• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. S.

05.03.2022

07:00

DERIVATA NA DOMAĆEM TRŽIŠTU IMA DOVOLJNO, NE TREBA PRAVITI ZALIHE Paniku na pumpama izazvali "naftaši"! "Knez petrol" i "Mihajlović" lažirali nestašicu goriva!

printscreen

Društvo

DERIVATA NA DOMAĆEM TRŽIŠTU IMA DOVOLJNO, NE TREBA PRAVITI ZALIHE Paniku na pumpama izazvali "naftaši"! "Knez petrol" i "Mihajlović" lažirali nestašicu goriva!

Podeli vest

Privatne pumpe ograničavale su vozačima kupovinu dizela i benzina na samo 20 litara * "NIS Gasprom": Isporučujemo sve naftne derivate bez ikakvog zastoja i u dovoljnim količinama

Kompanije "Knez petrol" i "Mihajlović", u vlasništvu biznismena Srđana Kneževića i Dejana Mihajlovića, kažnjene su jer su izazvale lažnu nestašicu goriva na pumpama u Srbiji, što je izazvalo paniku među vozačima koji su pohrlili da napune rezervoare!

BROJKE
200
pumpi ukupno poseduju firme "Knez petrol" i "Mihajlović"

Vlada Srbije odmah je oštro reagovala i saopštila da derivata na domaćem tržištu ima dovoljno, da ne treba praviti zalihe. U isto vreme su se oglasili i iz kompanije "NIS Gasprom" saopštavajući da na tržište isporučuju sve neophodne naftne derivate bez ikakvog zastoja i u dovoljnim količinama.


Republička tržišna inspekcija utvrdila je da su na pumpama "Knez petrola" i "Mihajlović" bila istaknuta obaveštenja o ograničenju u količini prodaje goriva za automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno Zakonu o zaštiti potrošača. Zbog toga je svaka njihova pumpa koju su obišli inspektori kažnjena sa po 50.000 dinara.

Kažnjeni ćute

 

Kažnjene privatne kompanije pokušale su u četvrtak uveče da ograniče prodaju derivata čije su cene zamrznute do 13. marta, a to su benzin evropremijum BMB 95, koji ne može da bude skuplji od 171 dinar po litru, i evrodizela od 179 dinara po litru. Oni su tako lažima naterali vozače da kupuju i gorivo koje ne podleže uredbi Vlade Srbije i koje je mnogo skuplje, samo da bi preko noći malo više zaradili. Istovremeno, zabranili su i sipanje evrodizela u kanistere i bidone. Sve to je stajalo u dopisima šefovima pumpi pod oznakom "važno" i "hitno". Baš zbog ovog dopisa, u četvrtak uveče su se na pojedinim pumpama formirale kolone automobila, usled panike zbog vesti o lažnoj nestašici. Pošto je reagovala tržišna inspekcija i kaznila benzinske stanice, u petak je situacija na pumpama bila mirna i bez gužvi.


Srđan Knežević, vlasnik kompanije "Knez petrol", nije ni demantovao ni potvrdio da su izazvali paniku na pumpama, ali je rekao je da je situacija na pumpama normalna.
- Sve je normalno, nema ograničenja sipanja. Imamo goriva i poštujemo propise - rekao je kratko Knežević. Na pitanje o dopisu koji je upućen benzinskim pumpama "Knez petrola" u kome se jasno navode ograničenja nije odgovorio, već je samo ponovio da imaju goriva i da poštuju propise.

Inspektori na terenu

I na pumpama "Mihajlović" nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj. Iako nam se javio šef benzinskih pumpi, rekao je da ne može da daje nikakve izjave ovim povodom.


Sa druge strane, ministarka trgovine Tatjana Matić poručila je da "nikome neće biti dozvoljeno da izvrgava zakon ruglu".


- Inspekcije su zbog ograničavanja količina goriva pri prodaji na pumpama kaznile dve naftne firme - potvrdila je ona.


Ministarstvo je u noći između četvrtka i petka imalo vanredne inspekcije pre svega zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača koji su obavljeni u Beogradu, Kragujevcu, Babušnici i Novom Sadu. Ministarka Matić najavila je još kontrola, kako se ovakva situacija ne bi ponovila.


Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović potvrdio je da goriva u Srbiji ima dovoljno i da je snabdevanje normalno.


- Goriva ima dovoljno, snabdevanje je normalno, stanje oko snabdevanja funkcioniše uobičajeno - rekao je Mićović. Slično su istakli u Naftnoj industriji Srbije.


- Snabdevenost lanca benzinskih stanica kompanije NIS je redovna i Rafinerija nafte Pančevo radi normalno. Na benzinskim stanicama NIS-a ne postoje ograničenja kada je reč o kupovini goriva - istakli su u ovoj kompaniji.

PKS: Ne pravite zalihe

Žarko Malinović, sekretar udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, ocenio je da neki neozbiljni ljudi pokušavaju da šire paniku, što je za posledicu imalo gužve na benzinskim pumpama.
Malinović je zamolio one koji šire lažne vesti, a za koje se nada da to čine iz neozbiljnosti, a ne zle namere, da shvate koliki problem može da bude ne samo za poslovanje nego i za radna mesta.
- Nema potrebe da građani prave zalihe. Police prodavnica su pune, magacini su puni - rekao je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Očelinko

pre 2 godine

Ma niko i ne kaže da nema ili da nema da ima, nego narod stvara zalihe jer zna da uskoro imaju derivati jako da poskupe (ako barel skače nema ni kod nas da se prodaje ispod cene, pa ni jedna kompanija za gorivo nije toliko blesava da ima gubitke), pa toce dok je jos jeftinije.

Pera

pre 2 godine

Mnogo ste ih kaznili... Višestruko veće kazne i zabrane rada... Opet sve ide preko džepa potrošača...

Pera St

pre 2 godine

NIsu te kompanije izazvale paniku vec izjava Predsednika Srbije .. i ostali mediji posle njega. Pitanje za sve vas koji citate. Ako imate 2000 litara i 40 automobila koji cekaju da natoce gorivo. Da li je korektno da prva dvojica sipaju po 1000 litara a ostali izvise? Ili bi odlucili kao vlanik da prodate svima po 50 litara?!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15