• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

22.07.2022

07:00

KORONA SE VRAĆA! Od septembra novi udar, biće i 40.000 zaraženih dnevno!

mod.gov.rs

Društvo

KORONA SE VRAĆA! Od septembra novi udar, biće i 40.000 zaraženih dnevno!

Podeli vest

Velikom brzinom raste broj zaraženih i na nedeljnom nivou se povećava za čak 90 odsto. To do sada nikada nije bilo, upozoravaju stručnjaci

Kraj pandemije koronavirusa se ne nazire, a od septembra nam preti novi udar i očekuje se i do 40.000 zaraženih dnevno, upozoravaju domaći stručnjaci!

Foto: mod.gov.rs

Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija koji pomoću sopstvenog matematičkog modela prati tok epidemije koronavirusa, otkriva za Informer da je ovaj talas najjači i najteži od početka epidemije u Srbiji!

- Velikom brzinom raste broj zaraženih i na nedeljnom nivou se povećava za čak 90 odsto. To do sada nikada nije bilo. Ovaj udar epidemije je baš uzeo maha i, prema mojim procenama, trajaće oko šest meseci, odnosno do kraja godine, budući da je počeo oko 14. juna. Najveći udar ovog talasa bliži nam se i očekuje se početkom septembra. Tada nam preti veoma dramatičan scenario i oko 20.000 novih slučajeva dnevno. Kada se na to dodaju oni koji ne idu na testiranje ili budu asimptomatski pacijenti, bojim se da realne cifre mogu biti i duplo veće - upozorava Kočović i dodaje:

Foto: printscreen

Petar Kočović

- Iako mnogi govore da je "uteha" što je klinička slika blaga, s novim sojevima se nikada ne zna. Vidimo da raste broj pacijenata po bolnicama, ali i umrlih. Da smrtnost nije smanjena govori i podatak da je u prethodnom talasu u prvih 37 dana umrlo 88 ljudi, dok je u ovom talasu, u istom periodu, bilo 84 pacijenta koji su izgubili bitku s koronom. Situacija nije naivna i smatram da pod hitno moramo da se uozbiljimo, da ne shvatamo olako koronu i da se ponašamo odgovorno - i na odmoru, i na poslu, i kod kuće!

Da se epidemijska situacija u našoj zemlji pogoršava i da broj zaraženih raste iz dana u dan napominje i epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović.

Prema njegovim rečima, više od polovine testiranih u kovid ambulantama pozitivno je na virus.

- Stvaran broj inficiranih mnogo je veći, možda čak trenutno ide i do 20.000 i preti da bude veći. Sreća u nesreći je da su ipak kliničke slike lakše, ali nažalost ne za sve. Mogu ljudi misle "preguraću", ali najbolje je da se ne zaraze uopšte, ili ako im se to desilo jednom, da im se ne desi tri ili pet puta - kaže dr Radovanović.

Kon: Nošenje maski je najvažnija mera

Epidemiolog Predrag Kon napominje da zabrane i kovid propusnice više nemaju nikakvog smisla, jer novi soj BA-5 zaobilazi imunitet i može veoma brzo ponovo da se dobije.
- Mi ne znamo zašto je tako i ne znamo zašto nema očekujućeg imuniteta koji smo naučili da imamo. Svakako, neophodna je temeljna zaštita vakcinacijom. Oni koji nisu primili buster, treba da prime. Nema šta da čekaju! Takođe, maske i dalje štite od zaražavanja. Neophodno je nositi zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama, u socijalnim ustanovama, a apsolutno je korisno da se nosi i u zatvorenom prostoru na mestima gde ne može da se drži distanca. Ostale mere koje su bili na snazi nemaju više smisla niti efekta - kaže dr Kon.

Foto: printscreen

 

Vakcina i dalje deluje

Doktor Radovanović kaže da je vakcina i dalje najbolja zaštita i prevencija od svih novih sojeva kovida-19.

- Za one koji su dobili tri vakcine pet puta je manji rizik od bolničkog lečenja i čak 15 puta manji rizik od umiranja ako se zaraze novim sojem BA-5, poznatijim kao "petica". A nevakcinisani koji su stariji ili imaju i pridružene bolesti, u najvećem su riziku da im se stanje zakomplikuje. Ne treba zaboraviti da svaka nova infekcija nosi rizik od dodatnog oštećenja organa i posebno od produženog kovida, naročito kod nevakcinisanih - kaže naš sagovornik.

Adžić Vukićević: Od početka jula broj pacijenata porastao pet puta

Direktorka kovid-bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević kaže da je u toj bolnici smešteno 180 inficiranih pacijenata, uglavnom starijih od 75 godina.
- Broj pacijenata na bolničkom lečenju pet puta je veći u odnosu na početak ovog meseca. Njihova klinička slika što se tiče kovida nije teška, ali su neki životno ugroženi zbog pridruženih bolesti. Imamo hroničnih kardioloških, pulmoloških i nefroloških bolesnika, a s druge strane i veliki broj onkoloških bolesnika. Na intenzivnoj nezi imamo 18 bolesnika, od kojih je troje intubirano - kaže doktorka.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tina

pre 1 godinu

Koja bre Korona to je grip,prehlada,upala pluca ko svih godina do sada.Pustili ste da ulaze turisti sa svih strana i sad odjednom eto opet Korona.Ma dajte vise smesni ste

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra
Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili su krivično delo teško ubistvo u pokušaju, počinjeno 9. decembra prošle godine i uhapsili dvojicu osumnjičenih, N. K. (56) i S. K. (27) iz ovog grada.

10.05.2024

12:04

David Knežević danas u Federalnom sudu u Majamiju! Tereti se za otmicu bivše supruge, ali istraga još uvek traje
Hronika

David Knežević danas u Federalnom sudu u Majamiju! Tereti se za otmicu bivše supruge, ali istraga još uvek traje

David Knežević (36) koji je uhapšen prošle subote na aerodromu u Majamiju kada je doputovao iz Srbije, pod sumnjom da je učestovavo u kidnapovanju bivše surpuge Ana Marije Hanao Knežević (40) koja je 2. februara nestala iz stana u Madridu danas će iz pritvora biti priveden u Federalni sud u Majamiju gde će mu biti saopštena optužnica i odlučeno da li će moći da se brani sa slobode.

10.05.2024

09:33

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija