• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

31.03.2022

23:30

PRIVREDA U SRBIJI JEDNA OD NAJBRŽE RASTUĆIH U EVROPI! Ovo su razlozi!

ATA IMAges

Društvo

PRIVREDA U SRBIJI JEDNA OD NAJBRŽE RASTUĆIH U EVROPI! Ovo su razlozi!

Podeli vest

Visoke stope rasta koje naša država konstantno ostvaruje, rezultat su teških reformi koje su sprovedene. Srbija će u 2022. godinu ući kao "najbolja u Evropi" sa kumulativnih 6,7 odsto ekonomskog rasta i sa oko 50 odsto učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

U decembru prošle godine prosečna plata iznosila je više od 600 evra, a planovi za 2025. godinu jesu još veće plate i penzije, kao i prosečna plata od čak 900 evra.

Aktivnim, brzim i ekonomskim merama država je uspela da održi privredu, a to što je Srbija prva u stopi rasta ekonomije u Evropi u doba najveće krize, pokazuje koliko je svetla i ozbiljna budućnost naše države.

Predstavljamo vam najvažnije ekonomske uspehe koje su zabeleženi u poslednjih nekoliko godina:

Nezaposlenost na istorijskom minimum: Procenat nezaposlenih sveden na 9%

Otvaranjem velikog broja radnih mesta, borbom protiv rada na crno i drugim sistemskim reformama koje su sprovedene u poslednjih 9 godina, Srbija je uspela da u 2020. godini nezaposlenost, koja je 2012. godine iznosila čak 25,5%, svede na istorijski minimum od 9%.

Rast potrošačkih cena kretao se oko prosečnih 2% međugodišnje, što je ujedno i najniži nivo inflacije od kada se cene slobodno formiraju. Pre toga, na sličnom nivou bila je samo krajem pedesetih godina prošlog veka, u bitno drugačijim društvenopolitičkim okolnostima. Zahvaljujući cenovnoj stabilnosti, građani Srbije imaju sigurnost i predvidivost na putu ka boljem životnom standardu.

U uslovima niske i predvidive inflacije privreda posluje sigurnije i bolje, što znači ima snažan rast investicija i zaposlenosti u privatnom sektoru. Republički zavod za statistiku navodi da je međugodišnja inflacija u Srbiji u 2020. godini iznosila 1,3%, dok je 2011. godine bila čak 11%.

Penzije su sada redovne: OD 2012. PENZIJE SU POVEĆANE OKO 30% 

Od 2016. godine svim penzionerima isplaćivana je jednokratna pomoć: četiri puta po 5.000, jednom 3.000 dinara, i jednom 4.000 dinara, a Zakon o privremenom smanjenju penzija stavljen je van snage. Penzioner koji je 2012. godine imao penziju od 20.000 dinara, sada ima 27.499 dinara, dok je nekadašnjih 30.000 dinara sada 39.284 dinara. 

Udvostručena prosečna zarada: TEŠKE REFORME SU DALE REZULTATE

U proteklom periodu privreda Republike Srbije je jedna od najbrže rastućih u Evropi. Čak i u vremenu krize, koju mnogi već ocenjuju kao najveću od kraja Drugog svetskog rata, zabeležene su visoke stope rasta. 

Preduslovi za ove istorijske rezultate stvoreni su teškim reformama koje se sprovode prethodnih godina. Srbija je danas finansijski konsolidovana država, sa stabilnim javnim finansijama, kontrolisanim javnim dugom i dugoročno stabilnim i održivim privrednim rastom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija