• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic / Informer

27.06.2021

09:28

NOVO POSKUPLJENJE! Građani kojima su potrebni određeni dokumenti i potvrde će od sledeće nedelje plaćati više!

Društvo

NOVO POSKUPLJENJE! Građani kojima su potrebni određeni dokumenti i potvrde će od sledeće nedelje plaćati više!

Podeli vest

Pored gomile neporeskih dažbina, koji opterećuju i privredu i građane, od 1. jula ove godine će većina taksi dodatno poskupeti

Vlada Srbije je nedavno donela odluku o usklađenosti dinarskih iznosa republičkih administrativnih taksi, a novi iznosi su objavljeni u Službenom glasniku 17. juna.

Na taj način će se iznos taksi uskladiti sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koje redovno objavljuje Republički zavod za statistiku. Kako piše u Službenom glasniku, uzima se indeks cena za period od 1. januara do 30. aprila ove godine.

Šta sve poskupljuje?

Kako je reč o usklađivanju cena, promenom će biti pogođeno većina administrativnih taksi, i iako poskupljenje nije drastično, i najčešće iznosi od 10 do 50 dinara po taksi, građani kojima su potrebni određeni dokumenti i potvrde će već sledeće nedelje te usluge plaćati više.

Tako će od 1. jula ove godine, zahtev za izdavanje vozačke dozvole (uključujući i zahtev za probnu dozvolu, duplikat dozvole, ali i obaveštenje o stanju broja kaznenih poena) će se plaćati 10 dinara više nego do sad, tj. 290 dinara.

Samo izdavanje dozvole će poskupeti 30 dinara, tj. sada će koštati 1.140 dinara umesto dosadašnjih 1.110 dinara. Zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole je potrebno izdvojiti 500 dinara, a za samo izdavanje 20 dinara više nego do sad, tj. 680 dinara. Registarske tablice će takođe biti skuplje, nekih 30 dinara.

Ako pogledamo dokumentaciju vezanu za državljanstvo, rešenje o prijemu će od naredne nedelje biti skuplje za 530 dinara, i biće potrebno da izdvojite 19.580 dinara. Potvrda o prestanku državljanstva će poskupeti sa 34.200 dinara, na 34.830 dinara.

Taksa za uverenja ili potvrde će takođe koštati 30 dinara skuplje, tj. 670 dinara dok će taksa za rešenje koštati 570 umesto dosadašnjih 550 dinara.

Za žalbu 10 dinara više

Tako će, recimo, taksa za uverenje ili potvrdu sada koštati 670, umesto 640 dinara, taksa za neko rešenje 570, umesto 550 dinara, dok će se za žalbu izdvajati 490 dinara, što je 10 dinara više nego što ona sada iznosi.

Foto: Insajder/Zoran Sinko

Za dobijanje tumačenja o primeni republičkih propisa biće potrebno da se izdvoji 1.660 dinara, a u slučaju da tumačenje traži neko pravno lice, potrebno je da se izdvoji 13.470 dinara umesto dosadašnjh 13.100.

 

Promene u cenama će pogoditi i dozvole za nošenje oružja koje će poskupeti 240 dinara, a izdavanje oružnog lista i registracija oružja koštaće 5.780 dinara, umesto 5.620 dinara koliko ta usluga košta do 1. jula.

Početkom juna, na konferenciji za novinare u NALED-u, povodom predstavljanja predloga reforme neporeskih nameta, da postoji blizu 500 zakona i podzakonskih akata koji propisuju oko 1.200 republičkih dažbina, te da one donose prihod državi od 150 milijardi dinara. Najveći deo tih dažbina čine upravo takse, dok se samo četvrtina odnosi na naknade za korišćenje javnih dobara i ostale oblike neporeskih dažbina.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović je tom prilikom navela da je osnovna ideja reforme da se napravi jedinstveni registar neporeskih nameta.

– To pokušavamo deset godina, a ideja je da se napravi javni registar tih nameta u kome bi bile sve takse i naknade i da se one mogu naplaćivati samo ako su u tom registru – objasnila je ona.

Na konferenciji je istaknuto i to da je u lokalnim samoupravama sitacija šarenolika, u smislu da jedna ima 130 taksi dok druga ima 30 i sl. Oni su naveli tada da je prosečan iznos taksi koje se propisuju na lokalu 173 dinara i iznos varira od 20 do 300 dinara. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sns nadzor

pre 2 godine

Vucic ima da vam zameri sto ste ovo objavili. Bolje obrisite.

Lazni Bot

pre 2 godine

Sta je ovo,Informer se oteo kontroli,pise protiv vlasti!?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija