• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.03.2021

11:04

U NAREDNIH 10 DANA, BIĆE JOŠ GORE! Britanski soj korone hara Srbijom, KONAČNA ODLUKA O ZATVARANJU SUTRA, A OVO JE GLAVNI PREDLOG

Društvo

U NAREDNIH 10 DANA, BIĆE JOŠ GORE! Britanski soj korone hara Srbijom, KONAČNA ODLUKA O ZATVARANJU SUTRA, A OVO JE GLAVNI PREDLOG

Podeli vest

Epidemija korone u Srbiji se ne smiruje, a broj novozaraženih pacijenata raste iz dana u dan! Krizni štab će ponovo zasedati u petak kada će se odlučivati o pooštravanju mera. Lekari će insistirati da se za vikend zatvore kafići, restorani i tržni centri, dok će prodavnice hrane i benzinske stanice raditi kao i do sada.

Epidemiolog dr Predrag Kon upozorava da je ozbiljan period pred nama i da mere moraju da budu rigoroznije kako bi se usporilo širenje virusa.


- Ostajemo pri našem stavu da zatvaranje kafića i restorana nema alternativu. Jasno nam je da bi to trebalo da traje najmanje dve-tri nedelje, ali znamo da iz raznih razloga to nije moguće. Međutim, svako smanjenje kontakta, onemogućavanje okupljanja sada mnogo znači. Naravno, poštovanje mera, maska i distanca i dalje su velika zaštita. Virus je u cirkulaciji, moramo naći način da usporimo njegovo kretanje i smanjimo zaražavanje - napominje član Kriznog štaba.


On dodaje da posebno zabrinjava činjenica što je kod svakog trećeg zaraženog potvrđen britanski soj virusa. Mutirani koronavirus mnogo je zarazniji, brže se prenosi, pa su sve češće situacije da na lečenje dolaze cele porodice.

Foto: tanjug

Britanski soj je mnogo zarazniji: Predrag Kon


- U cirkulaciji imamo 30 odsto britanskog soja virusa. To se posebno prati, pošto je taj soj trenutno sve rasprostranjeniji. Veoma je otporan i može lakše i brže da se prenosi. Zato imamo slučajeva da se neverovatnom brzinom zaraze čitave porodice. Klinička slika obolelih od ovog soja je teža - ističe dr Kon i napominje:


- Zbog izmene samog virusa epidemiološka situacija se komplikuje. Moramo da preduzmemo neke oštrije mere jer očekujem porast broja zaraženih narednih 10 dana, a to smo sve vreme pokušavali da izbegnemo. Nema dovoljno ni kolektivnog imuniteta. Svi zdravstveni radnici su preumorni, dugo su u crvenim zonama, ne mogu da izdrže taj pritisak. Ako se ništa ne uradi, zdravstveni sistem neće još dugo ovako da opstane - upozorava naš sagovornik.


Samo u poslednja 24 sata od 16.175 testiranih na kovid-19 pozitivno je bilo čak 4.056 građana. Procenat zaraženih u odnosu na testirane je čak 25 i u stalnom je porastu. Nažalost, bitku sa ovim opakim virusom izgubilo je 16 osoba.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija