• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2021

08:28

OBAVEZAN VOJNI ROK DUGOROČNO REŠENJE! Mojsilović: To se nameće kao imperativ u podizanju odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije!

Društvo

OBAVEZAN VOJNI ROK DUGOROČNO REŠENJE! Mojsilović: To se nameće kao imperativ u podizanju odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije!

Podeli vest

Vojska Srbije je danas, imajući u vidu šta smo od naoružanja uveli u upotrebu i za šta smo se obučili, mnogo jača nego što je bila prošle godine, a naredne godine bićemo znatno jači, izjavio je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, ocenivši da je obavezan vojni rok dugoročno rešenje za neutralnost Srbije



U intervjuu za današnju Politiku, general Mojsilović je posebno zahvalio vrhovnom komandantu VS, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i Ministarstvu odbrane za uložene napore i energiju na jačanju vojske u celini.

Upitan da kaže dokle se stiglo sa analizom ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, on je rekao da je u strategiji odbrane izraženo opredeljenje da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasniva na modelu totalne odbrane.

- Iako je sadašnji model dobrovoljnog vršenja vojne obaveze dao pozitivne efekte u prvim godinama primene, prvenstveno zbog velikog interesovana mladih da se po odsluženju vojnog roka zaposle u VS, ali i zbog činjenica da je kandidatima ženskog pola pružena mogućnost da služe vojni rok, primenom principa dobrovoljnosti deo ukupnog regrutnog potencijala nije osposobljen za odbranu zemlje. Zato se podmlađivanje i adekvatna popuna rezervnog sastava nameću kao imperativ u podizanju odbrambenih sposobnosti VS - izjavio je načelnik.

On je dodao da se vraćanja obaveznog vojnog roka nisu odrekle ni mnoge bogatije države.

Ocenio je da je "vraćanje vojnog roka jedno od rešenja za unapređenje kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica VS, uz istovremeno osposobljavanje najšireg dela stanovništva za odbranu zemlje i postupanje u vanrednim situacijama.

- Lično smatram, a to je i stav Generalštaba VS, da je u uslovima vojne neutralnosti i obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske. Naravno, odluka o vraćanju vojnog roka nije isključivo vojno pitanje i potreban je širi društveni konsenzus - kazao je Mojsilović.

Naglasio je da će, međutim, profesionalni vojnici i dalje biti ključni oslonac komandi i zadataka VS.

- Ukoliko se donese odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, model popune VS biće kombinovani. Profesionalnim vojnicima se mora pružiti izvesnost, kada je reč o radnom odnosu. Jedna od ideja je da im se posle određenog broja trogodišnjih ugovora o zaposlenju na određeno vreme, recimo tri, obezbedi zaposlednje na neodređeno i mogućnost da, po ispunjenju uslova, odu u penziju iz VS - rekao je, između ostalog, Mojsilović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ali

pre 3 godine

Када би увели основни услов за пријем у на пример комуналну милицију, полицију, учлањење у ловачка друштва и слично да кандидат оба пола мора да има одслужен војни рок не би било потребе уводити обавезан војни рок за све!

Rade

pre 3 godine

Nikad vise jednom bio nagledao se I doziveo lose,tako da gospodo ta propaganda kod mnogih ne prolazi....

Pop

pre 3 godine

Служење војног рока има вше добрих страна, млади ће бити зрелији и дисциплинованији, имаћемо генерације које цене друштвена правила, наркомана ће бити мање, повећаћемо борбену готовост имаће могућност заслугом да се интегришу и запосле и много здравију генерацију за бољу будућност.

Rale

pre 3 godine

Nema od toga ništa!! I ovo malo omladine što je ostalo razbežaće se glavom bez obzira.Prvi bih svoje dete poslao na kraj sveta nego da ga uvlače u ratove oni što su i 90,godina radili.

cicibani

pre 3 godine

amnestirali ste pobegulje i dezertere .. dozvolili deci politicara da sluze u kladionicama .. i sad se neko pametan setio da ipak treba dete da odvoji godinu dana zivota da bi nabedjeni kadar mogao i dalje da prima platu i beneficirani radni staz .. zovite one nazad one sto su se penzionisdali sa 45 godina neka dosluze jos po 20 godina ..

SVEČANOST U VOJSCI SRBIJE! Ministar Stefanović uručio godišnje nagrade!
Politika

SVEČANOST U VOJSCI SRBIJE! Ministar Stefanović uručio godišnje nagrade!

Povodom predstojećeg Dana Vojske, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas u Domu Vojske godišnje nagrade za najbolje naučnoistraživačke radove i tom prilikom najavio da će u nedelju za građane biti priređen koncert umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ na Kalemegdanu uz defile orkestra Garde kroz Knez Mihailovu ulicu

21.04.2021

15:18

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija