• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

25.02.2021

10:09

OD DANAS SKUPLJA PUTARINA Evo koliko ćete morati da platite vožnju auto-putem u Srbiji

Društvo

OD DANAS SKUPLJA PUTARINA Evo koliko ćete morati da platite vožnju auto-putem u Srbiji

Podeli vest

Putarine na srpskim drumovima od danas su skuplje 1,8 odsto, pa će vozači automobila naknadu na auto-putevima, u zavisnosti od deonice, plaćati od 10 do 30 dinara više nego pre poskupljenja.

Kamiondžije će proći najskuplje, nove cene donele su im povećanja od 50 do 160 dinara u zavisnosti koji deo auto-puta koriste. Teretnjaci će sada deonicu od Beograda do Preševa plaćati 8.910 dinara umesto ranije 8.750, dok je od Beograda do Dimitrovgrada cena auto-puta sada 7.860 umesto 7.720 dinara.

Vozači automobila će deonicu između Beograda i Preševa, umesto 1.460, plaćati 1.490 dinara. Od Beograda do Dimitrovgrada naknada košta 1.310 umesto dosadašnjih 1.290 dinara. Vožnju od Beograda do Preljine, odnosno Čačka, vozači su plaćali 420 dinara, a posle korekcije, naknada je 430 dinara.

Za deset dinara poskupela je i deonica između Beograda i Subotice. Cena puta od Beograda do Šida nije se menjala i ostala je na 420 dinara.

Povodom novih cena putarina u Srbiji oglasio se i Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na Tviteru, gde je napomenuo da postoje opravdani razlozi za povećanje cena. Postojali su čvrsti argumenti da se poveća cena putarine. Smatram da ni građani ni privreda ne mogu i ne treba da snose taj trošak. Epilog uvećanja cene je - Beograd-Šid stara cena 410 din., nova 420 din. Beograd-Preševo stara cena 1.460, nova 1.490 - naveo je ministar.

Foto: Informer

 

Poskupljenje je prvi najavio Zoran Drobnjak, vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" u novembru prošle godine, kada je rekao da će ovo preduzeće predložiti Vladi Srbije povećanje naknade za pet do šest odsto. Ministar Momirović je, međutim, početkom 2021. rekao da neće biti poskupljenja putarine u ovoj godini, te da gubitke "Puteva Srbije" ne treba da plaćaju građani i privreda.

Ipak, povodom poskupljenja iz Vlade su saopštili da je "usklađivanje cena putarina u proseku 1,8 odsto i u skladu je sa rastom cena na malo – inflacijom".

Programom poslovanja za 2020. godinu "Putevi" su predvideli prihod od putarine od 29,5 milijardi dinara, a naplaćeno je 25,3 milijarde dinara. Očekivali su rast od 13 odsto, a umesto njega, prihodi su zbog pandemije pali 16,6 odsto.

Poslednje poskupljenje u junu 2019.

Poslednji put putarina je poskupela u junu 2019. godine, kada su cene uvećane 12 odsto. Pre toga su korigovane 10 odsto u januaru 2017.

Deonica                     Stara cena Nova cena

Beograd-Preševo         1.460          1.490
Beograd-Dimitrovgrad  1.290         1.310
Beograd-Šid                   420              420
Beograd-Subotica           630              640
Beograd-Čačak              420              430


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoki

pre 3 godine

I dosad je bilo najskuplje u Evropi sada jos vise, primer Austrija 8,50 eura deset dana, Madarskoj takode deset dana 13eura BG, Nis oko 25 eura u oba pravca, a neko pokusava da ubeduje da je najjevtonije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija