• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

14.04.2022

20:12

OZDRAVILA BIH KAD BI ME DETE ZAGRLILO! Mira se junački bori sa opakom bolešću, lekari čine sve da je "ozdrave", ali... ONA ČEKA SAMO ZAGRLJAJ!

Privatna arhiva/Tanjug/Beta

Društvo

OZDRAVILA BIH KAD BI ME DETE ZAGRLILO! Mira se junački bori sa opakom bolešću, lekari čine sve da je "ozdrave", ali... ONA ČEKA SAMO ZAGRLJAJ!

Podeli vest

Pacijentkinja obolela od kancera pluća priča o svojim strahovima za portal Informer.rs

Ovih dana navršava se tačno dve godine od kada su savremene terapije za rak pluća stavljene na listu lekova o trošku RFZO. Time su, nakon višegodišnje borbe udruženja pacijenata i lekara, savremeni lekovi postali dostupni i pacijentima u Srbiji.

Zahvaljujući toj odluci, više stotina pacijenata obolelih od raka pluća dobilo je mogućnost da se leči, živi i radi, jer se danas sa rakom pluća uz pomoć novih lekova, može vrlo kvalitetno živeti.

U istraživanju, koje je sprovedeno tokom marta i aprila 2022. godine, učestvovalo je 65 pacijenata (43 muškarca i 22 žene) koji primaju savremene terapije, što predstavlja gotovo 15 odsto od ukupnog broja pacijenata, koji se leče novim lekovima u svim bolnicama u Srbiji o trošku RFZO.

Najmlađi pacijent koji je učestvovao u anketi ima svega 41, a najstariji 73 godine. Polovina ih je iz Beograda, dok ostali žive u gradovima i manjim mestima u  Srbiji.

 

Foto: Privatna arhiva/Tanjug/Beta

Mira Smiljanić (57), kaže za portal Informer.rs da su joj karcinom pluća otkrili 2018.godine, a da je već dve godine na imuno terapiji.

-Šest meseci sam kružila po lekarima i niko nije mogao da ustanovi šta mi je, dok nisam počela da pljujem krv. Tada sam otišla na VMA gde mi je urađena bronhoskopija, a potom sam operisana - priseća se Smiljanić.

Pitamo je da li je bila pušač. Odgovara potvrdno i dodaje da je cigarete ostavila 2013.godine.

Što se tiče simptoma, Smiljanić nam kaže da uopšte nije mogla da ih prepozna.

-Rođena sam u Novom Sadu gde postoji kultura življenja, tako da sam na svakih šest meseci išla na sistematske preglede. Ali, pluća nikada nisam snimala, jer nije bilo potrebe - navodi naša sagovornica. 

Osim toga, Smiljanić kaže da u njenoj porodici niko nije imao karcinom pluća. A kada je saznala za dijagnozu bila je zabezeknuta, jer je dosta dobro izgledala.

-Jedino sam se malo umarala, malo sam se bila ugojila, ali to sam pripisivala klimaksu. Pojavila se samo alergija i suvi kašalj - priča  Smiljanić za portal Informer.rs 

 

Recidiv četvrti stepen

Dok su joj lekari pronašli od čega boluje prošlo je šest meseci.

-Kada sam na VMA dobila otpusnu listu doživela sam šok, jer je pisalo ''recidiv četvrti stepen''. Primala sam četiri hemoterapije na VMA. To me je ''ubilo'', bila sam bez kose, obrva, bez snage i života, žuta. Ali, nisam bila mršava. Sve sam to istrpela misleći da će to da pročisti moj organizam. Međutim, usledio je recidiv četvrti stepen. Onda sam saznala da na Klinici za pulmologiju KCS postoji imunoterapija - veli Smiljanić.

 

Nekoliko faza strahova

-Imala sam nekoliko faza strahova - od beznađa i  euforije, do ''pada'' u toj borbi. Pitala sam se zašto da se borim kad nema šanse. Osoba koja boluje od ove bolesti nema energije. Ja svoje unučiće ne mogu da podignem, zamaram se i ne mogu da se dajem kao nekada-priča Smiljanić

 

Deluje snažno, a po izgledu nikada se ne bi pomislilo da boluje od bilo čega, a kamoli od karcinoma pluća. 

-Izgled može da prevari - odgovara osmehujući se. 

Interesuje nas kako je psihički doživljavala svoje zdravstveno stanje.

-Imala sam strah, teskobe, napade panike. Prodala sam, čak i majčin stan jer sam mislila da mi je to kraj, a pošto imam dva sina i unuku htela sam sve da ih obezbedim. Radila sam sve kao da me sutra neće biti. Za mene je tada sve stalo - iskreno će naša sagovornica, ali i kao da priča o nečemu što je daleko iza nje.

Da, sada je dobro. I zaista se pokazalo da ''ono što čoveka ne ubije, samo ga ojača''. 

 

Podaci istraživanja

 

Prezentujući podatke istraživanja, ass. dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za plućne bolesti UKC Srbije ukazao je danas na konferenciji za novinare na zabrinjavajući podatak da je polovina anketiranih ranije bila pušač, a da četvrtina i dalje puši.

- Gotovo 70 odsto ispitanika više od tri godine živi sa dijagnozom raka pluća. Skoro 60 odsto pacijenata prvi simptom koji su imali pre postavljanja dijagnoze je bio jak i uporan kašalj, 30 odsto je osećalo umor, a oko 40 odsto njih je navelo bol u ramenu/ruci, odnosno grudnom košu. Koliko je važno da građani ne zanemaruju simptome, pokazuje i podatak da se polovina ispitanika javila lekaru i dobilo dijagnozu raka pluća za manje od mesec dana. Međutim, zabrinjava da je 40 odsto ispitanih, prilikom prvog javljanja lekaru u domu zdravlja, upućeno na pregled kod lekara druge specijalnosti, najčešće reumatologu, fizijatru, neurologu i kardiologu - rekao je ass. dr Stjepanović.

 

 

Potreba za pričom i zagrljajem

Smiljanić kaže za portal Informer.rs da kada je došla u Dnevnu bolnicu Klinike za pulmologiju KCS gde je dobila inovativnu terapiju, za nju je to bilo otkrovenje jer nije imala nus pojave (mučnine i padanje u nesvest).

-Na VMA je, recimo prilikom pada glavom udarila u radijator - navodi naša sagovornica.

Osim inovativne terapije koja joj je dala stimulans, značilo joj je što je sa drugim pacijentima koji imaju istu dijagnozu, tako da su se međusobno hrabrili.

Pominje i veliku suprugovu podršku.

-Retko ko može da shvati koliko imam potrebu da pričam o tome, da me neko kao dete uhvati i zagrli. Ne znaju ljudi i niko ne može da zna koju mi muku mučimo - pomalo će tužno Smiljanić.

Čime se sada bavi, pitamo Smiljanić koja je u Novom Sadu radila u trgovini, sve dok se 90-tih nije preselila u Beograd gde je bila kafe-kuvarica i čistačica.

-Sada ne radim ništa. Čuvam se. Posle dve godine, danas sam prvi put došla autobusom iz Resnika do Klinike. Inače me suprug taksista vozi, dovozi i čeka po tri-četiri sata dok sam na terapiji -reče nam ova žena, koja svojom unutrašnjom snagom ''ubija'' kancer. 

 

Bonus video:

 

     


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija