• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2022

15:08

PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE PAPRENO NAPLAĆUJU IZOSTANKE! Roditelji očajni, Gak apeluje: Pažljvo birajte vrtiće, ima i onih koji obračunavaju kao državni

Društvo

PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE PAPRENO NAPLAĆUJU IZOSTANKE! Roditelji očajni, Gak apeluje: Pažljvo birajte vrtiće, ima i onih koji obračunavaju kao državni

Podeli vest

Privatne predškolske ustanove u Beogradu dodatno naplaćuju izostanke dece, dok u državnim vrtićima toga nema

Prema novom pravilniku, Ministarstva prosvete o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, roditelji su dužni da plate punu cenu vrtića ukoliko dete izostane iz "neopravdanih razloga".

Iako su pre ove odluke roditelji prilikom izostanka plaćali 50 odsto manju cenu, sada plaćaju pun iznos. 

Korisnik plaća 50 odsto u slučaju bolesti, na osnovu dostavljene potvrde izabranog lekara pedijatra, zatim u vreme korišćenja godišnjeg odmora roditelja na osnovu uvida u rešenje o korišćenju godišnjeg odmora roditelja, kao i zbog iskazane potrebe porodice da dete ne pohađa vrtić u trajanju ne dužem od 10 radnih dana u toku radne godine. Svi ostali slučajevi izostanka smatraju se neopravdanim i naplaćuju 100 odsto. Potrebno je da se navedeni dokazi dostave vaspitačima najkasnije do 28. u mesecu.

Međutim, ovo pravilo važi samo u državnim vrtićima dok u privatnim roditelji svaki dan izostanka plaćaju od 500 do 1300 dinara, a u slučaju da imaju potvrdu lekara taj iznos se umanjuje za 50 odsto.

Koliko su roditelji čija deca idu u privatne vrtiće u mnogo nezavidnijem položaju od onih čija deca idu u državne govori činjenica da svakoga meseca treba da izdvoje oko 28.000 dinara za plaćanje, zatim da sačekaju subvenciju grada, a onda da papreno plate i izostanak.

Puna cena vrtića je 28.000 dinara, a svaki roditelj plaća 20 odsto i to je 5600 dinara, tj. cena je ista kao u državnom.

Međutiim, kada je dete bolesno ili iz nekog razloga ne dolazi, roditelj ne dobija punu refundaciju. Tako da ako je dete bolesno ceo mesec, roditelj će dobiti 11.200 dinara plus osnovna cena vrtića, dakle na kraju meseca veoma veliki izdatak.

Foto: opština Čajetina

Elektronski dnevnici i u vrtićima

Majka deteta koje idu u privatnu predškolsku ustanovu u Beogradu za Informer.rs požalila se na ovaj problem.

- U vrtiću u koje ide moja ćerka uvedeni su elektronski dnevnici i ako do 10 časova ne dovedemo decu piše nam se minus, a konkretno u našem vrtiću dan košta 1000 dinara, sa opravdanjem taj iznos se umanjuje za 50 odsto, ali nam je tada i refundacija manja - priča Dijana I.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavko Gak kazao je za Informer.rs da je njihova preporuka da i privatni vrtići koriste isti obračun kao i državni, ali da ne mogu da se mešaju u njihov princip rada, a roditeljima je uputio apel da biraju vrtiće koji ne naplaćuju izostanak.

Foto: TopPres

Roditelji pažljivo da biraju privatne vrtiće

- Otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u privatnim vrtićima, preporuka Sekretarijata vlasnicima privatnih vrtića je da i oni u svojim ustanovama primenjuju isti obračun, odnosno da za dane odsustva dece umanje račune, baš kao i državni.

- Budući da su to privatne ustanove, u čiji se princip rada ne možemo mešati, na roditeljima je da se prilikom izbora privatnog vrtića detaljno informišu da li je taj vrtić prihvatio preporuku istog načina obračuna ili nije, odnosno, da li za dane kada dete ne dolazi u vrtić naplaćuje umanjenu cenu što je roditeljima jako bitno - kazao je Gak i dodao:

Gak ističe da je princip Sekretarijata da primenjuje identičan tretman za decu i u državnim i u privatnim vrtićima te da se u podjednakom odnosu subvencionišu.

- Osim apela, Grad ne može drugačije da utiče na principe rada privatnih vrtića ali upozoravamo roditelje da pažljivo biraju vrtiće, jer mnogi od njih već imaju obračun odsustva dece kao i državni, odnosno umanjenje troškova za 50 odsto u slučaju odsustva deteta, te da to bude i njihov kriterijum prilikom izbora. Time bi onda samo tržište odnosno konkurencija među vrtićima mogla da utiče i na sve ostale da primene isti princip obračuna. 

Foto: printskrin/jutjub/Asocijacija privatnih predškolskih ustanova Srbije

Marina Kostić

Marina Kostić, predsednica skupštine Asocijacije privatnih vrtića gostujući u Telemasteru napominje da je i elektronska prozivka dece takođe izaziva nezadovoljstvo.

- Želimo da omogućimo roditeljima da njihova deca ostvare prava na punu refundaciju kada su bolesni. U ovom trenutku nam je veliki problem ta platforma koja nam je uvedena za elektronsku prozivku dece. Naime, ako roditelj dete dovede u 10 i 5, mi ćemo dete primiti, ali na toj platformi se dete vodi kao da nije došlo. Za taj dan roditelj neće dobiti punu subvenciju. Dobiće 50%. I tu nailazimo na problem da se dete vodi kao prisutno u vrtiću, a na platformi da nije - napominje Kostić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!
Italija u strahu!

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!

Kuće su evakuisane, a mnogi ljudi spavali su u automobilima ili na ulici nakon što je najjači zemljotres u poslednjih 40 godina potresao oblast oko ogromnog supervulkana Campi Flegrei u blizini Napulja. Podsetimo, potres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali u Pocuoliju, gusto naseljenom lučkom gradu, praćen je sa 150 zemljotresa koji su se snažno osetili i u Napulju.

21.05.2024

22:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija