• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: žena.rs

12.02.2022

07:15

OVO JE NAJOPASNIJA KOMPLIKACIJA KORONE Doktor Janković upozorava: Jačina te promene je izuzetna i može biti smrtonosna

Društvo

OVO JE NAJOPASNIJA KOMPLIKACIJA KORONE Doktor Janković upozorava: Jačina te promene je izuzetna i može biti smrtonosna

Podeli vest

Korona virus u telu nekih osoba može da izazove ozbiljna stanja, pa čak i smrt.

Zbog toga je veoma važno na vreme otići kod lekara, koji će dalje odrediti terapiju za lečenje.

U više od 80 odsto slučajeva kovid 19 prolazi asimptomatski ili s blagim simptomima, ali u 20 odsto dijagnostikuje se teža klinička slika praćena upalom pluća, koja u pet procenata slučajeva zahvata bolničko lečenje. Upravo o težim formama bolesti i komplikacijama koje nastaju tokom kovida i nakon njega, kao što je tromb, za Žena.rs piše prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i reanimaciju u Nišu.

Dr Janković objašnjava i zašto je tromb koji nastaje nakon kovida ozbiljniji od drugih krvnih ugrušaka.

Foto: Pixabay

Tromb koji izaziva kovid nije isti kao onaj "običan"

- Najozbiljniji razlog nastanka najtežih formi bolesti je imunološki uzrokovano prokoagulatno stanje, gde upravo imunološkim mehanizmima i oštećenjem malih krvnih sudova dolazi do stvaranja tromba, koji je sasvim drugačiji od trombova koji se mogu videti u fiziološkim uslovima. Gledajući specifični monitoring koagulacije, poput rotacione tromboelestografije, može se videti da je jačina krvnog ugruška kod obolelih od kovida 19 je izuzetna, dok je istovremeno količina fibrinogena koja obuhvata trombocite mnogo veća. Istovremeno, krvni ugrušci stvoreni tokom kovid 19 infekcije mnogo su manje podložni prirodnoj razgradnji, pa smanjena fibrinoliza dodatno potencira trombogeni efekat - piše dr Janković.

- Tromboembolijske komplikacije najčešći su neposredni uzročnik smrtnog ishoda i dovode do moždanog i srčanog udara, infarkta creva i plućne tromboembolije. Svi hospitalizovani pacijenti dobijaju preventivno lekove koji sprečavaju ili smanjuju potencijal zgrušavanja krvi poput niskomolekularnih heparina, vitamin K antagonista ili direktnih antikoagulanasa ali nipošto ih pacijenti ne smeju da uzimaju na svoju ruku, pogotovo što prekomerna doza ovih lekova može dovesti do potenciranja krvarenja - pojasnio  je doktor Janković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nislija

pre 2 godine

Znaci za 10 god cemo ici u astronautska odela posto vise nema povratka u normalan zivot. Pocnite sa otvaranjem fabrike za proizvodnju odela...

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija