• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

01.05.2021

23:09

SVAKA ČAST! MEDICINSKA SESTRA ALEKSANDRA ILIĆ (28) DOŠLA DA POMOGNE SVOJOJ ZEMLJI! Vratila se iz Španije da leči koronu u Srbiji

Privatna arhiva

Društvo

SVAKA ČAST! MEDICINSKA SESTRA ALEKSANDRA ILIĆ (28) DOŠLA DA POMOGNE SVOJOJ ZEMLJI! Vratila se iz Španije da leči koronu u Srbiji

Podeli vest

Slušajući vesti iz naše zemlje, shvatila sam kako se ova zaraza brzo širi. U meni se probudila potreba da se vratim i lečim ljude u našim bolnicama, kaže Aleksandra

Aleksandra Ilić (28), koja je u Španiji radila kao medicinska sestra, vratila se u Srbiju da leči zaražene koronom. Želela je, kako kaže, da bude uz svoj narod i da pomogne kolegama u teškoj borbi.

Došla je u junu prošle godine, u najgorem talasu epidemije, kada su kovid-bolnice bile prepune zaraženih pacijenata, a medicinski radnici na izmaku snage.

Foto: Privatna arhiva

Kolika je njena želja da ostane ovde, govori i to da su je u decembru iz Madrida zvali da se vrati i radi u jednoj od najvećih bolnica, ali ona ih je odbila jer, kako kaže, ne želi da radi van Srbije, već da dobije posao za stalno u Kliničkom centru u Beogradu.

Sa plaže u kovid

U razgovoru za Informer priča kako je u trenutku ostavila svoj život u Španiji i da joj nije bilo lako kada je obukla skafander i stavila vizir. Prvo je radila u crvenoj zoni na Klinici za pulmologiju u Beogradu, a odatle je prešla u kovid-bolnicu u Batajnici, gde se mesecima sa kolegama bori za dah svakog pacijenta!

U Batajnici pomagale i kolege sa Kosova

Tokom svog rada u kovid-bolnici u Batajnici, Aleksandra je upoznala mnogo novih kolega. Posebno je istakla koleginicu iz Gračanice Vanju Aksić, medicinsku sestru iz KBC "Priština".

- Vanja je samo jedna od mnogobrojnih kolega koji su došli sa Kosova da pomognu. Time se još jednom potvrđuje da je Kosovo srce Srbije. Sa Vanjom sam se posebno zbližila i zaista sam srećna što sam upoznala takvu koleginicu i dobila još jednog prijatelja u životu. Ona je u Batajnicu došla tek pošto je preležala kovid. Kako nam je rekla, nakon lečenja i boravka u bolnici, obećala je sebi da će se dobrovoljno prijaviti da dođe u Beograd ako ne završi na respiratoru! I došla je. Dogovorile smo da dođem za Vidovdan, 28. juna, i budem njen gost na Kosovu - pohvalila nam se Aleksandra.

- U Alikanteu, gde sam živela, nije bila dramatična situacija sa koronom, ali je veliki deo Španije pretrpeo strašne posledice zaražavanja. Nadala sam se da to neće da se desi i u Srbiji. Ali stalnim kontaktom sa roditeljima i prijateljima, slušajući vesti iz naše zemlje, shvatila sam kako se ova zaraza brzo širi. U meni se u trenutku probudila potreba da se vratim i lečim ljude u našim bolnicama! Odmah sam spakovala kofer i krenula put domovine nakon tri godine provedene u Španiji. Boravak na plaži, na koju sam išla nakon posla, bez razmišljanja sam zamenila radom u kovid sistemu. Po dolasku sam konkurisala i za posao u Kliničkom centru Srbije i primljena sam na ugovor. Bila sam uzbuđena, uplašena, u panici, ali i ponosna. Sva osećanja su mi bila izmešana. Međutim, nijednog trenutka se nisam pokajala. Obukla sam skafander i ušla u crvenu zonu - priča Aleksandra iz Petrovca na Mlavi i nastavlja:

- Moram priznati da je prvi susret sa kovid pacijentima bio strašan. Kao "šamar" realnosti koliko je korona opasna. Iako sam oduvek radila na intenzivnoj nezi i učila posao u Urgentnom centru, ali i od profesorke Danice Grujičić i bila sigurna u svoje znanje, nije mi bilo lako. Taj rad u crvenoj zoni ne može se ni sa čim uporediti. Odeljenja puna, sve teški pacijenti, puno mladih ljudi. Aparati na sve strane. Monitori pište, a klinička slika se pogoršava za samo par sati. Nikada nisam videla tako nešto!

Zbog korone izgubila najboljeg prijatelja

Lepa Aleksandra otkrila nam je i da je jedan od njenih najboljih prijatelja u Srbiji bio i naš poznati anesteziolog dr Nenad Maksimović, koji je takođe radio kao ispomoć u kovid-bolnicama.

- Radili smo zajedno u Urgentnom centru. Nažalost, pomažući drugima, Neša se zarazio i posle duge i teške borbe izgubio je bitku sa koronom. Njegova smrt me je dotukla, ni dan-danas ne mogu da verujem da ga nema - tužno nam je rekla ova heroina.

Između života i smrti

Ipak, najteže joj pada, priznaje Aleksandra, kada pacijenti izgube bitku sa koronom.

- Svi u crvenoj zoni daju sve od sebe i do poslednjeg trena se borimo za obolele. Stalno smo između života i smrti. Ja ni na pauzu ne idem, jer se bojim da nekom pacijentu naglo ne pozli. Nažalost, ni to nekada nije dovoljno. Koronavirus toliko napadne ceo organizam da organ po organ prestaje sa radom. Jednostavno, nemate šta više da učinite. A onda dolazi onaj trenutak što ledi krv u žilama - kada sve te preminule ljude pakujete u crne džakove, popisujete im stvari, a njima zvoni telefon. Zovu ih porodica i prijatelji da pitaju kako su. Sa tim ni dan-danas ne mogu da se nosim i baš emotivno to doživljavam - iskrena je naša sagovornica i upravo zbog toga apeluje na sve ljude da poštuju mere i vakcinišu se!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sprema se haos u Partizanu! Čak 79 legendi potpisalo apel protiv uprave
Partizan

Sprema se haos u Partizanu! Čak 79 legendi potpisalo apel protiv uprave

Predstojeće leto biće veoma burno u Humskoj 1 i aktuelna uprava doživeće udar kakav nije u proteklih sedam godina! Članovi Udruženja bivših igrača, trenera i istaknutih sportskih radnika Fudbalskog kluba Partizan uputili su javni apel nadležnim institucijama i javnosti sa zahtevom za podršku za, kako je navedeno, oslobađanje FK Partizan.

29.05.2024

09:43

Planeta

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!
Planeta

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!

Bombe korišćene u izraelskom vazdušnom udaru koji je u nedelju uzrokovao veliki požar u području sa šatorima za raseljene Palestince u Rafi, kad je stradalo najmanje 45 ljudi, napravljene su u Sjedinjenim Američkim Državama, piše “Njujork tajms”. List se poziva na vizuelne dokaze koje su pregledali njihovi i stručnjaci za oružje.

29.05.2024

13:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54