• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

15.04.2022

19:17

SUTRA U SUBOTU ČAČANI ŠETAJU STAZOM ZDRAVLJA! Saznajte GDE će biti ORGANIZOVANE ove šetnje...

udruženje KDS.jpg

Društvo

SUTRA U SUBOTU ČAČANI ŠETAJU STAZOM ZDRAVLJA! Saznajte GDE će biti ORGANIZOVANE ove šetnje...

Podeli vest

Počinju planinarske šetnje za prevenciju dijabetesa i gojaznosti u Čačku

Grupne šetnje, koje se realizuju kroz projekat „Otvori plavi krug“ u Beogradu, šire se i na druge gradove u Srbiji.

Prva stanica biće Čačak, gde će u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti „Diabetes Melitus“ iz Čačka, Dijabetološkim savezom Srbije, Planinarskim društvom „Kablar“ i Planinarskim savezom Srbije u subotu 16.aprila od 11 časova, biti organizovana planinarska šetnja za osobe sa dijabetesom, one koji su u riziku, gojazne, kao i za sve ljude koji žele da razvijaju zdrave životne navike.

Foto: udruženje KDS.jpg

Šetnjom do zdravlja

 

Od kraće do duže staze

Dogovoreno je da će se šetnje organizovati jedanput mesečno subotom od 11 sati. Ove subote svi učesnici će šetati na stazi od Ovčar Banje do Banjskog potoka.

-Za početak smo se odlučili za kraću stazu, kao svojevrsnu pripremu. Prošetaćemo 3,5 kilometara, ali već pri svakoj narednoj šetnji, kilometre ćemo postepeno povećavati – kaže za portal Informer.rs Biljana Vasojević iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti “Diabetes Melitus” iz Čačka.

Takođe, u narednih pet meseci, pod nadzorom medicinskih sestara, a uz vođstvo iskusnih planinara iz jednog od najboljih domaćih klubova, u Čačku i okolini realizovaće se planinarske šetnje, kreirane posebno za zajednicu „Otvori plavi krug“.

Po prelepim predelima Ovčara, Kablara, Vujana, Jelice i drugih prirodnih lepota u okolini Čačka, osobe sa dijabetesom, gojazni i svi koji žele da razviju zdrave stilove života moći će da prošetaju, edukuju se i čuju korisne savete za prevenciju zdravlja.

 

Foto: youtube.com

Ovčarsko-kablarska klisura ostavlja bez daha

 

Razgovor sa lekarima

 

Pored šetnje uz nadzor medicinskih sestara i pod stručnim vođstvom planinarskih vodiča, učesnici će imati priliku da razgovaraju sa lekarima i dobiju korisne savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom dijabetesa i gojaznosti. Šetačima će biti omogućeno i merenje nivoa šećera u krvi pre i nakon šetnje.

 

Prema rečima dr Šuluburić, redovna fizička aktivnost se smatra važnom karikom u kontroli šećerne bolesti, uz adekvatnu ishranu i terapiju.

-To se zna iskustveno, ali tek u poslednje dve decenije imamo i dokaze koji su zasnovani na kliničkim studijama, a koji su potvrdili ogroman značaj fizičke aktivnosti u samoj kontroli šećerne bolesti. S toga je praktikovanje redovne fizičke aktivnosti ključno za održavanje nivoa šećera u krvi, ali i celokupnog zdravlja osobe koja ima dijabetes - ističe dr Šuluburić.

Značaj prevencije

 

Postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1, koji se dešava obično kod mlađih osoba i svega 5 do 10 procenata obolelih pripada ovom tipu. Drugi tip dijabetesa je mnogo zastupljeniji, i odlikuje se visokim nivoom šećera u krvi, ali pre svega insulinskom rezistencijom, što je povezano sa gojaznošću koja je sve više prisutna kod ovih pacijenata. Ipak, značaj fizičke aktivnosti je pre svega u preventivnom smislu. Pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost sprečiće nastanak šećerne bolesti kod onih lica koji imaju stanje predijabetesa – ističe za portal Informer.rs dr Dušica Toljić Šuluburić, endokrinolog i pomoćnica direktora Opšte bolnice u Čačku.

 

 

Gradovi menjaju dijabetes

Projekat „Otvori plavi krug“ deo je globalne inicijative „Gradovi koji menjaju dijabetes“, a  u Beogradu se realizuje od novembra 2020. godine uz zajedničku saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja obolelih od dijabetesa tipa 2 „Krug dvojke Srbije“, Udruženja obolelih od dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, kompanije Novo Nordisk i portala Stetoskop.info.

-Projekt „Otvori plavi krug“ ima za cilj da se animiraju naši sugrađane i zajednica, te da im se ukaže važnost fizičke aktivnosti u prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti - zaključuje Vasojević.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija