• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alesandar Crnomarković

02.01.2022

21:07

INFORMER NA VOJNOJ AKADEMIJI Razgovarali smo sa Srbinom koji je među najboljim naučnicima na svetu

Informer

Društvo

INFORMER NA VOJNOJ AKADEMIJI Razgovarali smo sa Srbinom koji je među najboljim naučnicima na svetu

Podeli vest

Naš naučnik izabran za najstručnijeg na svetu posle analize više od sedam miliona naučnika koju je uradio Univerzitet Stanford

Danas u Srbiji rade jedni od najboljih naučnika na svetu! Najsvetliji primer je profesor Vojne akademije potpukovnik dr Dragan Pamučar, koji je, prema nedavno objavljenoj studiji prestižnog Univerziteta Stanford, posle analize više od sedam miliona naučnika u periodu od 22 godine, svrstan među najbolje i proglašen najstručnijim na svetu u svojim oblastima, u koje spada i veštačka inteligencija.

Foto: Informer

dr Dragan Pamučar
Skromni genije

Uprkos svemu tome, i činjenici da bi svaki univerzitet i svaka vojska na svetu želeli da ga angažuju, ovaj skromni genije je odlučio da ostane na Vojnoj akademiji u svojoj zemlji, gde predaje čak pet predmeta i tako "pravi" nove naučnike koji će biti budućnost Srbije.

- Broj citiranja, samim tim i broj čitanja radova je u stvari merenje vaše uticajnosti. Ako moj rad ili moju knjigu neko pročita, on će u svom radu da navede da je to prema istraživanju koje sam ja radio. Najpoznatiji sam zbog originalnih kompjuterskih programa koje sam uradio i kojima sam unapredio oblasti kojima se bavim. Posebno sam ponosan kada čitam nečiju doktorsku disertaciju, a on je u njoj primenjivao neki kompjuterski i matematički model koji sam osmislio. Mislim da je to za naučnika merilo njegovog kvaliteta - ističe Pamučar.

Velika ulaganja u vojno obrazovanje

Foto: Informer

Pukovnik i profesor Dragan Trifković

Pukovnik i profesor Dragan Trifković, prodekan za naučnoistraživački rad Vojne akademije, kaže da se poslednjih godina mnogo ulaže u nastavu.
- Naša biblioteka raspolaže sa najsavremenijim svetskim naslovima, kako štampanih tako i elektronskih časopisa, udžbenika i disertacija. Naš bibliotečki fond čini 147.000 naslova. Uz sve to, moram da napomenem značajnu podršku Ministarstva i kontinuirano povećanje sredstava za nabavku opreme za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Od 2017. do kraja ove godine taj iznos se uvećao čak deset puta. To je najsigurniji način da se obezbedi naučni podmladak, motivišu nadareni kadeti i studenti za naučnu vojnu karijeru - rekao je Trifković.

 

Poznati naučnik nam je potom objasnio čemu konkretno u svakodnevnom životu doprinose modeli koje je on projektovao.
- Ono čime se ja bavim iz oblasti veštačke inteligencije jesu programi za predviđanje određenih situacija. Na primer, mi možemo da naučimo taj model kako bi neki donosilac odluke, odnosno oficir u vojsci koji je iskusan i ima određeno znanje postupio i onda on može da ga oponaša. Možete da pretpostavite i šta bi neko neprijateljski nastrojen mogao da uradi, ako imate bazu podataka u koju ste uneli neke parametre, poput toga kako se ponašao i koje je aktivnosti imao u nekoj intervenciji, i ako bi se pod sličnim uslovima desila neka nova intervencija. Uz to, ovo ima široku primenu ne samo u vojsci nego, na primer, i u finansijskim oblastima za predviđanje akcija na berzi... - naveo je Pamučar.

"Gusenica" bez posade

Foto: Informer

dr Momir Stanković

Pored Pamučara, na Vojnoj akademiji ima još vrhunskih naučnika i istraživača, a jedan od njih je major docent dr Momir Stanković, koji se bavi projektovanjem raketa, letelica i vozila koje će funkcionisati bez neposredne kontrole ljudi.
- Trenutno razvijamo besposadno vozilo, gusenicu. Već imamo prvi eksperimentalni rezultat, ima nekih 30 kilograma i sve ovo što sam naveo radi bez posade i upravljanja na daljinu, znači potpuno autonomno. Što se tiče raketa, i njih unapređujemo da budu što preciznije, i to je važno ako cilj izvodi neki manevar. Obična raketa bi to promašila, ali ona sa dobrim algoritmom pogađa i takvu metu - kaže Stanković.

Pomoć lekarima

Kako kaže, želi još da napreduje i postiže rezultate.
- Poslednje dve godine sam napravio nekoliko originalnih modela. Izdvojio bih model koji pomoću veštačke inteligencije može da pomogne lekarima da ranije dijagnostikuju kancer. Funkcioniše tako što "naučite" model da na osnovu velike baze snimaka i slika uoči neke anomalije ili maligne promene koje lekar možda u tom trenutku nije primetio. Algoritam će mu ukazati da na delu snimka postoji anomalija i lekar će detaljno obratiti pažnju na to - objašnjava Pamučar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija