• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

26.02.2021

13:39

AKO STE SE VAKCINISALI, U JEDNU STVAR MOŽETE BITI SIGURNI! Virusolog otkriva kada oni koji su preležali koronu mogu da PRIME VAKCINU

Društvo

AKO STE SE VAKCINISALI, U JEDNU STVAR MOŽETE BITI SIGURNI! Virusolog otkriva kada oni koji su preležali koronu mogu da PRIME VAKCINU

Podeli vest

Sve vakcine koje su u ovom trenutku u masovnoj upotrebi prošle su rigorozna ispitivanja i jasno definisane korake prekliničkih i kliničkih ispitivanja, ističe docent dr Ana Banko, virusolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ona je gostujući u Јutarnjem programu RTRS naglasila da je vakcina jedino rešenje za zaustavljanje širenja pandemije virusa korona i da postojeće vakcine sa skoro stoodstotnom efikasnošću eliminišu mogućnost teškog obolevanja i smrti od kovida-19, prenosi Srpskainfo.

– Suština i budućnost jeste u DNK i RNK vakcinama koje mi danas imamo – dodala je dr Banko.

Kada su u pitanju ljudi koji su preležali virus korona, doktorka naglašava da, uprkos tome, i oni trebaju da se vakcinišu ali ne u prvom talasu vakcinacije jer te osobe, kako je rekla, nisu prioritetna grupa.

Foto: Tanjug

Vakcina nas štiti

– Osoba koja je preležala koronu, nakon mesec dana, ako su svi klinički i laboratorijski parametri normalni, može da primi vakcinu – rekla je ona.

Banko je dodala da je veliki broj slučajeva u Srbiji da se osobe koje su primile prvu dozu vakcine suviše opuste, a imunitet se stiče tek nekoliko nedelja nakon druge doze.

– Iako struka kaže da će imunitet nakon primljene druge doze vakcine trajati najmanje šest meseci, ja duboko verujem da će on trajati bar godinu, dve zato što mi ne stičemo imunitet samo stvaranjem antitela. Mi imamo i tzv. memorijski imunitet čiji je zadatak da kada osoba ponovo dođe u kontakt s virusom, znajući šta mu je neprijatelj, ponovo pokreće stvaranje antitela. Zato mislim da je moj optimizam realan – istakla je doktorka Banko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija