• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.07.2022

12:37

POSLE RHMZ, OGLASIO SE I BATUT! Novo upozorenje zbog TOPLOTNOG TALASA: Evo čega se treba najviše čuvati!

Društvo

POSLE RHMZ, OGLASIO SE I BATUT! Novo upozorenje zbog TOPLOTNOG TALASA: Evo čega se treba najviše čuvati!

Podeli vest

Republički hidrometeorološki zavod proteklih dana upozorava i najavljuje novi toplotni talas, visoke temperature i velike vrućine narednih dana. Sada je, upozorenje i biometeorološku prognozu izdao i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

Novi toplotni talas očekuje se od srede pa sve do 27. jula, a kako Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi u svojoj biometeorološkoj prognozi, maksimalne dnevne temperature od 21. jula biće u domenu opasne pojave.

Ovo se posebno odnosi na sever i na jug naše zemlje, a pogotovo će biti opasno u dva grada.

- Sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti. Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala u narednih deset dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na severu i pojedinim delovima zapadne i centralne Srbije u poslednjoj dekadi jula. Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha će u peridu od 23. do 26. jula biti u kategoriji veoma opasne pojave na teritoriji grada Beograda, na severu zemlje, kao i na području pomoravskog, mačvanskog, šumadijskog i podunavskog okruga. Od 21. jula maksimalne dnevne temperature vazduha biće u domenu opasne pojave, na severu, kao i na jugu zemlje. U ovom domenu, očekuju se maksimalne dnevne temperatrure vazduha od 24. jula na području nišavskog, jablaničkog i prizrenskog okruga - navodi se na sajtu Institutu "Batut".

Kako se dodaje, od 21. do 23. jula maksimalne dnevne temperature vazduha biti u domenu opasne pojave, na severu, kao i na jugu zemlje. U objavljenoj "Batutovoj" tabeli, najopasnije vreme po zdravlje biće 21. i 22. jula. Tada preovladava narandžast boja, što znači da je pojava opasna, a 22. jula u dva grada - odnosno u Vršcu i Negotinu, biće crveni alarm odnosno veoma opasna pojava.

Foto: Batut/Printscreen

Po ovoj tabeli, maksimalna temperatura u ova dva grada biće u hladu 38 stepeni. Tabelu upozorenja "Batut" je podelio u 4 boje - zelenu, žutu, narandžastu i crvenu. Sve dok se tabela zeleni, vreme je bezbedno po zdravlje.

Ako su polja na tabeli žuta, znači da je u pitanju potencijalno opasna pojava. Narandžasta boja predstavlja opasni vremenski uslovi, dok je crveno upozorenje za veoma opasne vremenske uslove.

- To znači ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, iscrpljenja i toplotnog udara. U Srbiji je, podseća "Batut" zabeležen toplotni talas u periodu od 28. juna do 1. jula na području srednjobanatskog, zapadnobačkog i južnobačkog okruga, a u periodu od 29. juna do 1. jula na području Beograda i južnobanatskog okruga - navodi se.

Takođe, toplotni talas je zabeležen u periodu od 1. do 5. jula na teritoriji borskog okruga i od 3. do 5. jula na području srednjebanatskog, braničevskog i južnobanatskog okruga.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija