• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.03.2021

09:34

ŠIROM SVETA JOŠ 182 VRSTE VAKCINE PROLAZE ISPITIVANJA Ovo je detaljan spisak

Društvo

ŠIROM SVETA JOŠ 182 VRSTE VAKCINE PROLAZE ISPITIVANJA Ovo je detaljan spisak

Podeli vest

U svetu je do danas registrovano nekoliko vakcina koje većina država sveta upotrebljava u borbi protiv koronavirusa, ali osim njih, trenutno postoji niz onih koje tek treba da dobiju odobrenje za upotrebu

Prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Gavija, trenutno 182 vakcine prolaze kroz laboratorijska ispitivanja kao i testiranja nad životinjama.

Broj onih koje su prošle kroz početna laboratorijska ispitivanja znatno je manji i, prema podacima SZO, na ovim ispitivanjima se trenutno nalazi ukupno 76 vakcina.

Iako zvanično postoje tri faze kliničkih ispitivanja, na stranici Gavija mogu se pronaći i vakcine koje trenutno prolaze prelazne faze između kliničkih testiranja, prenosi Klix.ba.

Trenutno se u ovoj fazi testiranja nalazi ukupno 25 vakcina. Prema zvaničnim podacima, najveći broj vakcina u ovoj fazi imaju laboratorije iz SAD-a, ukupno pet vakcina. Od ovog broja četiri vakcine spadaju u adenovirusne, s tim što postoje određene razlike u načinu na koji laboratorije smatraju da se ove vakcine moraju koristiti.

Naročito su interesantna razmatranja kompanije Altimune, koja za razliku od ostalih nastoji proizvesti "vakcinu" u obliku spreja. Faza 1 kliničkog testiranja ove vakcine započela je u decembru 2020. godine. Takođe, od ostalih u ovoj fazi izdvaja se i kompanija Vaxart koja nastoji da proizvede vakcinu koja će imati oralnu upotrebu.

Od ostalih zemalja, Fazu 1 prolaze vakcine od Kanade pa sve do Australije, a vredi izdvojiti pokušaje Irana koji trenutno radi na testiranju dve vakcine, kao i Turske koja je već najavila ulazak u drugu fazu testiranja vakcine koja se testira na Erčijs univerzitetu.

Pored toga, u Londonu prvu fazu testiranja prolazi i vakcina uglednog Imperial Koledža u Londonu, koji razvija vakcinu na bazi RNA tehnologije. Istraživači su za ovaj program dobili 41 milion funti od britanske vlade.

U januaru su iz ovog instituta obavestili javnost kako u ovom trenutku vakcina neće prolaziti klasična ispitivanja te će fokus programa u 2021. godini biti na poboljšanju efikasnosti odgovora vakcine na razvijanje novih mutacija koronavirusa.

Prelazna faza iz prvog dela kliničkih testiranja (1/2) i druga faza testiranja trenutno predstavljaju i najbrojniju kategoriju kada je reč o testiranju vakcina. Ovu fazu testiranja, koja obuhvata i mnogo veći broj dobrovoljaca, trenutno prolazi 30 potencijalnih vakcina protiv koronavirusa.

Najveći broj vakcina u prelaznoj fazi trenutno ima Južna Koreja koja testira četiri vakcine. Također, u ovoj fazi nalaze se i vakcine evropskih laboratorija i kompanija. Tu spadaju Valneva iz Francuske, čiji su predstavnici već ranije naglasili kako očekuju odobrenje vakcine tokom 2021. godine, vakcine italijanske kompanije Takis i holandska vakcina koja se testira na Univerzitetu u Groningenu.

U ovim fazama testiranja nalaze se i tri vakcine na kojima trenutno rade laboratorije na Kubi. Prva kubanska vakcina u ovoj fazi jeste "Mambisa", koju kubanske laboratorije nastoje testirati u obliku spreja za nos koji će sadržavati delove proteina koronavirusa, ali i protein hepatitisa B koji bi takođe trebalo da stimuliše odgovor imunog sistema.

Foto: AP PHOTO

 



Druga kubanska vakcina "Abdala" takođe je uspešno prošla prvu fazu testiranja te je najavljen početak testiranja u drugoj fazi.

U drugu fazu testiranja zvanično je ušlo pet vakcina. Jedna od njih je kubanska "Soberana 2" koja se u ovoj fazi nalazi još od decembra 2020. godine. Kubanski naučnici izjavili su da je vakcina do sad pokazala izuzetno dobre rezultate u testiranjima te su najavili kako će treća faza testiranja biti obavljena tokom 2021. godine u Iranu.

U prelaznoj kategoriji prema trećoj fazi testiranja, prema podacima SZO, trenutno se nalazi pet vakcina, a od tog broja dve vakcine se trenutno testiraju u SAD.

U ovoj fazi nalazi se i vakcina kompanije Medikago čije finansiranje podržava i međunarodna duvanska kompanija Filip Moris.

Treću, odnosno četvrtu fazu testiranja trenutno prolazi ukupno 16 vakcina od kojih je 12 već odobreno za upotrebu. Najveći broj vakcina koje se trenutno nalaze u trećoj fazi ima Kina, koja pored Sinovaca testira još pet potencijalnih vakcina protiv korona virusa.

Četvrta faza testiranja zapravo predstavlja deo provere vakcine i njenog učinka nakon što je zvanično odobrena za upotrebu.

Ovu fazu, prema podacima SZO, trenutno prolaze Moderna, AstraZeneca, Fajzer i Sinovac, kompanije čije se vakcine najviše i koriste u programima imunizacije.

Takođe, treba naglasiti da su do sada kroz tri faze testiranja ukupno odbačene samo tri vakcine od kojih dve nisu prošle prvu fazu testiranja, dok je treća neodobrena vakcina svoj put okončala u drugoj fazi testiranja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija