• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

04.01.2022

22:30

ŠOKANTNI PODACI - NA LEČENJU 20 MALOLETNIKA NAVUČENIH NA IGRICE!  Od interneta ih leče KAO OD DROGE!

Informer

Društvo

ŠOKANTNI PODACI - NA LEČENJU 20 MALOLETNIKA NAVUČENIH NA IGRICE! Od interneta ih leče KAO OD DROGE!

Podeli vest

Samo u klinici u Drajzerovoj od bolesti zavisnosti leči se 20 maloletnika koji su 'navučeni' na video-igrice i društvene mreže

Tinejdžeri u Srbiji sve češće se leče od interneta kao od droge, upozoravaju lekari!

Opasno!

Zavisnici su u stanju da više od 12 sati dnevno provedu na internetu, da zanemare porodicu, da ne jedu, ne spavaju...

Foto: Informer

Diana Raketić

Samo u specijalizovanoj beogradskoj klinici u Drajzerovoj od bolesti zavisnosti trenutno se leči 20 maloletnika koji su 'navučeni' na video-igrice i društvene mreže. Zavisnici su u stanju da više od 12 sati dnevno provedu na internetu, da zanemare školu, porodicu, prijatelje, čak i da, kažu stručnjaci, ne idu u toalet, ne jedu i ne spavaju!?!

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti dr Diana Raketić upozorava da je zavisnost od interneta sve prisutnija i da je na lečenju sve više dece od oko 16 godina.

- U zavisnost od interneta spada i zavisnost od onlajn igrica. Na lečenju se trenutno nalazi 20 tinejdžera, od toga oko deset ima problem sa igranjem video-igrica. Reč je o interaktivnim igricama koje pojedince uvlače u virtuelnu stvarnost u liku heroja kojim zavisnik 'upravlja'. Deca se uživljavaju u tu ulogu i naprosto zaborave koliko su vremena tako provela. I uglavnom sva imaju isti odbrambeni stav: 'Pa svi koriste internet, šta sad? Pa svi se igramo, je li tako? ' - navodi dr Raketić i ističe:

- U programu lečenja od internet zavisnosti nalaze se mladi uzrasta od 16 godina i naviše. Za lečenje ih prijavljuju upravo roditelji, a glavni motiv je pad efikasnosti u školi. Primetno je i da je četiri puta više dečaka nego devojčica.

Višemesečno lečenje

Zavisnicima od interneta terapiju treba sprovoditi postepeno, objašnjava Milan Radovanović.
- Nikako im ne treba oduzeti internet odjednom, zbog toga što u takvim situacijama umeju da postanu veoma agresivni i da se odlučuju na neracionalne korake. Imao sam slučajeve gde su se zavisnici samopovređivali, sekli kablove po kući. Zato sa njima treba raditi postepeno, a proces odvikavanja traje od nekoliko meseci do više od godinu dana - kaže on.

Na pitanje kako izgleda proces lečenja ona objašnjava:

- Program je tako osmišljen da se najpre obavi razgovor sa pacijentom o njegovom sveobuhvatnom psihičkom i fizičkom zdravstvenom stanju. Mora da se proceni da li postoji neka udružena bolest, socijalna fobija, neka anksioznost ili depresivni poremećaj. Ova moderna bolest nije upala pluća - dam vam 'penicilin', pa ću vas izlečiti. Za ovo lečenje treba vremena i mora da se bude strpljiv, posebno što se radi o osetljivoj populaciji, tinejdžerima. Postoji intenzivna faza lečenja u dnevnoj bolnici i traje od četiri do šest nedelja. Uglavnom su neophodna tri dolaska nedeljno, gde sa pacijentom lekar radi grupno i individualno. U lečenje se uključuju i roditelji, ako treba i šira porodica... Maksimalno mala deca na internetu smeju da provedu dva sata, a četiri sata adolescenti, uz napomenu da treba da postoji jedan dan nedeljno bez interneta.

Simptomi dečjih internet zavisnika

* Provodi na internetu više od 12 sati dnevno
* Potpuno zapostavlja sve svoje obaveze
* Propušta obroke, ne spava, izbegava obaveze
* Postaje nezainteresovan za bilo kakav oblik druženja van interneta
* S vremenom pada u depresiju

Osnivač savetovališta za odvikavanje od interneta 'Entera' Milan Radovanović kaže za Informer da je danas postalo mnogo teško nekog odvići od neta.

- Najviše ima zavisnika od onlajn igrica i društvenih mreža. Sve preko šest sati provedenih onlajn već je alarm. Međutim, dodatni problem pravi i to što je internet danas osnovno sredstvo za rad, komunikaciju, školu, pogotovo od kada je počela epidemija koronavirusa. I deca to i koriste. Među njima i imamo najviše internet zavisnika, u uzrastu od 15 godina, pa naviše - kaže Radovanović i ističe:

- Toliko postanu zavisni da ne mogu da se odvoje od kompjutera, telefona, tableta. U stanju su da ne spavaju, ne razgovaraju sa ukućanima, ne idu u toalet jer ne žele da propuste nijedan deo igrice ili nekog sadržaja. Tada dolazi i do popuštanja u školi, izbegavanja druženja u realnom životu, zanemarivanja higijene, porodice...

Naš sagovornik napominje i da su imali radikalne slučajeve koji su po više od 30 sati u kontinuitetu proveli na internetu.


 

 

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija