• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2022

15:39

SANU: Iznenađeni primitivnim tonom mrznje HAZU - ALI JE DOBRO I KORISNO DA ZNAMO ŠTA MISLE!

Društvo

SANU: Iznenađeni primitivnim tonom mrznje HAZU - ALI JE DOBRO I KORISNO DA ZNAMO ŠTA MISLE!

Podeli vest

Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je danas da je zatečena "primitivnim tonom mržnje" u dokumentu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s BiH, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihovog ulaska u EU



Uprkos iskustvu, članovi SANU zatečeni su primitivnim tonom mržnje u objavi HAZU "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, SANU nema iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, a da sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama "logora smrti", neće ulaziti u, kako su naveli, obezvređeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz "jasenovački mit".

"Ali je dobro i korisno da znamo šta misle!", zaključuje se u saopštenju SANU.

Akademici iz hrvatske akademije nauke i umetnosti usvojili su Dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, vezano za ulazak zemalja regiona u Evropsku uniju.

Da bi Srbija nastavila proces evrointegracija, od naše zemlje se, kako je navedeno u tom dokumentu objavljenom na sajtu HAZU, zahteva da prestane sa "podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande (pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit, odnos prema bl. Alojziju Stepincu i dr.)".

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizovati "neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske", navodi HAZU.

Traži se i zaštita prava hrvatske manjine u Srbiji, ali i "potreba definisanja položaja" Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

HAZU je, kako je prenela hrvatska agencija Hina, taj dokument poslao u februaru predsedniku Hrvatske Zoranu Milanović, predsedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsedniku Vlade Andreju Plenkoviću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija