• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.11.2021

09:16

Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije, PRIJAVITE SE NA MEĐUNARODNI KONKURS FOTOGRAFIJE

Društvo

Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije, PRIJAVITE SE NA MEĐUNARODNI KONKURS FOTOGRAFIJE

Podeli vest

Međunarodna neprofitna organizacija Art Exchange Inc. poziva fotografe širom sveta da se do 30. decembra 2021. godine prijave za učešće na međunarodnom takmičenju u fotografiji Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije.

Zainteresovani fotografi iz celog sveta mogu poslati fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označila Organizacija unedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) kao deo svetske kulturne baštine. Na Uneskovoj listi svetske baštine nalaze se kulturna dobra čija jedinstvenost, lepota i značaj za živote ljudi revazilaze nacionalne i regionalne granice i koja predstavljaju nasleđe čitavog čovečanstva. To su mesta koja smo nasledili od predaka i koja brižljivo čuvamo za buduće generacije. Uputstva za učešće na takmičenju možete pročitati OVDE.

U periodu od 25. oktobra do 30. decembra 2021. godine treba dostaviti originalne fotografije koje su inspirisane znamenitostima koje jej Unesko proglasio svetskom kulturnom baštinom Srbije. U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani srednjevekovni manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima, srednjevekovni spomenici na Kosovu i Metohiji - srpski pravoslavni manastiri Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj deo sveta, poznati kao stećci.

Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su našli svoje mesto na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva: slavu, kolo i pevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar ,,Pamćenje sveta. Više informacija o svetskoj kulturnoj baštini Srbije možete naći OVDE.

Foto: spc.rs

Konkurs

Članovi žirija su:

Svetlana Rogić, osnivač i predsednik Art Exchange Inc. - studirala fotografiju na Međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku kod nekih od najpoznatijih svetskih savremenih fogografa, magistrirala menadžment u kulturi na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, SAD.

Živojin Rakočević, pesnik i novinar - direktor Doma kulture Gračanica i predsednik Udruženja novinara Srbije.

Ivan Bagus, indonežanski fotograf - šef Odseka za fotografiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbija i profesor fotografije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, SAD.
Pobednik takmičenja biće nagrađen sa 1.000, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 američkih dolara.

Radovi dobitnika prve tri nagrade i finalista će biti deo izložbi koje će se održati u Vašingtonu i Beogradu tokom 2022. godine. Svi nagrađeni fotografi i finalisti biće predstavljeni u godišnjem katalogu ovog foto konkursa. Jedinstvena štamana zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom sveta. Organizator konkursa je Art Exchange Inc.

Medijsku podršku projektu do sada pružili Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu, Srpska Pravoslavna Crkva Svetog Luke u Vašingtonu, Eparhija istočnoamerička Srpske Pravoslavne Crkve, Foto-savez Srbije, Udruženje novinara Srbije, Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, dnevni list Politika, multimedijalni informativni portal Kosovo Onlajn, Radio KiM, Radio Slovo ljubve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija