• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.02.2022

19:59 >> 20:01

OVO SVET JOŠ NIJE VIDEO, ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Prvi put promenjena krvna grupa u ljudskim organima!

Shutterstock

Društvo

OVO SVET JOŠ NIJE VIDEO, ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Prvi put promenjena krvna grupa u ljudskim organima!

Podeli vest

Kanadski naučnici su po prvi put promenili krvnu grupu u ljudskim organima za transplantaciju

U časopisu „Sajens translejšanal medisin“ objavljen je način na koji se mogu napraviti „univerzalni“ organi za transplantaciju ljudima sa bilo kojom krvnom grupom. Latnerove laboratorije za torakalnu hirurgiju i UHN-ov Centar za transplantaciju „Ajmera“ dokazali su da je moguće bezbedno promeniti krvne grupe u donorskim organima za transplantaciju.

Na primer, davaoci sa O krvnom grupom smatraju se univerzalnim, jer u njihovoj krvi nema aglutinogena (proteina A i B), što znači da je pogodna za sve pacijente, uključujući i one sa najređom krvnom grupom – AB.

Kanadski naučnici su uspeli da promene krvnu grupu presađenih organa u O tako što su je oslobodili specifičnih antigena pomoću enzima N-acetil-alfa-D-galaktoza deacetilaze (FpGalNAc-deacetilaze) i D-galaktozamin-galaktozaminidaze (FpGalaktozaminidaze).

Foto: Pixabay

Na početku eksperimenta, testirali su ovu metodu na tkivu aorte, a zatim su uspešno uništili proteine grupe A u osam uzoraka pluća, prenosi Sputnjik internešenal. Enzimima je bilo potrebno oko četiri sata da unište skoro sve aglutinogene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija