• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

25.03.2022

14:03

STIŽU PLJUSKOVI I HLADNO VREME! Početkom aprila očekuje nas i grmljavina, a od ovog datuma nam se vraća proleće

AP Photo/R S Iyer

Društvo

STIŽU PLJUSKOVI I HLADNO VREME! Početkom aprila očekuje nas i grmljavina, a od ovog datuma nam se vraća proleće

Podeli vest

U Srbiji je vreme stabilno i toplo i do kraja marta biće pravo prolećno, međutim, meteorolozi otkrivaju da slede promene i pogoršanje 31. marta i 1. aprila, i da će početak aprila obeležiti padavine i pogoršanje vremena

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je Srbija je i dalje pod uticajem anticiklona, uz visoke vrednosti vazdušnog pritiska, pa je vreme stabilno, suvo i vedro, ali i toplo.

Prema njegovim rečima "centar anticklona sa severozapada Evrope, ne dozvoljava prodor oblačnosti i padavina sa Atlantika unutar kopna Evrope, dok će se tokom vikenda ciklon premeštati preko severoistoka i istoka Evrrope i Rusije dalje prema istoku i tom delu Evrope doneti zahlađenje sa snegom, ali ovaj sistem neće delovati na vreme u Srbiji“.

Objašnjava da je ovih dana vreme u Srbiji pravo prolećno. Maksimalna temperatura u četvrtak dostigla je 23°C, ipak, noći i jutra su veoma hladna, u mnogim predelima uz mraz i tempertaure ispod 0°C, dok su se na području Sjenice, Dimitrovgrada i Leskovca i u drugim pojedinim delovima Srbije temperature ujutro spustile i na -5 do -6°C.

Kako su tokom dana temperature znatno više, beleži se i ogromna temperaturna razlika između dnevnih i jutarnjih temperatura, pa je tako amplituda u mnogim predlima oko 20 stepeni, ponegde čak 25 stepeni. Ta razlika je značajno umanjena u Beogradu, jer su jutarnje temperature više i iznose oko 5 stepeni.

- I vikend pred nama biće bez oblaka, uz potpuno vedro i stabilno vreme. Jutro će biti sveže, u dolinama i kotlinama sa maglom, a ponegde još može biti i slabog mraza, uglavnom pri tlu. Tokom dana relativno toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 18 do 22°C, u Beogradu oko 20°C. Vetar će biti slab, promenljiovog smera – kaže Đorđe Đurić.

U ponedeljak će biti sunčano i dalje toplo, samo se na jugu Srbije se očekuje naoblačenje.

Foto: Pixabay

Od srede promena vremena

U utorak u svim predelima biće sunčano i toplo. U sredu se u svim predelima očekuje postepeno povećanje oblačnosti, a u toku večeri ponegde se očekuje i slaba kiša.

- Sredinom sledeće sedmice nad severnim Atlantikom očekuje se ciklonska aktivnost, pa će sa zapada do našeg područja doći do prodora vlažne vazdušne mase, uz oblačnost i padavine. Očekuje se i pad vazdušnog pritiska i to će biti uvod u pogoršanje vremena. U četvrtak u svim predelima Srbije biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a više padavina očekuje se krajem dana i uveče. Kiše u pljuskova sa grmljavinom biće i u petak 1. aprila – kaže Đurić .

I tokom četvrtka i tokom petka, iako nešto svežije, biće umereno toplo, uz maksimalne temperature od 15 do 20°C.

Potom se očekuje prodor hladnog fronta i hladnije vazdušne mase sa severa i severozapada, pa se narednog vikenda očekuje promenljivo oblačno i svežije za oko pet stepeni.

Prema trenutnim prognozama nakon sledećeg vikenda usledila bi stabilizacija vremena i vreme bi bilo sunčano i pravo prolećno.

- Dakle, nakon prvih 20 dana hladnog dela marta, poslednja dekada marta protiče u znaku pravog prolećnog vremena. Veliki problem je deficit padavina, a kako se padavine ne očekuju ni narednih 5 dana, pojačaće se intenzitet suše, što bi nepovoljno moglo da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture. Ujedno, kako tokom ovog marta skoro i da nije bilo padavina, vegetacija je veoma suva i lako zapiljava, pa se preporučuje ogroman oprze i da se ne pali vatra na otvorenim površinama. Manje poboljšanje kada su padavine u pitanju očekuje se oko prvog aprila, ali i pored očekivanih padavina, za sada nema na vidiku da bi obe bile u veoma obilnim količinama – zaključuje meteorolog.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!
NEVEROVATNO

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!

Kada govori o tome da su Amerikanci "nezamenljiva nacija, jedina supersila na svetu i glavna demokratija", predsednik SAD Džozef Bajden iz nekog razloga ne spominje američki državni dug i nekontrolisano štampanje novca, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedavnoj objavi na Telegramu, ocenivši da je to "krindž godine".

26.05.2024

20:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija