije isto tako, na veliku korist čitavog vernog naroda, voditi i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Oduvek improvizovao


Vladika Isihije se u razgovoru za naš list rado priseća dana koje je proveo u zajedničkom manastirskom životu sa novim patrijarhom. Kaže da su to bili skromni počeci, da je Porifrijevom zaslugom obnovljen manastir, a da su njegovim umećem od nule stvorili sve uslove za monaški život.
- Manastir je početkom devedesetih bio zapušten, u jako lošem stanju, bez stalnog rešenja komunalnih problema, bez gotovo ikakvih prihoda i bez monaštva i tek ga je trebalo osposobiti za crkveni život... Kada je 1990. godine vladika Irinej postao episkop bački, pozvao je svog mladog doktoranda Porfirija i još trojicu monaha da dođu u Kovilj jer je planirao da obnovi manastir. Njih četvorica su improvizovali kako su znali i umeli, obezbedili su sebi kelije i minimalni monaški život. Ubrzo su ostala trojica imali neodložna posla van manastira, pa je ostao samo Porfirije. Tada su nekako, Božijom promišlju, u manastir počeli da dolaze mladi ljudi iz Novog Sada i okoline, a ubrzo i iz Beograda. Jedan od njih sam bio i ja... - objašnjava vladika Isihije za Informer.

Foto: Informer

Vladika Isihije

Naš sagovornik se seća kako su, prilikom obnove manastira, kao prilog dobili jednu kravu.
- Ti počeci su bili skromni, jako skromni... Dobili smo kao prilog jednu kravu. Kasnije i jednu kozu i nekoliko kokošaka, pa smo onda kupili i kobilu. Sve smo morali sami da radimo i učimo, mada niko posebno odranije nije znao da radi sa živinom i stokom, ali eto, i to smo naučili, zarađivali smo za manastir, imali svoju baštu, koju smo obrađivali... Zajedno smo sa Porfirijem uzrastali i mi. S vremenom, Bog je dao da se sve razvije u jedno dobro bratstvo, kome je Porfirije dao čitavo svoje srce i kojim je rukovodio na jedan izuzetan način - objašnjava on.

Foto: printscreen

Sportski tip

Kako nam otkriva vladika Isihije, patrijarh Porfirije je čovek velikih interesovanja.

Proizvodnja rakije

Vladika Isihije objašnjava kako je patrijarh Porfirije počeo da peče rakiju.
- Počeo je da peče rakiju sa svojim ocem, imali smo tada samo jedan kazan od 60 litara. Sada na našem imanju imamo veliku proizvodnju rakije. Takođe, proizvodimo i sveće, med. Imamo čak 15 krava, čije mleko prerađujemo i imamo sir za naše potrebe... - objašnjava Isihije.

- On poseduje ogromno obrazovanje, poznavao je teologiju Crkve, ali i duhovnu literaturu i asketsku literaturu naše Crkve, koja je obimna i koja uči monaškom načinu života. Uvek je uz sebe imao i neku dobru knjigu, beletristiku ili esejistiku, mnogo se interesuje za razne društvene probleme. Patrijarh je veoma zainteresovan i za pozorište i muziku, od klasične, pa do savremene. Voleo je i da peca. Fizički je dosta aktivan, voli da šeta. I ogroman deo njegove ličnosti je već angažovan na silnim poslovima koje je radio. Tako je i dan-danas profesor na dva predmeta na Teološkom fakultetu, na Novom zavetu i na Pastirskom bogoslovlju. Angažovan je i u upravi fakulteta, a u više mandata bio je u RRA, predsednik je i crkvenog dobrotvornog društva koje je postojalo i pre rata, a koje je obnovljeno u velikoj meri i njegovom zaslugom... - kaže Isihije, koji naglašava da je i posle sedam dana otkako je Porfirije izabran za patrijarha i dalje u šoku.
- Kada je izvučeno njegovo ime, bio je to šok. To je izuzetno mesto, jedan poziv koji traži posebne obaveze i posebnu spremu. Sve mi je to prolazilo kroz um, uz ogroman emotivni naboj, takođe. Porfirija je taj šok mnogo duže držao. On se još sabira... - završava vladika.

Foto: Informer

Vladika Isihije i novinarka Informera Dejana Kljajić

Patrijarh s Vučićem: Država i Crkva streme ka istom cilju

Patrijarh Porfirije imao je juče sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kom su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima države i Crkve. Vučić je nakon sastanka rekao da je patrijarha upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i sa svim političkim prilikama, razgovorima koji nas očekuju, sa pozicijom Srbije.
- Razgovarali smo kako i na koji način da sačuvamo mir, da sačuvamo živote ljudi, kako ekonomski da im pomognemo i po tom pitanju postoji saglasje - poručio je Vučić i dodao da je zahvalan patrijarhu što je umeo i hteo da ga sasluša o sveukupnim pritiscima na našu zemlju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija