• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

25.02.2021

11:32

"ZA VIKEND DA RADI SAMO ONO ŠTO JE NASUŠNA POTREBA" Doktor Janković kategoričan: SVAKI LEKAR IMA ISTI ZAHTEV

Društvo

"ZA VIKEND DA RADI SAMO ONO ŠTO JE NASUŠNA POTREBA" Doktor Janković kategoričan: SVAKI LEKAR IMA ISTI ZAHTEV

Podeli vest

"Naravno da smo daleko od nečega što bismo mogli da nazovemo krajem epidemije koronavirusa. Dobro je što je veliki broj vakcinisanja, ali to ne može da se poredi sa završavanjem epidemije", izjavio je za RTV dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa.

On je naglasio da je imunitet nešto što će doći i vakcinacija ne sme da bude motiv za opuštanje.

"Masovna vakcinacija je fenomen koji će pomoći da bude manje zaraženja i da bude što manje žrtava, uslovi za pogoršanje postoje, treba da se preispituju i mere koje su na snazi treba da se dosledno sprovedu, i rigorozno i dosledno" istakao je dr Janković.

Kako je naveo, došli smo u određenu tačku da bi sutra bila odluka doneta o neophodnom pooštrenju mera.

"Vikendi su veliki problem, predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar, i u Kriznom štabu, je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem", rekao je on.

"Požar se lakše gasi dok je mali. Želimo da delujemo preventivno i potrebno je delovati proaktivno", poručio je dr Janković.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

daleko smo od kraja epidemije: Srđa Janković

"Trudimo se, činimo se sve što je u moći Kriznog štaba da se ostvari razumevanje oko opšteg dobra. Drugo je zakonski aspekt, a ako su neke mere dobile izvršnu snagu, onda postoje organi koji se brinu o njihovom staranju", naveo je on.

"Suština prevencije ostala je ista. Virus može da mutira, nije najbitnije koji je podtip virusa. Vakcina deluje na sve, potrebno je sprečiti zaražavanje, smanjiti rizik prenošenja virusa sa osobe na osobu, smanjiti sva okupljanja koja nisu nasušno potrebna“, istakao je dr Janković dodavši da što se manje ljudi zarazi, to će manje biti i onih sa težom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

U Novom Sadu se povećava broj novoobolelih

"Ono što je činjenica jeste da se povećava broj novoobolelih i broj prvih pregleda u Novom Sadu. U svakom slučaju situacija je kao i u celoj državi, povećava se broj novoobolelih“, izjavio je dr Dragan Stajić, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za zdravstvo.

"Od 26.11. prošle godine proglašena je vanredna situacija. U Novom Sadu vanredna situacija daje mogućnost da sve resurse koji su nam dostupni promptno upotrebimo da bismo zaštitili zdravlje građana", rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija