• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.02.2021

19:50

DARA IZ JASENOVCA USKORO U ŠKOLAMA?! Ružić: Od septembra bi trebalo da se prikazuje bar u srednjim obrazovnim ustanovama!

Društvo

DARA IZ JASENOVCA USKORO U ŠKOLAMA?! Ružić: Od septembra bi trebalo da se prikazuje bar u srednjim obrazovnim ustanovama!

Podeli vest

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić smatra da bi film ''Dara iz Jasenovca'', koji govori o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u logorima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svetskog rata, trebalo da uđe u školske programe u cilju edukacije mladih generacija o tim istorijskim događajima

Ružić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da je velika čast što se u skupštinskoj sali našao reditelj filma ''Dara iz Jasenovca'' Predrag Gaga Antonijević i naglasio da je obaveza Vlade Srbije i resornog ministarstva da pronađe način da se, kako kaže, taj film od septembra prikazuje bar u srednjim školama.

- Ne kao imperativ, već uz saglasnost roditelja... To bi bilo značajno zbog onih koji ovih dana govore da se u našim programima Jasenovac pominje u jednoj rečenici, a imamo 8- 9 strana koje tretiraju te događaje. Treba da iznađemo model utemeljen u normama kako bi edukovali našu omladinu i kako bi umetničko delo iskoristili u daljoj edukaciji - rekao je Ružić.

Na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Živote Starčevića, u kojoj je fazi priprema za izvođenje završnog ispita i upis učenika u srednje škole i na fakultete, Ružić je rekao da će probni završni ispit biti održan 26. i 27.marta i da će se prvog dana polagati matematika, a drugog dana srpski ili maternji jezik.

- Mislim da je taj rok dovoljan da se deca pripreme i upoznaju sa proceduarama i načinom polaganja i da se nakon probnog zavšrnog ispita pripreme za završni ispit koji će biti održan 23, 24. i 25. juna - rekao je Ružić.

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Film Dara iz Jasenovca podigao je veliku medijsku prašinu



Ministar je kazao da je obrazovni sistem u Srbiji u ovoj i prethodnoj godini pokazao visok stepen adaptiblnosti i rezistentnosti prema transmisiji virusa korona.

- Sve brojke govore o tome da škole i obrazovne ustanove nisu mesta gde se virus širi, zahvaljujući odgovornosti i predanosti nastavnog osoblja, ali i učenika koji pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama, visokoškloskim ustanovama, ali i onih koji idu u predškolske ustanove - naveo je Ružić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovo

pre 3 godine

Ako nastavite da plašite decu sa tim filmom i strašnim Ustašama, neće nikada od straha ni pokušati da izbiju na more i milijarde, pa to je katastrofa za Četnike kojima je to smisao postajanja. Ali realno Srbija ne može da uđe u EU, bez TAČNE brojke Srba u Jasenovcu i nju upiše u udžbenike, to je i hrvatski uslov za poglalvje 23(Sudstvo) i 26(Školstvo). Zato ovoliko ludilo, zato se nikada u Srbiji ne piše o toj brojci, ni o MC Jasenocac, zato ovaj iditski naslov....ta brojka je "samo" 47.000, ko da je malo, pa se bolesno diže na 1,4 mil.

Miro

pre 3 godine

Ako će Brozomori da nas edukuju onda je bolje da nastavimo sa praksom s kolena na koleno.

milecrni

pre 3 godine

Ma cisti plagijat Zafranovicevog Deca Kozare

Katarina

pre 3 godine

... Хрвати као нација су изузетно фрустрирана нација са ИРАЦИОНАЛНИМ комплексом - ниже вредности у односу на православне Србе...! Отуда и грађење КОНЦ-ЛОГОРА Јасеновац и Стара Градишка као и масовоно убијање српске деце у тим конц - логорима, јер само потпуним ГЕНОЦИДОМ и тоталним истребљењем Срба, они се могу „излечити“ од тог ирационалног комплекса „ниже расе“ , који носе у себи у односу на православни - поносити српски народ, који је остао ПРАВОВЕРАН - упркос изложености стравичном, може се казати: ПАТОЛОШКОМ ГЕНОЦИДУ хрватске државе почињеном у три последња рата од стране хрватских нацистичких умоболника... – предвођених, од Бога потпуно отуђеног Хрватско - католичког клера...! Сама чињеница, да је једино у Хрватској за време рата, постојао дечији КОНЦ-ЛОГОР за српску децу... Говори сама по себи...! То у светској историји, никада и нигде није било забележено...!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija