• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.MATIJAŠEVIĆ

24.11.2021

23:22

KORONA KOSI! Ova četiri datuma su bila kobna za četvoro mladih! Zajedničko im je samo jedno...

Informer DN

Društvo

KORONA KOSI! Ova četiri datuma su bila kobna za četvoro mladih! Zajedničko im je samo jedno...

Podeli vest

Za samo dve nedelje korona je ubila četvoro mladih ljudi! Bitku sa virusom izgubio je i dečak (16) iz Vranja. Proteklih dana od korone su stradali i devojka (25) iz Niša, mladić (31) iz Beograda, kao i najmlađa žrtva, dvomesečna beba. Zajedničko im je to što svi do jednog, kažu lekari, bili su potpuno zdravi, ali nevakcinisani

Poslednja u nizu žrtva virusa bio je Srđan Z. (16), koji je preminuo 18. novembra u Kliničkom centru u Nišu. On je primljen u bolnicu 24. oktobra, ali zbog pogoršanja stanja nakon sedam dana morao je na kiseonik, a zatim i na respirator.

Lekari nisu mogli da ga spasu

Nažalost, posle 24 dana borbe preminuo je.
Dečakov otac Vlastimir Z., skrhan tugom i bolom, jedva je skupio snage da zahvali lekarima koji su dali sve od sebe. 
- Ostao sam bez sina. Lekari su dali svoj maksimum da pokušaju da mi sačuvaju dete. Ali, nažalost, nije bilo spasa - rekao je otac. 


Direktor KC Niš dr Zoran Perišić kaže da su se svi lekari do poslednjeg atoma snage borili za dečakov život.
- Dete jeste bilo gojazno što je inače veliki faktor rizika kod kovida-19 i valjalo bi da je bio vakcinisan. Sa teškom kliničkom slikom primljen je u našu ustanovu 24. oktobra. Od sedmog dana prijema bio je na visokom protoku kiseonika. Međutim, zbog pogoršanja stanja devetog dana, odnosno 4. novembra, prebačen je na respirator. Dve nedelje je bio na mehaničkoj ventilaciji, ali nažalost, 18. novembra, u večernjim satima, dolazi do naglog pada tenzije, saturacije i srčane radnje. Iako smo dali sve do sebe, nažalost nismo uspeli, preminuo je - istakao je dr Perišić.

Foto: printscreen

Zoran Perišić


Kosi mlade
Da korona ne posustaje i da u ovom talasu ubija omladinu, potvrđuje i nedavni slučaj u Vojnoj bolnici na Karaburmi, u kojoj je preminuo momak star 31 godinu. Prema rečima komandanta ove kovid-bolnice, pukovnika doc. dr Ive Udovičića, dečko je bio potpuno zdrav, ali nevakcinisan.  
- Ni on, kao ni prethodno dvoje mladih koji su umrli u ovoj bolnici samo u ovom četvrtom talasu, nije bio vakcinisan. Kao i većina mladih, verovali su da će ih mladost i dobar imunitet sačuvati. Koliko još mladih života treba da izgubimo? Koliko još roditelja treba da bude zavijeno u crno do kraja života da bismo shvatili da postoji jednostavan, efikasan i bezbedan lek - vakcina koja je spas - zapitao se dr Udovičić i istakao:
- Za ovog momka je, nažalost, kasno, ali za mnoge nije. Ne dozvolite da poslednje dane života provedete gušeći se na respiratoru, uz jezive alarme monitora, s medicinskim osobljem u skafanderima, čija imena i ne znate, čije oči samo delimično vidite, a koje po glasu prepoznajete. 


Udovičić: Vakcina je kod mladih 100 odsto efikasna

Iako vakcina nije 100 odsto efikasna kod onih starijih koji imaju neke prateće bolesti, kod mladih je, napominje dr Ivo Udovičić, 100 odsto efikasna.
- Znate li ikoga mladog vakcinisanog da je umro od korone?! Nevakcinisanih je, nažalost, i previše, kao i onih koji su uspeli da pobede bolest i respirator, ali će do kraja života imati posledice te teške borbe s kovidom. Molim sve koji se još dvoume i oklevaju, da se što pre vakcinišu, da ih ne stigne ova crna sudbina - kaže naš sagovornik.


Najmlađe žrtve korone u četvrtom talasu

* 19. oktobar 2021.
Dečak Aleksandar C., star svega 16 godina, iz Kruševca, umro je od posledica koronavirusa u svojoj kući. On je bio u kućnoj izolaciji kada mu je zbog visoke temperature i jezivih bolova u glavi iznenada pozlilo. Nesrećnom dečaku nije bilo spasa, a Hitna pomoć mogla je samo da konstatuje smrt.

* 29. oktobar 2021.
Dečak S. R. iz Sombora, star 13 godina, preminuo je u dispanzeru bolnice u ovom gradu. Njemu je pozlilo u dečjem dispanzeru Doma zdravlja "Dr Đorđe Lazić". Reagovala je služba Hitne pomoći, međutim, nije bilo spasa.

* 16. novembar 2021.
Dečak star dva meseca preminuo je od posledica korone u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj! Beba je rođena potpuno zdrava, da bi je posle deset dana zarazili nevakcinisani roditelji! Lekari su se šest nedelja borili za njegov život, ali on je izgubio bitku sa opakim virusom.

* 18. novembar 2021. 
Devojka stara 25 godina umrla je od kovida-19 u Kliničkom centru u Nišu. Nije bila vakcinisana niti je, kažu lekari, imala neka hronična oboljenja. 

* 20. novembar 2021.
Mladić star 31 godinu nakon duge borbe preminuo je od posledica koronavirusa u Vojnoj bolnici na Karaburmi! Bio je potpuno zdrav, ali nevakcinisan. Zbog teške kliničke slike morao je na respirator, ali njegovo srce i pluća nisu izdržali. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Objavljena ogromna studija o nuspojavama vakcina!
Planeta

Objavljena ogromna studija o nuspojavama vakcina!

Ne postoji povećani rizik od smrtnosti od uzroka koji nemaju veze sa kovidom kod osoba koje su primile vakcinu protiv te bolesti u odnosu na nevakcinisane, pokazala je velika studija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koja je sprovedena na 11 miliona ljudi

17.11.2021

10:12

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija