• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.02.2022

14:00

OVI ZNAKOVI SU ČESTI OKIDAČI ZA SUICID... dr Ivana Stašević Karličić upozorava da ih nikako ne zanemarujemo

printscreen

Društvo

OVI ZNAKOVI SU ČESTI OKIDAČI ZA SUICID... dr Ivana Stašević Karličić upozorava da ih nikako ne zanemarujemo

Podeli vest

Prekjučerašnji dan u Srbiji obeležila su čak četiri počinjena samoubistva u intervalu od svega nekoliko sati

Broj žrtava suicida meri se u stotinama, a ono što mnogi od nas ne shvataju je šta nesrećne ljude natera na ovakav korak.

Direktorka klinike „Laza Lazarević”, doktorka Ivana Stašević Karličić kaže da godine nisu presudni faktor kod ovih pojava, ali da je najčešći okidač depresija od koje su žrtve bolovale.

- Razlog za suicidi je želja tog čoveka da prekine svoju duševnu patnju. Moramo da shvatimo da je ona teža od bilo kog fizičkog bola. Najčešći faktori rizika za samoubistvo su psihoza i to prvenstveno shizofrenija, kao i depresija.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

dr Ivana Stašević Karličić

Osobe koje počine suicid često tokom svojih patnji ne nalaze razumevanje okoline. Postavlja se pitanje kako kod drugog prepoznati ovakvo stanje i kako pomoći?

- Njihova okolina ignoriše znakove zbog kojih bi trebalo potražiti stručnu pomoć. Takvi slučajevi prolaze ispod radara zdravstvenog sistema. Ako primetimo da nama bliska osoba promeni raspoloženje u periodu do dve nedelje, da slabije komunicira i čudnije se ponaša, to je nesumnjiv znak da mu treba pomoć.

Prevencija je, kao i kod svakog drugog oboljenja, od presudnog značaja.

- Zdravi stilovi života su najbitniji za sprečavanje mentalnih oboljenja. Higijena spavanja, ishrane, upražnjavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom, ali i održavanje socijalne mreže najbolja su pomoć.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Aplikacija i SOS linija na usluzi svima u Srbiji

Većina ljudi teško se otvara kad se nađe u depresivnom stanju. Doktorka Stašević Karličić apeluje na svakog da ne zanemaruje problem i da ga rešava na adekvatnim mestima.

- Naš zdravstveni sistem ima široku mrežu službi za zaštitu mentalnog zdravlja, od Domova zdravlja do klinika. Takođe uskoro pokrećemo aplikaciju posvećenu mentalnom zdravlju sa koje direktno možete dobiti savet. Takvu pomoć imamo i pozivom na broj 0800 309 309 i za sada ima četiri opcije.

Iako se prvobitno očekivalo da će pandemija dovesti do porasta broja samoubistava, statistika pokazuje da se to nije dogodilo. Tokom 2020. godine ruku na sebe diglo je nešto manje od 900 osoba, što je na nivou višegodišnjeg proseka u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija