• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pink

10.03.2022

07:00

PRAVA ZVER! MOĆNI LAZAR 3 MOŽE DA STANE NA CRTU NAJSAVREMENIJIM VOZILIMA OVOG TIPA! Ima 500 konjskih snaga i može da razvije brzinu i do 110 kilometara na sat!

Fotoilustracija

Društvo

PRAVA ZVER! MOĆNI LAZAR 3 MOŽE DA STANE NA CRTU NAJSAVREMENIJIM VOZILIMA OVOG TIPA! Ima 500 konjskih snaga i može da razvije brzinu i do 110 kilometara na sat!

Podeli vest

Juče je obavljeno probno ispucavanje srpskog borbenog vozila "Lazar 3", a s obzirom na to da je sve prošlo u najboljem redu, uskoro se očekuje i zvanična promocija

Da je Srbija 1999. godine imala borbeno oklopno vozilo kao što je Lazar 3, sasvim sigurno bi bili sačuvani životi na desetine naših vojnika. Za vreme NATO agresije srpski pešadinci bili su relativno lake mete u vojnim transpoterima koji su tada korišćeni. Posle decenija čekanja, Vojska Srbije dobila je novo moćno borbeno vozilo pešadije, koje im pruža podršku i mnogo veću zaštitu i u najtežim ratnim uslovima.

Reč je o vozilu koje proivodi domaći SDPR. Napredna verzija Lazara 3 ima kupolu topa od 30 mm, dok je raniji kalibar bio 12,7 mm. Sa ovom promenom kalibra, Lazaru 3 nema konkurencije.

Uprkos masivnim gabaritima, Lazar 3 je okretan i brz i veoma uspešno savladava svaki, pa i najnepristupačniji teren. Težak je 24,5 tona, a širok gotovo tri metra. Ipak, sa motorom od 500 konjskih snaga može da razvije brzinu i do 110 kilometara na sat!

Najnovija verzija Lazara je veliki projekat, a po svojim karakteristikama ovo oklopno vozilo parira najsavremenijim vozilima ovog tipa.

Ova najnaprednija verzija Lazara otporna je na protivpešadijske mine i bombe, mitraljeske napade, ali i na nuklearno-hemijsko-biološku kontaminaciju terena. Na sve to, vojnicima koje prevozi na dejstvo pruža vatrenu podršku prilikom njihovog iskrcavanja, i to u radijusu od 1.500 metara!

Performanse Lazara 3

  • Težina 24,5 tona
  • Širina: 2 metra i 95 cm
  • Brzina: Do 110 km/h
  • Motor: 10.800 kubika
  • Snaga motora: 500 konjskih snaga
  • Naoružanje: mitraljez 12,7 mm
  • Poseduje dnevne i termovizijske kamere
  • Ima protivpožarni sistem
  • Ima potpunu klimatizaciju

 

Lazar 3 može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom od 12.7 mm M-15 i kupolom sa topom 30 mm, što mu omogućava dejstva po ciljevima na zemlji i helikopterima i bespilotnim letilicama.

Pogon 8x8 i savremeni sistem nezavisnog vešanja svih točkova ovom oklopnom borbenom vozilu omogućavaju visoku prohodnost i nosivost.

Foto: Marko Đoković

Lazar 3

Lazar 3 ima i visoko sofisticiranu, modularnu balističku i protivminsku zaštitu, a telo vozila izđeno je od pancirnog čelika i obezbeđuje mogućnost ugradnje spall liner-a, za zaštitu od krhotina.

Kada je vozilo naoružano daljinski upravljanom borbenom stanicom broj članova posade je 12, a u slučaju ugradnje kupole broj se smanjuje za jednog vojnika.

Sistem za kondicioniranje vazduha obezbeđuje funkcionisanje vozila i posade u ekstremnim klimatskim okruženjima, a puškarnice su zaštićene balističkim staklom.

Otporan i na radijaciju

Višenamensko borbeno oklopno vozilo 'lazar 3' može da deluje i prilikom elementarnih nepogoda, u slučaju požara i poplava. On čak može da se koristi i u slučaju nuklearno-hemijsko-biološke (NHB) kontaminacije terena, u antigerilskoj, antiterorističkoj borbi, mirovnim operacijama...

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija