• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

23.03.2021

07:37

PADA ODLUKA O RADU KAFIĆA I RESTORANA, u igri su DVE OPCIJE! Biće propisane POSEBNE MERE?

Društvo

PADA ODLUKA O RADU KAFIĆA I RESTORANA, u igri su DVE OPCIJE! Biće propisane POSEBNE MERE?

Podeli vest

Kako "Blic" saznaje, sredinom nedelje održaće se sastanak predstavnika grada Beograda sa Vladom, na kome će se razmotriti pod kojim uslovima je moguće otvaranje ugostiteljskih objekata

Novim merama omogućen je rad svim delatnostima osim ugostiteljima. Ovaj sastanak će prethoditi sednici Kriznog štaba, koja je zakazana za sredu u 8 časova.

Kako "Blic" saznaje, razmatraće se nekoliko modela rada restorana i kafića, od kojih su najizglednija dva modela: skraćeno radno vreme ili posebne mere koje bi propisivale koliko ljudi i na kojoj udaljenosti može da bude u objektu.

Ukoliko odluka bude pala na skraćeno radno vreme, gotovo je nemoguće da ono bude posle 18 časova. Moglo bi biti samo još kraće. Međutim, izglednije je da će biti propisane posebne mere, kao što je to slučaj s frizerima ili objektima poput spa centara, teretana.

Posebne preporuke će biti rastojanje među gostima. Kako Blic saznaje, to će biti veća kvadratura od one koja je ranije bila među merama i iznosila je četiri kvadrata.

I oni koji se zalažu za otvaranje ugostiteljskih objekata smatraju da je restrikcija da jedna osoba boravi na devet kvadrata, kao u slučaju zanatskih radnji, ili čak jedna osoba na 16 kvadrata, kao u slučaju fitnes centara neophodna kako bi se mogućnost prenosa virusa gotovo onemogućila.

Prema saznanjima "Blica", rastojanje bi moglo da bude devet kvadratnih metara kao što je trenutno propisano za frizerske salone.

Foto: Beta

Posebne preporuke će biti rastojanje među gostima

Ipak, i dalje najveća prepreka je medicinski deo Kriznog štaba, čiji je jedan od najglasnijih zahteva je od početka epidemije u Srbiji bio zatvaranje upravo ugostiteljskih objekata. Kafići i restorani su označeni kao "najveće leglo virusa gde se on i najlakše prenosi".

I posle najnovijih mera kojima je dozvoljen rad praktično svima osim tržnim centrima i ugostiteljskim objektima, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da je medicinski deo Kriznog štaba imao jasan stav da bi sve trebalo da bude zatvoreno najmanje 14 dana.

- Međutim, imamo takozvani ekonomski diktat, i to jesu činjenice koje ne mogu da se prenebregnu. Za svega dva dana stiglo je 85 jasnih pritužbi i molbi za izuzeće - rekao je Kon za medije.

Ipak, s druge strane, činjenica jeste da je čitava jedna delatnost na rubu egzistencije. Najglasniji u zahtevima da se otvore ugostiteljski objekti su predstavnici Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naglasio je da je bolje dozvoliti rad u kontrolisanim uslovima i gde inspekcija može da proverava mere nego da se društveni život seli u stanove gde nema kontrole.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 3 godine

Kafice i kafane ne treba otvarati nepoštovanje mera je masovno u tim objektima mere se poštuju 1.dan eventualno a posle sve po starom Sa svakim merama bilo je tako do sada Ako im već daju pun minimalac onda nek sede zatvoreni Na kraju u celoj Evropi su zatvoreni Ovde tragedija što kafana ne radi Nemaju gde da pobegnu od žena!!?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija