• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

01.06.2022

18:12

ALARMANTNO! Kada je suprug saznao da ima rak pluća, odmah je ostavio cigarete! Ja sam isto uradila da bih mu bila podrška! Međutim...

Društvo

ALARMANTNO! Kada je suprug saznao da ima rak pluća, odmah je ostavio cigarete! Ja sam isto uradila da bih mu bila podrška! Međutim...

Podeli vest

Karcinom pluća svakodnevno odnese 13 života i po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi

Mirjana Smiljanić (57), članica Udruženja za borbu protiv raka pluća ''Punim Plućima'' iz Beograda jedna je od onih pacijenata, koja veruje da je karcinom pluća dobila upravo zbog cigareta.

- Bila sam pušač više od 30 godina. Dnevno sam pušila paklu cigareta. Mislila sam da nema šanse da dobijem rak, jer su mi pluća uvek bila dobro i nisam imala druge hronične bolesti. Oduvek sam bila zdrava i niko u bližoj porodici nije imao rak - započinje svoju priču Smiljanić.

Međutim, pre skoro tri godine počela je da kašlje. Mislila je da je alergija, ali kašalj je bio uporan i nakon pregleda i dijagnostike, dobila je šokantnu vest. Rak pluća.

Operisana sam i nakon toga propisana mi je hemioterapija od koje mi je bilo toliko loše da sam gubila nadu u pozitivan ishod. Imala sam sreću da je tih dana imunoterapija stavljena na pozitivnu listu lekova, a da su analize pokazale da mogu da je primam. Od kad sam na imunoterapiji, sada već pune dve godine, imam osećaj kao da nisam bolesna. Vozim auto, idem na pijacu, igram se sa unucima, nemam nikakve tegobe – kaže zadovoljno Smiljanić.

Foto: Udruženje ''Punim plućima''

Mira: U mojoj porodici niko nije imao rak

Sve više mladih puši

Broj pušača u Srbiji raste, uprkos činjenici da najviše umiremo od raka pluća u Evropi.
Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, a svaki sedmi osnovac je aktivni pušač, pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Uprkos činjenici da su više od 90 odsto obolelih od raka pluća pušači, zabrinjavajuće je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogotovu među mlađim generacijama.

Puše i osnovci

Deca počinju da puše već u osnovnoj školi, između 13. i 15. godine. Najčešće koriste elektronske cigarete, koje su im zanimljive zbog različitih ukusa i aroma. Iz tog razloga, među tinejdžerima su popularni i nargila barovi. Ovaj nepovoljni trend potvrđuju i statistički podaci Instituta za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'' po kojima je 40 odsto tinejdžera do svoje 15. godine probalo cigarete.

Foto: Udruženje ''Punim plućima''

Igrom protiv kancera

Borba protiv pušenja

Kako bi skrenuli pažnju mladima na štetnost duvanskog dima i poslali poruku da je rak pluća jedini rak koji se može prevenirati jednostavnim prestankom pušenja, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima" organizovalo je flešmob u kojem je 50 plesača u Knez Mihailovoj izvelo plesni performans uz pesmu ''Dimenzija zdravlja'', koju je napisala ćerka člana udruženja pacijenata.

- Cilj našeg Udruženja je i prevencija obolevanja od raka pluća, a to možemo postići borbom protiv pušenja, kao glavnog uzročnika bolesti. Prevashodno, treba da radimo na smanjenju konzumacije cigareta kod dece i mladih. Zato šaljemo jasnu poruku javnosti o štetnosti duvanskog dima -rekla je Olja Ćorović iz Udruženja ''Punim plućima''.

Ona je dodala da je bila pušač dvadesetak godina.

Kada je moj suprug saznao da ima karcinom pluća, odmah je ostavio cigarete, iako je do tada govorio da to nikada ne bi mogao da uradi. Kako bih mu bila podrška i ja sam tada prestala sa pušenjem. Nažalost, on je zakasnio sa prestankom pušenja. Preminuo je u 56. godini. Zato apelujem da ne čekate da se razbolite. Ostavite cigarete što pre – apeluje Ćorović.

Performans i pesma, navela je Ćorović, imaju za cilj da na simboličan način pokažu koliko je duvanski dim štetan za zdravlje. Sa druge strane, na ovaj način žele da upute i reči podrške obolelim od raka pluća da nisu sami i da istraju u borbi sa rakom, jer se danas sa rakom pluća može živeti.

Foto: Udruženje ''Punim plućima''

Olja Ćorović, Željko Popadić (RFZO) i dr Mihailo Stjepanović

Crna statistika, ali imunoterapija daje blagu nadu

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli 7.000, dok nažalost gotovo 5.000 osoba izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Danas, iako se dobije ova dijagnoza ne treba gubiti nadu, jer uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već postaje hronična bolest.

Pre dve godine država je prepoznala problem pacijenata i uvela savremene imunološke i ciljane terapije za lečenje raka pluća, uz pomoć kojih oboleli u najvećem broju slučajeva mogu dugi niz godina kvalitetno da žive.

Uskoro ciljana terapija za više obolelih 

Trenutno je skoro 600 ljudi na savremenim terapijama, a u Udruženju ''Punim plućima'' se nadaju da će ih biti sve više. Nadu im je dalo i obećanje nadležnih iz RFZO da će u najskorije vreme proširiti indikacije i povećati broj onih koji primaju savremene imunološke i ciljane terapije.

Simptomi

Obraćajući se prisutnima dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije istakao
je da je pored primarne prevencije, u šta spada prestanak pušenja i edukacije mladih da ne počinju
da puše, izuzetno važno nezanemarivanje simptoma.

- Rak pluća je podmukla bolest, kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara. Simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a posle, ako traje, javljaju se i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi - upozorio je dr Stjepanović.

On je naglasio da bi zato svi pušači stariji od 50 godina, trebalo jednom godišnje da urade snimak pluća. Svakako da je skrining nešto što bi moglo da promeni statistiku. Tokom kovida otkrivali smo i rak pluća. Te pacijente smo uspešno operisali i izlečili.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SESTRA BRATU DALA BUBREG! Transplatacija obavljena u KC Vojvodine
Društvo

SESTRA BRATU DALA BUBREG! Transplatacija obavljena u KC Vojvodine

Po smirivanju epidemiolške situacije i smanjenja učestalosti kovid infekcija u Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, juče je urađena jedna transplantacija bubrega, poreklom od živog srodnog davaoca organa (sestre bolesnika)

01.06.2022

14:42

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija