• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

11.07.2021

18:05

MISTERIOZNO OTKRIĆE NA OBALI DUNAVA! Arheolozi tražili antičko blago, a pronašli nešto sasvim drugo!

Lj.S.

Društvo

MISTERIOZNO OTKRIĆE NA OBALI DUNAVA! Arheolozi tražili antičko blago, a pronašli nešto sasvim drugo!

Podeli vest

Utvrđenje na lokalitetu Egeta prava je misterija. Nalazi se na mestu starijih nalazišta iz praistorijskog i rimskog doba. Utvrđenje je i jedini utvrđeni vizantijski spomenik na desnoj obali Dunava

Nedavno završena arheološka kampanja na lokalitetu Egeta kod Brze Palanke bila je usmerena na istraživanje severoistočne kule utvrđenja, a nalazi se u takozvanom sektoru pet.

Radovi su realizovani u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a realizovali su ga Muzej Krajine u Negotinu i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Istraživanja je pomogao sopstvenim sredstvima i negotinski muzej.

- Radili smo sa ciljem da severoistočnu kulu utvrđenja pripremimo za restauratorsko-konzervatorske radove. Ima 55 kvadratnih metara i potpuno smo je očistili do dubine dva i po metra, negde i niže zbog pada terena. Sada se kula vidi sa spoljne i unutrašnje strane, sve je iscrtano i sva je dokumentacija na terenu završena. Cilj je, kao i sve ovo što radimo na Limesu, Šarkamenu i svim našim lokalitetima, da se to u jednom trenutku konzervira i na pravi način predstavi javnosti - kaže muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu arheolog Gordan Janjić koji je uz vanrednog profesora na Odeljenju arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Pericu Špehara rukovodilac projekta.

Utvrđenje na lokalitetu Egeta prava je misterija. Nalazi se na mestu starijih nalazišta iz praistorijskog i rimskog doba. Utvrđenje je i jedini utvrđeni vizantijski spomenik na desnoj obali Dunava.

- To je fantastično otkriće. Mi smo tražili antiku sa namerom da objedinimo lokalitete iz perioda Limesa, a dobili smo srednjovekovnu građevinu iz 11. veka sa nalazima koji to potvrđuju. U jednom delu imamo praistorijske slojeve što znači da je neki kontinuitet življenja tu bio. Najveći problem je to što je taj lokalitet prekopavan vojnim vežbama JNA pre 40-50 godina i dobrim delom je devastirana istočna strana utvrđenja, istočni bedem, jednim delom i zbog pozajmišta peska na zapadnoj strani, ali mi polako radimo sa ciljem da to prezentujemo na pravi način - dodaje Janjić.

Namera je arheologa da kampanju prate i konzervatorski radovi. Ovaj multikulturalni lokalitet sa slojevima praistorije, antike do srednjeg veka, u proteklih pet godina prošao je kroz geo-fizička istraživanja i arheološka iskopavanja pa je red da se sve pronađeno na Egeti i adekvatno zaštiti.

- Imamo jednu celinu, jako lepu kulu koja je kružnog oblika, neobična, vrlo važna, s obzirom na to da se radi o 11. veku. To je i praktično raritetna stvar. S obzirom na dosadašnja petogodišnja istraživanja došli smo do dovoljno podataka da već, možda, naredne godine možemo razmišljati o jednoj monografiji, a vrlo smo blizu do dovođenja materijala u takvo stanje da možemo da radimo i izložbu koja bi obišla čitavu Srbiju, pogotovu što se radi o jedinstvenom utvrđenju te vrste - ističe Janjić dodajući da će se na sledećem konkursu Ministarstva kulture pojaviti sa zahtevom za obezbeđivanje sredstava za izradu projektne dokumentacije za konzervatorske radove na ovom lokalitetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18