• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

17.01.2022

12:16

ČESTO NE MOGU DA KORISTE SRPSKU REČ ILI OPIŠU... Upotreba interneta utiče na RAZVOJ DETETA! Evo kako možete sprečiti da vam mališani postanu ZAVISNI od igrica i mreža!

Shutterstock

Društvo

ČESTO NE MOGU DA KORISTE SRPSKU REČ ILI OPIŠU... Upotreba interneta utiče na RAZVOJ DETETA! Evo kako možete sprečiti da vam mališani postanu ZAVISNI od igrica i mreža!

Podeli vest

Biljana Ćuilibrk, roditelj i dr Irena Đorđević psihijatar istakle su da je neophodno deci nametnuti što više aktivnosti, kako bi manje vremena provodila na društvenim mrežama

- Trudim se da decu odvojim od telefona. Problematika je što roditelji imaju sve manje vremena, a deca što više koje mogu da provode uz digitalne aparate. Mi treba da radimo sa decom i da ih razvijamo. Samo aktivnosti, pravili smo džem, svi smo bili uključeni. Problem je što se mi ne uključujemo u razvoj deteta, a možemo - kaže Biljana Ćulibrk za jutarnji program Kurir televizije.

Zavisnost od interneta je moderni oblik zavisnosti

- Mnogo više se koriste pametni uređaji kada smo zatvoreni. I mladi i stari sve više slobodnog vremena provode u digitalnoj sveri i važno je da usmerimo decu na kreativniji sadržaj. Internet zavisnost je moderni oblik zavisnosti i sve više dece postaje zavisno od uređaja i igrica. Ima tu zastrašujućih stvari, ali opet nisu ni sve igrice loše, one treba da budu u skladu sa razvojem deteta. Ono što je važno jeste da se detetu usmeri na vreme koje provodi za igricama. Igrice utiču na razvoj mozga i emotivnog razvoja. Detetu se danas mozak razvija uz telefon, što nije dobro - kaže Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na internetu.

Doktorka psihijatrije Irena Đorđević istakla je da ne možemo naglo oduzeti detetu digitalne uređaje, već njihovo vreme treba ograničiti na njima.

- Osnovno pitanje je gde je granica. Onog momenta kada vidimo da osoba koristi previše igrica jeste pad uspeha, prekid veza, prikrivanje da se igraju igrice. Zavisnost od igrica je jedna bihevioralna zavisnost. Veoma je teško reagovati kada imamo već odraslo dete, koje je na starijem uzrastu i ne možemo naglo da uzimamo sve te uređaje. U situacijama kada se naglo oduzmu uređaji može doći do agresivnog ponašanja - kaže psihijatar.

Foto: prinstcreen

Biljana Ćulibrk je istakla da deca imaju sve manje strpljenja, te i da su, koristeći društvene mreže u sve većoj opasnosti.

- Ne znate kada je mera, mi smo sami nesvesni koliko koristimo telefon, a deca to primećuju. Deca na društvenim mrežama su izložena velikoj opasnosti i za decu nije najidealnije mesto i dobijaju neku izopačenu sliku o svetu. Zabrana ih samo tera da inat, da koriste tajno mreže. Danas treba naći najidealnije rešenje. Deca imaju sve manje strpljenja - istakla je Biljana Ćuklibrk.

Foto: prinstcreen

Korišćenje interneta odražava se i na govor deteta.

- Govore koristeći skraćenice, često ne mogu da koriste srpsku reč, niti da opišu kako se osećaju. Internet sadržaj je sinonim za opuštanje,beg od realnosti, osnovno je da roditelji što više razgovaraju sa detetom. Čim deca dođu iz škole, da se vidi kako je provedeno vreme sa prijateljima - zaključuje psihijatar dr Irena Đorđević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!
Fudbal

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!

Španski fudbaler Hose Luis Mato Hoselu (34) bio je protagonista istorijskog povratka protiv Bajerna, koji je njegovom Real Madridu obezbedio prolaz u finale Lige šampiona (2:2, 2:1)! Momak sa nestvarnom fudbalskom pričom, po kojoj bi i film mogao da bude snimljen, iskoristio je neverovatan golgeterski instinkt koji će bez sumnje ostati u sećanju navijača "kraljevskog kluba" i naterao fudbalski svet da sa poštovanjem priča o njemu.

09.05.2024

09:46

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE naneo istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE naneo istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija